Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Υπουργείο Οικονομικών Στις 15.00 συνέντευξη Τύπου της τρόικας - Αυτή την ώρα οι τελευταίες πινελιές στο μνημόνιο 4

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011    
Μαραθώνιες ήταν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, εν όψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ.  
Οι επικεφαλής της τρόικας, Σ.Ντερούζ (Κομισιόν), Π.Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ), θα παρουσιάσουν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου τα ...
βασικά συμπεράσματα από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και αναμένεται να εισηγηθούν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης.
Η συνέντευξη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στις 10 το πρωί, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 15:00.
Αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στις συνομιλίες σε σχέση με τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσουν την έκθεσή τους και να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους.
Η συνέντευξη διοργανώνεται αυτή τη φορά από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και όχι από τα στελέχη του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να τονισθεί η ευρωπαϊκή διάσταση Επιχειρησιακές συμβάσεις
Η τρόικα φέρεται να έθεσε προθεσµία στην κυβέρνηση ώς τον Ιούνιο προκειµένου να υπάρξει «πρακτική εφαρµογή» του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις, διαφορετικά ίσως ζητήσει αναθεώρηση της ρύθµισης.
Η προθεσµία θα περιλαµβάνεται στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, προκειµένου να εκταµιευθεί η δόση των 15 δισ. ευρώ.
Το θέµα των εργασιακών συµβάσεων ήταν ένα από τα σηµεία τριβής στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς η τελευταία τόνισε «ότι δεν θα δεχθεί να µείνει ο νόµος γράµµα κενό περιεχοµένου».
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε, προβλέπει ότι η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη θα απόσχει του δικαιώµατός της να επεκτείνει τη συλλογική σύµβαση εκεί όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή, ενώ θα καταστήσει τη γνωµοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας απλώς συµβουλευτική.

Εάν, όµως, αυτή η πολιτική δέσµευση της ελληνικής πλευράς δεν τηρηθεί, τότε η τρόικα θα ζητήσει ευθέως την αλλαγή της νοµοθεσίας.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: