Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Καμιά ευκαιρία χαμένη - 8,4 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/9d50023be844e560553d94ba1301b1f3_L.jpg 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Ιδιαίτερα ευνοϊκοί, σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα, οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για.... πρώτη φορά, το πρόγραμμα, αφορά και επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών
Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά το ΕΒΕ Πιερίας σε συνεργασία με το  ΚΕΠΑ-ΑΜΕΑ για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το μεγάλο ποσοστό επιδοτήσεων, οι σχετικά «βατές» προϋποθέσεις ένταξης και το μεγάλο ποσό που θα διατεθεί στην Κεντρική Μακεδονία, αφήνουν ελπίδες ότι το νέο πρόγραμμα θα στηρίξει ουσιαστικά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πιερίας.

«Δεν είναι καιρός να αφήνουμε τις ευκαιρίες να φεύγουν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο οφείλει να ενημερώσει τα μέλη του για τις νέες ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σήμερα το απόγευμα, στις 7, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου ενημερωτική ημερίδα με ομιλητές  τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτριο Λακασά και τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο Έργου ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και Υπεύθυνο του Προγράμματος Αθανάσιο Κακούδη.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, συμπλήρωσε πάντως, πως αν κάποια επιχείρηση δεν έχει πραγματικά ανάγκη το πρόγραμμα, καλά είναι να μην επιχειρήσει την ένταξη της σ’ αυτό, ενώ αναφέρθηκε και με θερμά λόγια στη συνεργασία που έχει το ΕΒΕ με το ΚΕΠΑ ΑΜΕΑ.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εξειδικευμένο πρόγραμμα για την εξωστρέφεια και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων επιχειρήσεων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπεύθυνος Δημοσιότητας & Πληροφόρησης της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Γιάννης Τσιτσόπουλος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,4 εκατομμύρια προορίζονται για επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%. Το ύψος της επένδυσης ξεκινά από 30.000 ευρώ και φτάνει τις 250.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος είναι 18 μήνες.
Σκοπός του προγράμματος όπως ανέφερε, είναι οι ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την έναρξη ή ακόμα και συνέχιση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητάς τους. Ειδικότερος στόχος, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον με προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιότητα την τυποποίηση και την πιστοποίηση.
Το πρόγραμμα αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου ακόμη και κατασκευών και έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους πριν το 2010.
Προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην είναι προβληματική, όπως αυτή ορίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, το ύψος του προϋπολογισμού της προτεινόμενης επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του μέσου όρου κύκλου εργασιών της επιχείρησης την τελευταία τριετία ή διετίας ή κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης.
Προϋπόθεσης βέβαια είναι, οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα έχοντας στην επωνυμία τους άδεια λειτουργίας.
Να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα δίνεται κίνητρο για τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων ανεξαρτήτου μεγέθους, αφού υπάρχει επιπλέον ποσοστό επιδότησης 5%.
Η γκάμα των επιλέξιμων δαπανών είναι μεγάλη, όπως ανέφερε ο κ. Τσιτσόπουλος και αυτή μπορεί να αφορά εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου, συστήματα τηλεδιάσκεψης, προγράμματα λογισμικού, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, οργάνωση εκδηλώσεων, σχεδιασμό και παραγωγή πληροφοριακού υλικού, δαπάνες προβολής, διαφήμισης και άλλες.
Επίσης, επιδοτούνται δαπάνες μισθοδοσίας για απασχόληση 12 μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης, στελεχών μάρκετινγκ, ενώ δεν υπάρχουν στόχοι αύξησης της απασχόλησης, ούτε απαίτηση διατήρησης υφιστάμενου προσωπικού, καθώς και απόδειξη ύπαρξης ιδίας συμμετοχής η οποία αποδεικνύεται από την εξόφληση των παραστατικών δαπανών.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τη σχετική επενδυτική πρόταση, μέχρι τις 24 Μαϊου, στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πιερίας, το οποίο έχει αναλάβει και την αναλυτικότερη πληροφόρηση των επιχειρήσεων σχετικά με το νέο πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του.
(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: