Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Ελεύθεροι στο… διαδίκτυο - Επεκτείνεται το ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) του Δήμου Κατερίνης

internet_katerini

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται ο Δήμος Κατερίνης, ο οποίος με αργά, αλλά σταθερά βήματα και αξιοποιώντας Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρεί να αυξήσει το εύρος των υπηρεσιών του προσφέροντας πρόσβαση στην πληροφορία σε... όλους τους κατοίκους του.
Ήδη στην Κατερίνη, σε 12 σημεία της πόλης έχουν εγκατασταθεί κεραίες οι οποίες επιτρέπουν στους δημότες να «σερφάρουν» δωρεάν στο ίντερνετ και ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που επιθυμούν.
Η πρώτη κεραία, τοποθετήθηκε ήδη από το Μάρτιο του 2007, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να καλύψει όλον τον νέο «Καλλικρατικό» δήμο, αφού οι βασικές υποδομές (εγκατάσταση οπτικών ινών) σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας, του παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα.
Όπως ανέφερε στην «Πολιτεία» ο δήμαρχος Κατερίνης, ο στόχος σε πρώτη φάση, είναι η επικοινωνία των Υπηρεσιών του Δήμου και όλων των δημόσιων υπηρεσιών για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ουσιαστικά αυτό θα σημάνει την είσοδο σε μια άλλη εποχή, αφού με την ολοκλήρωση του έργου (προϋπολογισμός του οποίου είναι πάνω από 1,5 εκ. ευρώ) ο κάθε πολίτης (δυνητικά) θα μπορεί να συναλλάσσεται με το δήμο, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική του παρουσία σε κάποια από τις υπηρεσίες του.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο Σάββας Χιονίδης, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Κατερινιώτες, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ και στην πληροφορία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους και την εκπαίδευσή τους. «Πρόκειται για ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους νέους μας», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) του Δήμου Κατερίνης, είναι απόλυτα ασφαλής αφού δεν επιτρέπει (με την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων) το σερφάρισμα σε σελίδες με ακατάλληλο υλικό ή σε σελίδες ηλεκτρονικού τζόγου.
Πέρα από τη δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ (και ότι αυτό σημαίνει για τον οικογενειακό προϋπολογισμό), ο Δήμος Κατερίνης φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνονται από την εγκατάσταση των οπτικών ινών και την εξέλιξη της τεχνολογίας στα ευρυζωνικά δίκτυα, διαθέτοντας τις υποδομές του για την ανάπτυξη της τηλεπρόνοιας και της τηλεϊατρικής.
Οι δημότες και οι επισκέπτες της Κατερίνης, προς το παρόν σε 12 επιλεγμένα σημεία της πόλης (και σε απόσταση 150 μέτρων από αυτά), μπορούν να μπαίνουν στον κόσμο του διαδικτύου δωρεάν. Αν ο υπολογιστής σας «πιάσει» δίκτυο με την ονομασία e-katerini η σύνδεση με το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Κατερίνης, είναι απλή αρκεί να πληκτρολογήστε τον κωδικό που θα σας ζητηθεί. Στο όνομα χρήστη (username) πληκτρολογήστε “welcome” και για κωδικό πρόσβασης (password) πληκτρολογήστε “visitor”. Προς το παρόν όλοι οι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν μ’ αυτόν τον κωδικό, ενώ μόλις υπάρξει πλήρης κάλυψη σήματος σε όλη την έκταση του Δήμου, ο κάθε Κατερινιώτης θα έχει τον δικό του κωδικό πρόσβασης, ώστε να μπορεί να συναλλάσσεται με ασφάλεια με τις υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης.
Οι 12 κεραίες καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι του αστικού ιστού της Κατερίνης και έχουν εγκατασταθεί στο 6ο Γυμνάσιο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Δημοτικό Ωδείο, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, στο Δημαρχείο Κατερίνης, μια στην περιφέρεια, στο 5ο Γυμνάσιο-Λύκειο, στο 7ο Γυμνάσιο, στη Νομαρχία, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας και στο Εσπερινό Λύκειο Κατερίνης. Επίσης, έχει εγκατασταθεί και μια στο κέντρο της Νεοκαισάρειας.
Να σημειωθεί, ότι οι συγκεκριμένες κεραίες είναι απόλυτα ασφαλείς για την υγεία των δημοτών, κάτι που όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κατερίνης, αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων ακτινοβολίας, τις οποίες πραγματοποιούν σε πραγματικό χρόνο, οι δυο σταθμοί μέτρησης ακτινοβολίας που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Κατερίνης μέσα στην πόλη.
  (Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: