Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Θα αρθεί ο χαρακτηρισμός της Ζ.Ο.Ε.;

Koukodimos
 
Ερώτηση του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου στην Υπουργό Περιβάλλοντος, για την ΖΟΕ στο Βαρικό
Ερώτημα για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής... Αλλαγής για το ενδεχόμενο άρσης χαρακτηρισμού ως ζώνης υψηλής Παραγωγικότητας της περιοχής του Βαρικού, κατέθεσε προς την κ. Μπιρμπίλη, ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος.


Ο κ. Κουκοδήμος στο κείμενο της ερώτησής του, αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει από τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις για την άρση του χαρακτηρισμού, του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου, αλλά και του Νομαρχιακού Συμβουλίου από το 2006.
Ο βουλευτής Πιερίας επισημαίνει ότι ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, η εφορεία φορολογεί την αξία των αγροτεμαχίων με την αντικειμενική αξία οικοπέδων.
Το πλήρες κείμενο του βουλευτή προς την κ. Μπιρμπίλη έχει ως εξής:
Με το ΠΔ 31.1.90 (ΦΕΚ 87Δ/90Καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) κατωτάτου ορίου κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφισταμένου του έτους 1923 περιοχή του Δήμου Λιτόχωρου (Ν.Πιερίας) η περιοχή από το Βαρικό Λιτοχώρου έως την Πλάκα Λιτοχώρου, χαρακτηρίστηκε ως ζώνη υψηλής παραγωγικότητας.
Επειδή η περιοχή αυτή παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον και η υπόγεια στάθμη των υδάτων είναι υψηλή με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η γονιμότητα του εδάφους η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας κι Περιβάλλοντος Πιερίας σύμφωνα με την αριθ.06/200/10-1-2006 διατύπωσε σύμφωνη άποψη με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου για την άρση του χαρακτηρισμού ως ζώνης Υψηλής Παραγωγικότητας σε ζώνη μικτής χρήσης.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνης Υψηλής Παραγωγικότητας η εφορία προσδιορίζει την φορολογική αξία των αγροτεμαχίων με την αντικειμενική αξία οικοπέδων.
Κατόπιν τούτων
Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
-Προτίθεται να προχωρήσει σε άρση του χαρακτηρισμού από ζώνη Υψηλής Παραγωγικότητας σε μικτής χρήσης για τη συγκεκριμένη περιοχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: