Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

“Προνόμιο” ο… ένας γιατρός!

basiko_1
Επαρκώς στελεχωμένο είναι το ΕΚΑΒ Πιερίας, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας σε σχετικό ερώτημα του Κώστα Κουκοδήμου, «καθώς διαθέτει και έναν γιατρό», ο οποίος πρέπει να καλύψει τρεις βάρδιες ημερησίως και επτά ...ημέρες την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους!
Το μνημόνιο είναι απαγορευτικό ακόμα και για τις προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη στον Κώστα Κουκοδήμο σε ερώτημα που του έθεσε σχετικά με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Πιερίας.

basiko_2«Ο τομέας Πιερίας είναι επαρκώς στελεχωμένος» (καθώς διαθέτει έναν γιατρό!), αναφέρει σε άλλο σημείο της απάντησής του ο υφυπουργός υγείας, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κουκοδήμου, ο οποίος κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι σε περιόδους κρίσης και ενώ έπρεπε να δείχνει ευαισθησία, αυτή εθελοτυφλεί.
Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΒ Πιερίας, καλείται να ανταποκριθεί με τα μέσα που διαθέτει (έχοντας μόνο δύο ασθενοφόρα εν κινήσει και έναν γιατρό)  σε κάθε βάρδια να καλύπτωντας τόσο το συγκρότημα της πόλης, αλλά και μέχρι τα Ρυάκια, το Ελατοχώρι και τον Άγιο Δημήτριο, τον Κορινό, το Κίτρος και τα Αλώνια, μέχρι και τον Άγιο Σπυρίδωνα και την Βροντού, και όσον αφορά τα παράλια του Νομού από τον Μακρύγιαλο μέχρι το Βαρικό.
Ο κ. Τιμοσίδης, στην απάντηση του αναφέρει ότι έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο η ένταξη έργου στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά τη βελτίωση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.030.000,00 ευρώ, σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυση και του ΕΚΑΒ Πιερίας με νέα ασθενοφόρα οχήματα.
Πέραν αυτού, συνεχίζει ο υφυπουργός, έχει ήδη ολοκληρωθεί η προμήθεια τριών νέων ασθενοφόρων οχημάτων για τις υγειονομικές μονάδες του νομού και συγκεκριμένα ενός ασθενοφόρου για το Νοσοκομείο Κατερίνης, ενός για το Κέντρο Υγείας του Αιγινίου και ενός για το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Τιμοσίδη το ΕΚΑΒ στο Πιερίας διαθέτει μια κινητή μονάδα και πέντε ασθενοφόρα, εκ των οποίων τα δύο είναι 4Χ4, δεδομένου και του γερασμένου στόλου του ΕΚΑΒ.
Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, σημειώνει ότι αυτές περιορίστηκαν για τα έτη 2011-2013 «και στο πεδίο των εξαιρέσεων δεν εμπίπτει ο κλάδος των ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων», συμπληρώνοντας ότι το Υπουργείο του εξετάζει τη δυνατότητα τροποποίησης αυτής της κατάστασης, προκειμένου να προσλαμβάνεται προσωπικό.
basiko_3«Ειδικότερα, ο τομέας Πιερίας είναι επαρκώς στελεχωμένος σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού απογραφής και πληρωμάτων ασθενοφόρων, καθώς επίσης διαθέτει και ιατρό», αναφέρει σε άλλο σημείο της απάντησής του.
Ωστόσο, σημειώνει πως σύμφωνα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, η διοίκηση του ΕΚΑΒ προέβη στην ενίσχυση του τομέα με τρεις διασώστες, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες περιοχές της χώρας, παρέχοντας τη δυνατότητα λειτουργίας 24ωρου σταθμού στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου «με την προϋπόθεση της συνεργασίας με τους υπαλλήλους του νοσοκομείου και το συντονισμό τους από το ΕΚΑΒ, όπως προβλέπεται από το νόμο».
Ο υφυπουργός υγείας, απαντώντας στο κομμάτι που αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, δηλώνει ότι το Υπουργείο, εξετάζει τη δυνατότητα στέγασής του σε χώρους του παλιού νοσοκομείου. Να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που παράγοντας του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται στην αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, τρεις μήνες μετά την πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο που έχει απευθύνει για το θέμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Τιμοσίδη, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, δήλωσε: Ακόμη και στον τομέα της Υγείας, που οφείλει κάθε κράτος να δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως, η σημερινή κυβέρνηση εθελοτυφλεί. Επικαλούμενη στοιχεία απογραφής μιας δεκαετίας, για να καλυφθεί στους αριθμούς, θεωρεί επαρκώς στελεχωμένη μια υπηρεσία που καλείται να σηκώσει το βάρος μιας εθνικής οδού, αυξημένης τουριστικής κίνησης, μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων και οδικών δικτύων με ιδιαίτερα προβλήματα (ορεινές περιοχές).
Η θέση της κυβέρνησης είναι πως ο τομέας του ΕΚΑΒ δεν έπρεπε να εξαιρεθεί από τον γενικό κανόνα αναστολής προσλήψεων. Επιπλέον θεωρεί πως το ΕΚΑΒ Πιερίας, είναι προνομιούχο, γιατί διαθέτει …και γιατρό!
Η καθημερινότητα, η σκληρή πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδουν τις επιλογές αυτές σε βάρος των πολιτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: