Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μείωση μισθών - θέσεων και αλλαγές στο ωράριο στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου του Δημοσίου με την ΑΔΕΔΥ να απειλεί με κινητοποιήσεις Ερρίφθη ο κύβος


18.01.2011 Ελλάδα
Ο κύβος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ερρίφθη, καθώς μετά την επιστροφή του Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες το θέμα θα ...τεθεί σε συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση, ο οποίος έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα, ο "Καλλικράτης" στο κράτος θα φέρει σημαντικότατες αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από τις ανατροπές στη δομή, τη διάταξη, τις διαδικασίες και το ωράριο του Δημοσίου.
Από την εξίσωση που θα γίνει αναμένεται να θιγούν περίπου 100.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από λίγα ευρώ μέχρι και 1.000.
Το νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει και αυξήσεις, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές λαμβάνουν "ψιχία", αλλά δουλεύουν ελάχιστες ώρες. Θα εισαχθεί το κριτήριο της παραγωγικότητας, κάτι που θα δώσει κίνητρο σε όσους υπαλλήλους θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να κάνουν καριέρα.
Στις θεσμικές αλλαγές και την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο επικεντρώνει την προσοχή της η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η εξίσωση των αποδοχών πρέπει να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, όπως φαίνεται ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
"Με την κατάργηση των θέσεων καταργείται και η μονιμότητα, η οποία από εδώ και πέρα θα αφορά κάθε χρόνο όλο και λιγότερους εργαζόμενους" σημειώνουν. Κεντρικό είναι και το θέμα των προσλήψεων: Με τον κανόνα '5 συνταξιοδοτήσεις - 1 πρόσληψη" να καθορίζει το δανειακό μέλλον της Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί οι νέες προσλήψεις να αφορούν σε μόνιμο προσωπικό και να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων.
Μπαράζ κινητοποιήσεων από την ΑΔΕΔΥ
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου και 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Στην τετράωρη στάση εργασίας θα συμμετέχει και η ΓΣΕΕ.
Πρόκειται για την πρώτη γενική απεργιακή κινητοποίηση του 2011, με την ΑΔΕΔΥ να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αντιδρά στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.
"Η υλοποίηση των πολιτικών του μνημονίου συνεχίζει να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα των ασθενέστερων τάξεων, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων", ανέφερε η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.
Για την απεργία της 10ης Φεβρουαρίου επιδιώκεται να υπάρξει συντονισμός με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: