Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το «κίνημα της μπάρας»

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Περίεργη λειτουργία κυβέρνησης. Από τη μια ανακοινώνονται αυξήσεις στις τιμές των διοδίων. Και αυτό είναι το μόνο δεδομένο. Διότι οι αυξήσεις τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή από χθες. Και από την άλλη βλέπουμε υφυπουργούς σε τηλεοπτικές εκπομπές να μας υπόσχονται ότι θα... πιέσουν τις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή η τον εκσυγχρονισμό τμημάτων του εθνικού δικτύου, «να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών».

Και, περίπου σαν να είναι ...παρατηρητές και σχολιαστές της πραγματικότητας, συναινούν ότι το κόστος των διοδίων είναι δυσανάλογο.

Είναι πράγματι δυσανάλογο το αντίτιμο που πληρώνουμε, σε σχέση με την κατάσταση του οδικού μας δικτύου. Αν ξεκινήσει κάποιος από την Καλαμάτα η την Σπάρτη για να φτάσει με το αυτοκίνητο του στην Αλεξανδρούπολη, θα έχει πληρώσει τόσα σε διόδια, όσα σχεδόν θα πλήρωνε για αεροπορικό εισιτήριο, μεταξύ δυο πόλεων, της ίδιας απόστασης, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Με τις νέες αυξήσεις που ισχύουν από χθες τα μεσάνυχτα, το κόστος μιας διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχει πλησιάσει τα είκοσι πέντε ευρώ. Και το ερώτημα είναι ποια ανταπόδοση έχουν οι Έλληνες οδηγοί για όλα αυτά που πληρώνουν.

Πληρώνουμε μήπως για την ποιότητα του οδικού μας δικτύου; Μη μου πείτε ότι οι εθνικές μας οδοί είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις «αουτοστράτες» της Αυστρίας, της Γερμανίας, του Βελγίου η της Ολλανδίας, όπου οι πολίτες δεν πληρώνουν καθόλου διόδια, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Είμαι εκ πεποιθήσεως κατά της αυτοδικίας. Η εφαρμογή της οποίας δεν συνάδει με καμιά έννοια ευνομούμενης πολιτείας. Και από την άποψη αυτή κάθε άλλο παρά θέλω να δικαιολογήσω αυτό το «κίνημα κατά της μπάρας», όπου κάποιοι επιβάλουν τον δικό τους νόμο. Δεν μπορώ όμως παρά να αιτιολογήσω το ξέσπασμα και την ανάπτυξη του.

Ναι, είναι αυθαιρεσία και ετσιθελισμός. Που όμως προκαλείται από την αυθαιρεσία και τον ετσιθελισμό της επιβολής συνεχών αυξήσεων και της κατασκευής πληθώρας σταθμών διοδίων. Αυθαιρεσία και ετσιθελισμό που γίνονται πιο προκλητικοί για τους πολίτες, όταν πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρίες. Που μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε πριν ακόμη παρουσιάσουν ουσιαστικό έργο.

Με συμπαθάτε αλλά αυτό δεν είναι σύστημα «αυτοχρηματοδότησης» των έργων από τους κατασκευαστές. Αλλά χρηματοδότησης μεγαλοεργολάβων από τους πολίτες, πριν ακόμη δούμε τις κατασκευές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: