Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου

Politeia 09-02-2011
Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Το θέμα των ημερών έχει γίνει η «πεθαμένη» πλέον πρόταση για την ίδρυση ψυχιατρικών φυλακών στις παλιές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Πέτρα που στο τέλος της ημέρας δεν μάθαμε  αν έγινε και πού;
Οι συνεχείς αναφορές στην υπόθεση η οποία έκλεισε οριστικά από τις αρχές Ιούλη του 2008 με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρας... (του μόνου αρμοδίου να αποφασίσει, και όχι ημών) τώρα μόνο ως μνημόσυνο φαντάζει. (Μετά από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έκλεισε ο φάκελος αυτός και δεν επανέρχεται με τίποτε. Θα γίνει σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας, είχε δηλώσει στις 7-7-2008 τότε υφυπουργός)
Επιμένω, ότι οι τοπικές εφημερίδες κάλυψαν δημοσιογραφικά το ζήτημα με απόλυτη αντικειμενικότητα και πέτυχαν την δημοσιοποίηση όλων των θέσεων ένθεν κακείθεν.
Έκαναν ρεπορτάζ, πήραν δηλώσεις, παρακολούθησαν συσκέψεις και συνεντεύξεις, θύμισαν παλαιότερες προτάσεις για την περιοχή και βέβαια οι δημοσιογράφοι σχολίασαν, όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν. Άλλωστε για αυτό πληρώνονται (και δεν πληρώνουν).
Σε ότι μας αφορά εδώ στην ΕΠΤΑ και την ΠΟΛΙΤΕΙΑ, η κριτική που ασκούμε, είναι πάντα επί των προτάσεων και των απόψεων. Ουδέποτε μπήκαμε σε προσωπική αντιπαράθεση. Ουδέποτε περάσαμε τα όρια ή καταφύγαμε σε προσωπικές αναφορές. Δεν το κάναμε διότι είχαμε επιχειρήματα ουσιαστικά και δεν υπήρξε ποτέ φιλοσοφία μας η μείωση των πρόσωπων. Άλλωστε τα πρόσωπα στην πολιτική, έρχονται και παρέρχονται κατ’ εντολή του κυρίαρχου λαού που τα κρίνει για όσα έκαναν ή δεν έκαναν. Εμείς ποτέ δεν κρίναμε το έργο των πολιτικών προσώπων με βάση την προσωπική τους ζωή, διότι ποτέ δεν πιστέψαμε πως κάποιος είναι κακός πολιτικός άρα δεν είναι χρήσιμος για τον τόπο του, επειδή είναι κοντός, ψηλός, χοντρός, στραβός ή γιατί διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις.
Αντίθετα, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, όπου «σοβαρά», όπως τα αποκαλούν κάποιοι σε σχέση με τα τοπικά των άνευ πτυχίων δημοσιογράφων, μέσα των Αθηνών επικέντρωσαν την κριτική τους στην προσωπική ζωή πολιτικών, τους διέσυραν και τους ξεφτίλισαν. Είναι πολύ εύκολο (και) για τις τοπικές εφημερίδες να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους αναδημοσιεύοντας φήμες και προσβλητικά ανυπόστατα σχόλια για πολιτικούς της περιοχής μας. Εμείς δεν το κάναμε όμως ποτέ, επειδή γνωρίζουμε και σεβόμαστε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, όρια που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλά και τα πολιτικά πρόσωπα. Και επειδή δεν μας αρέσει να «τσουβαλιάζουμε» τους πάντες και επειδή δεν είμαστε της άποψης ότι «όλοι ίδιοι είναι», θεωρούμε ότι το χθεσινό σχόλιο πρώην βουλευτή για συνάδελφό μας ήταν απολύτως προσβλητικό και συκοφαντικό.
Ανεχόμαστε, (αλλά δεν αποδεχόμαστε) τον απαξιωτικό λόγο για τις τοπικές εφημερίδες. Ανεχόμαστε (αλλά δεν αποδεχόμαστε) την άποψη «περί αγράμματων δημοσιογράφων» που ασκούν κριτική. Ανεχόμαστε ακόμα και το «σιχτίρισμα». Εκείνο όμως που δεν αποδεχόμαστε είναι η υπέρβαση των ορίων της κριτικής και τον υποβιβασμό της συζήτησης σε επίπεδο, που δεν ταιριάζει ούτε σε δημοσιογράφους (που ακόμη και οι αγράμματοι γνωρίζουν από όρια σεβόμενοι τον εαυτό τους), ούτε και σε πανεπιστημιακούς με σωρούς πτυχίων.
Κ.Δ.Παπακώστας,
Εγγράμματος Εκδότης,
Φυσικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
κάτοχος και κομιστής τίτλου
Master of Science In Computer Aided Engineering Design and Manufacturing and Robotics.


Μετά τις κυβερνητικές απειλές κατά του κινήματος αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας και την απαίτηση Ραγκούση για δικαστική παρέμβαση, οκτώ πολίτες που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες  δέχθηκαν κλήση από την εισαγγελία για προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την τέλεση του αδικήματος της παράνομης διακίνησης μεταναστών!.
Ως εκ τούτου νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους οκτώ αλληλέγγυους πολίτες υπογράφοντας και εμείς την παρακάτω δήλωση συνευθύνης .


Δήλωση Συνευθύνης
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα των 300 απεργών πείνας μεταναστών, δηλώνουμε στην ελληνική κοινωνία ότι είμαστε συνυπεύθυνοι με τους συντρόφους μας, που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Είμαστε ένοχοι γιατί διακινήσαμε την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.
Είμαστε ένοχοι γιατί σε καιρούς βαρβαρότητας υπερασπιζόμαστε τη συλλογικότητα και τον αγώνα για τη δικαιοσύνη.
Είμαστε ένοχοι γιατί δεν δεχόμαστε το διαχωρισμό των ανθρώπων ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο.
Δηλώνουμε ότι ο αγώνας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για ίσα δικαιώματα στη ζωή και την αλληλεγγύη.

Μάντζιος  Δ.  Αντώνης
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

Αυτό είναι! Μπορεί να διαφωνούν κάποιοι ως προς το περιεχόμενο της δράσης, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι που ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ για την ΣυνΕΥΘΥΝΗ τους. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε σημείο να μην αναλαμβάνει κανένας τις ευθύνες τους. Κανένας δεν παραδέχεται ότι είναι «λίγος» ή «μέτριος» ή έστω ότι μπορούσε να κάνει περισσότερα, αλλά δεν τόλμησε! Δεν είναι κακό να «φοβάται» κάποιος. Κακό είναι να μην παραδέχεται τους φόβους του ή τις περιορισμένες ικανότητες του, μεταθέτοντας την ευθύνη σε άλλους.
«Έχω χρέος, να σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί ΕΓΩ θα φταίω», έγραψε ο Καζαντζάκης στην Ασκητική.


Το κίνημα κατά των διοδίων δεν είναι μόδα, ούτε επιλογή κάποιων «τζαμπατζίδων». Το «Δεν πληρώνουμε» είναι μια άκρως πολιτική πράξη, είναι μια συνειδητή επιλογή ενεργών πολιτών.  Είναι μια φυσιολογική αντίδραση, ένα ξέσπασμα οργής και αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς κοινωνικής αδικίας. Οι πολίτες αντιδρούν με αυτό τον τρόπο,  διότι δεν έχουν άλλη επιλογή! Επέλεξαν να «σπρώξουν την μπάρα» γιατί κανείς ποτέ δεν τους άκουσε! Αντιδρούν γιατί βλέπουν, πόσο εύκολα και μεθοδευμένα, μεταφέρεται ο εθνικός πλούτος στα χέρια ιδιωτών, τη στιγμή που τα δικά τους εισοδήματα συρρικνώνονται δραματικά και οι οικογένειές τους βυθίζονται στη φτώχεια.
Για όσους δεν κατάφεραν να «διαβάσουν» το μήνυμα του κινήματος «Δεν πληρώνουμε» κατά των διοδίων, παραθέτουμε απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί (σοσιαλιστές) και να μαθαίνουν οι καινούργιοι.
«Η κοινωνική στράτευση θα φέρει πολιτική δράση και πίεση σε κάθε φορέα εξουσίας, να πράξει το καθήκον του, να παρέμβει, να αλλάξει νόμους αν χρειαστεί.
Η πείρα έχει δείξει ότι όταν οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας που απειλείται η υγεία της ή η οικονομική της δραστηριότητα ή η καθημερινή ποιότητα της ζωής της αντιστέκονται, η τοπική και η κεντρική εξουσία υποχωρούν».
Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: