Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τα συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης - Περαιτέρω μέτρα



Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
 Οικονομία
για την κάλυψη της "τρύπας" στα έσοδα ζητά από την Αθήνα η Κομισιόν
Το κείμενο των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης του ...Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας έδωσε στη δημοσίοτητα η Κομισιόν. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται "στο σωστό δρόμο" και ότι έχει επιτευχθεί "περαιτέρω πρόοδος" για την υλοποίηση του προγράμματος. Στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010, στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.
Η απόκλιση υπολογίζεται στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ και θα πρέπει να καλυθφεί το 2011. Για να ισοσταθμιστεί αυτή υστέρηση η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο.
Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν αναφέρεται και στην δυνατότητα εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό "δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη" και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Η Κομισιόν αναφέρεται, τέλος, ρητά στον στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.
Παραμένουν οι στόχοι του μνημονίου
Βέβαιος ότι θα εκταμιευτεί και η τέταρτη δόση του δανείου με τα 15 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση αρχίζει να αποδίδει και ο στόχος είναι να μην ξανακοπούν μισθοί και συντάξεις αλλά να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη.
Στα 15 δισ. ευρώ τοποθετείται τελικά ο στόχος της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2013, με τον Υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι η πρόβλεψη για 50 δις ευρώ παραμένει μεν, αλλά τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ αφορούν την διετία 2014 - 2015 που είναι εκτός μνημονίου. Ταυτόχρονα κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους μας να πάρουν τον Μάρτιο τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την σταθερότητα της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η ταχύτητα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση εξαρτάται και από αυτές τις αποφάσεις. Περαιτέρω πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης διαπιστώνει η τρόικα.
Τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημονίου παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστεί απαρεγκλίτως, και εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει εντός του έτους να βγαίνει από την ύφεση.
Προδιαγράφοντας τους στόχους του Προγράμματος ανέφερε ότι στο τέλος του 2014 το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του στο 1 % του ΑΕΠ.
Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012 -14 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ, χωρίς νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς νέους φόρους, αλλά με πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης.
Για φέτος ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν δημοσιονομικές αβεβαιότητες ύψους περίπου 1,6 έως 1,7 δις ευρώ, οι οποίες, εάν χρειαστεί, θα καλυφτούν με έκτακτα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν για την περίοδο 2012- 2014 ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου.
O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.
Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας ως το 2015 και αποκρατικοποιήσεις παραμένει, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: