Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Αόρατες» οι (προκάτ) αίθουσες

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
katalipsi_1
Από τον Σεπτέμβρη, μόνο υποσχέσεις
έλαβαν οι μαθητές για την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων του σχολείου τους. Τρεις και πλέον μήνες μετά, ούτε οι προκατασκευασμένες αίθουσες (που τους υποσχέθηκαν) δεν στάθηκε δυνατόν να τοποθετηθούν.

Σε κατάληψη προχώρησαν από χθες οι ...μαθητές του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Κατερίνης, αφού παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν για την επίλυση (έστω και προσωρινή) των στεγαστικών προβλημάτων, μέχρι σήμερα αυτό παραμένει. Οι μαθητές των δύο σχολείων έχουν προγραμματίσει, πορεία διαμαρτυρίας για σήμερα. Εν τω μεταξύ σε δήλωσή της για το θέμα, η βουλευτής Μαρία Μίχου, δηλώνει ότι οι αίθουσες είναι έτοιμες προς τοποθέτηση, αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί οι «υποδοχές τοποθέτησης», η κατασκευή των οποίων πρέπει να γίνει από το Δήμο Κατερίνης.

Το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει τα δυο σχολεία, αντιμετωπίζει το πιο οξύ πρόβλημα στέγης και δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές του, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κατάληψη, με την ελπίδα ότι επιτέλους το αίτημά τους θα εισακουστεί.
«Λάβαμε πολλές υποσχέσεις από πολιτικά πρόσωπα της Κατερίνης σε πορείες που οργανώσαμε. Παρόλα αυτά τα αιτήματα μας έμειναν ανικανοποίητα», υποστηρίζουν οι μαθητές, σημειώνοντας πως το κτιριακό πρόβλημα, οι αίθουσες που δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, η υλοποίηση του προγράμματος διδασκαλίας μέσω H/Y,  είναι μερικά από τα αιτήματα που έμειναν ανικανοποίητα».
katalipsi_2Οι μαθητές του 3ου Σχολικού Συγκροτήματος, στις αρχές της σχολικής χρονιάς, είχαν προχωρήσει και πάλι σε κατάληψη, απαιτώντας να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε σχολικές αίθουσες.  Όπως αναφέρουν στις 11 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση με την βουλευτή κ. Μίχου, ενημερώθηκαν ότι στις αρχές Οκτώβρη θα έχουν τοποθετηθεί προκατασκευασμένες αίθουσες. Στις 19 Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης τους ενημέρωσε ότι οι αίθουσες θα τοποθετηθούν στις αρχές Δεκέμβρη, ενώ στις 21 Οκτωβρίου ο Νομάρχης Πιερίας τους ενημέρωσε ότι η τοποθέτηση θα γίνει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ο Δήμος Κατερίνης στις αρχές Γενάρη.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών και έτσι συνεχίζονται τα μαθήματα σε τμήματα 27 και 30 μαθητών, δυσκολεύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και για τους ίδιους και για τους εκπαιδευτικούς. «Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους μαθητές της τρίτης λυκείου οι οποίοι μοιράζονται ακόμα σε εργαστήρια χημείας-φυσικής για να χωρέσουν», υποστηρίζουν οι μαθητές, τονίζοντας πως «για να λυθεί το πρόβλημα από περυσι ακούμε υποσχέσεις προεκλογικά και μετεκλογικά για την κατασκευή και την σύντομη παράδοση αιθουσών. Όμως η ημερομηνία παράδοσης τους ακόμα δεν μας έχει ανακοινωθεί».
Η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ έχει προγραμματιστεί και πορεία διαμαρτυρίας από το σχολείο τους, στο κέντρο της Κατερίνης. «Απαιτούμε να μας ανακοινωθεί επακριβώς η ημερομηνία παράδοσης των νέων αιθουσών, απαιτούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, ούτε ένα ευρώ για βιβλία Α και Β γλώσσας, καθώς και υλοποίηση  προγράμματος διδασκαλίας με Η/Υ», αναφέρουν στο κάλεσμα τους, προς εκπαιδευτικούς και γονείς οι μαθητές.

Δήλωση της Βουλευτού Μαρίας Μίχου
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μαθητών του 3ου σχολικού συγκροτήματος  γυμνασίου - λυκείου Κατερίνης, λόγω της έλλειψης σχολικών αιθουσών η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση  λύσης επισκέφτηκα το 3ο σχολικό συγκρότημα στις 9 Οκτωβρίου   2010 με τον   μηχανικό  της  Διεύθυνσης  Εξοπλισμού του Οργανισμού  Σχολικών Κτιρίων κ. Αντώνη Σαββάκη.
Ο κ. Σαββάκης ήλθε στην Πιερία προκειμένου να επισπευστούν  οι διαδικασίες για την εξασφάλιση  και οι εργασίες   για την τοποθέτηση των αιθουσών που απαιτούνται στο 3ο γυμνάσιο και λύκειο Κατερίνης.
Κατά  την επίσκεψη στο σχολείο, συζητήσαμε  με τους διευθυντές   κ. Ιορδάνη Τσαουσίδη  και Κωνσταντίνο Πιπίλη, καθώς  και με τον εκπρόσωπο του Δήμου Κατερίνης κ Χαράλαμπο .Καρατζόγλου τα προβλήματα του σχολείου  που στεγάζει 750 μαθητές και μαθήτριες.
Ο κ. Σαββάκης ενημερώθηκε για τα  προβλήματα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έτσι ώστε να βρεθεί ικανοποιητική λύση, ενώ από την πλευρά τους οι διευθυντές των σχολείων και ο εκπρόσωπος του Δήμου τον ενημέρωσαν   για τις ενέργειες που έχουν κάνει.
Στη συνάντηση που είχα και με τους μαθητές του δεκαπενταμελούς του γυμνασίου, μου περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, και αναγνώρισαν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση τους.
Στις 22 Νοεμβρίου 2010  επανήλθα στο συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιώντας  την επικοινωνία που είχα με τον Διευθυντή του Σχολικού Εξοπλισμού του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κ. Βασίλη Νάνο, ότι οι έξι  προκάτ αίθουσες που απαιτούνται, ήταν έτοιμες   προς παράδοση για το 3ο γυμνάσιο –λύκειο Κατερίνης, από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο  όπως είχα υπογραμμίσει  τότε,  έτσι και τώρα,  για την τοποθέτηση τους σε χώρο  του σχολείου πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές υποδοχής τους, όπως απαιτείται από τον Ο.Σ.Κ, που είναι θέμα αρμοδιότητας του Δήμου Κατερίνης. 
Θεωρώ ότι από την πλευρά μου, όπως είχα υποχρέωση, ασχολήθηκα για την επίλυση του θέματος πιστεύοντας ότι  μελλοντικά θα πρέπει να δοθεί ουσιαστική  λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολικών κτιρίων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: