Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

«Παγωμένες» οι κρατήσεις σε χειμερινούς προορισμούς για τις ημέρες των εορτών

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010  

Από τη μια περικοπές μισθών, καθώς και η εργασιακή και οικονομική αβεβαιότητα λόγω της κρίσης, και από την άλλη οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τους Ελληνες να διστάζουν να κλείσουν ταξίδια σε εγχώριους και διεθνείς προορισμούς




«Παγωμένες» είναι οι κρατήσεις σε εγχώριους και διεθνείς προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αντίθετα με την ασυνήθιστη καλοκαιρία που επικρατεί στη χώρα, καθώς οι Ελληνες βρίσκονται σε ...«αναμονή» σε ό,τι αφορά τις διακοπές τους. Οι ξενοδόχοι περιμένουν με αγωνία τον τζίρο της εορταστικής περιόδου, ωστόσο ακόμη και στις αρχές Δεκεμβρίου για κάποιους η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Οπως επισημαίνουν, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται υποτονικά με έρευνα αγοράς, ενώ η τιμή κυριαρχεί στα κριτήρια επιλογής, καθώς κερδίζει η καλύτερη προσφορά με τις περισσότερες παροχές. Την ίδια ώρα οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών δεν συμμαχούν για να λειτουργήσουν τα χειμερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ενώ οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για «κακοκαιρία της τσέπης» των Ελλήνων, αφού οι περικοπές μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και συντάξεων αλλά και η εργασιακή και οικονομική αβεβαιότητα των υπολοίπων τους καθιστούν διστακτικούς σε κινήσεις που απαιτούν πρόσθετα (και ίσως «περιττά») έξοδα.

Λεπτομερή αναζήτηση προσφορών με στόχο την καλύτερη τιμολογιακή πολιτική κάνουν οι έλληνες ταξιδιώτες και σε ό,τι αφορά τα χειμερινά ταξίδια στο εξωτερικό καθώς αναδεικνύονται δημοφιλείς προσιτοί προορισμοί της Ευρώπης όπως η Πράγα, η Βιέννη αλλά και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, που υποκαθιστά αρκετά θέρετρα σκι της Βόρειας Ευρώπης.

«Ο Ελληνας είναι της τελευταίας στιγμής» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, ωστόσο σημειώνει ότι εφέτος η οικονομική κρίση είναι ένας ακόμη λόγος για τις «παγωμένες» κρατήσεις της περιόδου. Ο ίδιος εκτιμά ότι η κίνηση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2009, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι «σοβαρές χαμηλές προσφορές» και η πληθώρα πακέτων και «προκλητικών προσφορών» θα δημιουργήσουν ζήτηση. Προς το παρόν ο κόσμος ερευνά αλλά δεν προχωρεί σε δεσμευτική κράτηση καθώς «φοβάται τα ακυρωτικά», σημειώνει. Το άγχος για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη χώρα αλλά και οι εκλογές ως έναν βαθμό έχουν αναστείλει την κίνηση, μια και υποτονική ήταν και η «δουλειά» την 28η Οκτωβρίου. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η καλοκαιρία, που ακόμη δεν ευνοεί τα χειμερινά θέρετρα. Ωστόσο φτωχές είναι οι επιδόσεις και για τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς του εξωτερικού, καθώς τα θέρετρα σκι της Βόρειας Ευρώπης δεν αποτελούν πρώτη επιλογή δίνοντας τη θέση τους σε οικονομικότερες εναλλακτικές, όπως το Μπάνσκο, που φαίνεται να «κερδίζει στα σημεία», με πακέτα που κυμαίνονται από 200 ως 300 ευρώ (έξι ημέρες και οδική μεταφορά). Την ίδια ώρα στην Ελλάδα προορισμοί που ως πέρυσι ήταν γεμάτοι τέτοια εποχή, όπως τα Ζαγοροχώρια, τα Καλάβρυτα και η Αράχοβα, εφέτος εμφανίζουν πρωτοφανή διαθεσιμότητα.

ΑΡΑΧΟΒΑ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πολύ καλά σε σχέση με την κρίση


«Πακέτα» που θα περιλαμβάνουν διαμονή, διατροφή, καθώς και κάρτα για το χιονοδρομικό κέντρο ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι της Αράχοβας
«Πολύ καλά σε σχέση με ό,τι ακούγεται» εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στην Αράχοβα, με την πληρότητα στις κρατήσεις να κυμαίνεται σε ποσοστό 60%, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας κ. Ι. Γεωργακός εκτιμά ότι θα φτάσει στο 90% την περίοδο των γιορτών. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι στα υψηλότερων κατηγοριών ξενοδοχεία η κίνηση είναι καλύτερη από τα άλλα καταλύματα, αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη διαθεσιμότητα. Κάτι που οφείλεται τόσο στις τιμές που έχουν μειωθεί από 10% ως και 30% στα καταλύματα της περιοχής, για να ενισχύσουν την κίνηση των επισκεπτών, αλλά και γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργακός, τα υψηλής κατηγορίας καταλύματα είναι λίγα αναλογικά με τις 1.800 κλίνες που αποτελούν το δυναμικό της περιοχής και «γεμίζουν πιο εύκολα». Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα 50 ευρώ τη βραδιά, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων στα 70 ευρώ, στα τεσσάρων αστέρων από 90 ως 150 ευρώ και στα πέντε αστέρων στα 200 ευρώ. Παράλληλα στις τιμές περιλαμβάνονται το δείπνο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι επισκέπτες της Αράχοβας είναι κυρίως από την Αθήνα, ενώ πολλοί έρχονται και από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας.

Προσφορές υπάρχουν ήδη καθώς οι ξενοδόχοι έχουν τιμές μειωμένες κατά 50% για το διάστημα από Κυριακή ως Πέμπτη. Τις καθημερινές μειωμένη κατά 50% είναι και η τιμή της κάρτας για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το οποίο δεν άνοιξε λόγω της ασυνήθιστης καλοκαιρίας του Νοεμβρίου, ωστόσο εκτιμάται ότι μέσα στο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει. Η πολιτική μειωμένων τιμών στα ξενοδοχεία θα ισχύει ως τις 23 Δεκεμβρίου και θα επανέλθει από τις 10 Ιανουαρίου 2011 και μετά. Μάλιστα για τη νέα χρονιά είναι σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση ενός πακέτου το οποίο θα περιλαμβάνει διαμονή, διατροφή, καθώς και κάρτα για το χιονοδρομικό κέντρο. Διαθεσιμότητα παρουσιάζει ακόμη το «Εlatos Resort» στον Παρνασσό, με τις τιμές για ένα δωμάτιο να κυμαίνονται στα 390 ευρώ για δύο άτομα, ενώ για τέσσερα άτομα στα 680 ευρώ την ημέρα.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Σανίδα σωτηρίας τα τριήμερα...
Κατά 20% χαμηλότερη είναι η πληρότητα από τις κρατήσεις αυτή την περίοδο, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καρπενησίου κ. Π. Μαντζούφας. Οπως εξηγεί, την ίδια εποχή πέρυσι η πληρότητα έφθανε το 85%, ενώ εφέτος δεν ξεπερνά προς το παρόν το 65%. Ωστόσο επισημαίνει ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η κίνηση από όσους δεν αποφασίσουν τελικά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, «αφού δεν αποκλείεται να κάνουν διήμερα ή τριήμερα στην Ελλάδα», ενώ επιβεβαιώνει ότι πλέον η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πολύ αργότερα αφού «οι Ελληνες λειτουργούν την τελευταία στιγμή και λόγω κρίσης ακόμη περισσότερο». Οι τιμές στο Καρπενήσι είναι μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2009 και για ένα δίκλινο κυμαίνονται από 85 ευρώ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων και φθάνουν ως και 250 ευρώ στα πέντε αστέρων (περιλαμβάνεται το εορταστικό δείπνο). Από την άλλη, μειωμένες είναι και οι διανυκτερεύσεις που ζητούν οι πελάτες, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις δύοτρεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αντίστοιχα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΖΑΓΟΡΙ
Ασυνήθιστη διαθεσιμότητα
Υποτονικό και με καθυστέρηση είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Κ. Βλάχος, αναφέροντας ότι αυτή την εβδομάδα άρχισε να ενισχύεται η ζήτηση. «Αλλα ξενοδοχεία δουλεύουν καλά και άλλα όχι» σημειώνει και προσθέτει ότι η τουριστική κίνηση δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Στα Ζαγοροχώρια πολυτελείς ξενώνες έχουν ακόμη διαθεσιμότητα, όπως στο Μικρό Πάπιγκο (με τιμές από 165 ευρώ το δίκλινο ως 270 ευρώ η σουίτα), ενώ οι τιμές συνολικά έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το 2009 και κυμαίνονται από 30 ως 180 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο.

ΛΑΡΙΣΑ
Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος
«Δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος ούτε από ιδιώτες ούτε από γραφεία» σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λάρισας κυρία Ειρήνη Παπαϊωάννου. Οπως σημειώνει η πρόεδρος, η πληρότητα των 50 μονάδων της περιοχής είναι πεσμένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας όχι τόσο της παρατεταμένης καλοκαιρίας στη χώρα αλλά λόγω της «κακοκαιρίας της τσέπης» των Ελλήνων, αλλά και γιατί «δεν έχει προβληθεί η τουριστική ταυτότητα της Λάρισας». Οι τιμές έχουν μειωθεί εφέτος, όπως αναφέρει η κυρία Παπαϊωάννου, και κυμαίνονται στα ξενοδοχεία τριών αστέρων στα 60-70 ευρώ, στα τεσσάρων αστέρων στα 80-90 ευρώ και στα πέντε αστέρων στα 100-110 ευρώ.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
«Χειμώνας στην τσέπη του Ελληνα»


Πληρότητα 40%-50% η οποία δεν έχει «καμία σχέση με άλλες χρονιές» παρουσιάζει η περιοχή γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα
Πληρότητα 40%-50% η οποία δεν έχει «καμία σχέση με άλλες χρονιές» παρουσιάζει η περιοχή γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα κ. Ι. Βασιλάκος. Οπως εξηγεί, ο κόσμος εκφράζει ενδιαφέρον, ωστόσο αυτό μεταφράζεται σε υποτονική ζήτηση, αφού ο κόσμος «δεν ξέρει τι του ξημερώνει». Για «χειμώνα στην τσέπη» του Ελληνα κάνει λόγο ο κ. Βασιλάκος και προσθέτει ότι οι δυνητικοί πελάτες θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να κλείσουν τη διαμονή τους. Ο καλός καιρός δεν λειτουργεί ανασταλτικά για την περιοχή, η οποία διαθέτει 20 ξενοδοχεία και είναι «τόπος προσέλκυσης οικογενειών». Σύντομα όμως αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη του λειτουργία το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων, που απέχει μόλις εννέα χιλιόμετρα. Πρόσφατα όμως άνοιξαν και μονάδες τεσσάρων αστέρων οι οποίες «φέρνουν άλλου είδους κόσμο», σημειώνει ο κ. Βασιλάκος. Οι τιμές είναι αισθητά μειωμένες εφέτος καθώς ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται από 50 ως 180 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία, όταν το 2009 η αντιστοιχία ήταν από τα 65 ως και 250 ευρώ.

ΜΑΙΝΑΛΟ- ΑΡΚΑΔΙΑ
Η «λευκή εβδομάδα» είναι παρελθόν
Περισσότερος κόσμος που εναλλάσσεται με λιγότερες διανυκτερεύσεις και λιγότερα χρήματα είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στον ορεινό όγκο του Νομού Αρκαδίας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Κ. Μαρινάκος. Η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής κυμαίνεται στο 60%-70%, όπως επισημαίνει, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί ικανοποιητικά ως τις ημέρες των γιορτών (το 2009 η πληρότητα ήταν 100%), «αλλά όχι από τα ίδια άτομα», καθώς ο κόσμος περιορίζεται στα τριήμερα, αντίθετα με τα πενθήμερα ή τη «λευκή εβδομάδα» του παρελθόντος. Τα έσοδα επίσης θα είναι λιγότερα εφέτος καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί πάνω από 15%. Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 40-50 ευρώ στα χαμηλής κατηγορίας καταλύματα, τα 60-80 ευρώ στα τριών αστέρων (ή κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια) και τα 120 στα υψηλής κατηγορίας. Ο κ. Μαρινάκος ωστόσο εκφράζει ανησυχία για το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά τις εορτές.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Κάτω οι τιμές και η πληρότητα
Μείωση παρουσιάζει η ζήτηση και στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. «Πέρυσι είχαμε 100% πληρότητα για τα Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο» σημειώνει εκπρόσωπος της Ενωσης Ξενοδόχων Πέλλας και προσθέτει ότι αυτές τις ημέρες η πληρότητα βρίσκεται σε επίπεδα 80%-90%. Οι τιμές έχουν περιοριστεί κατά 20%-30% και σε αυτό το χειμερινό θέρετρο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Θεσσαλονικείς τις καθημερινές καθώς επισκέπτονται το χιονοδρομικό αλλά και τους Αθηναίους που έρχονται για τριήμερα ή τετραήμερα. Ο κόσμος ρωτάει διαθεσιμότητα και παροχές και ένα δίκλινο που κατά μέσον όρο κόστιζε 100 ευρώ το 2009 εφέτος είναι στα 70 ως 80 ευρώ, ενώ στις υψηλές κατηγορίες (Βoutique hotel) φθάνουν και τα 300 ευρώ. Οι ξενοδόχοι προσδοκούν να κλείσουν πακέτα διανυκτερεύσεων σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό, ωστόσο η καλοκαιρία δεν έχει επιτρέψει ακόμη να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του.

ΠΗΛΙΟ
Διαθέσιμα δωμάτια και προσφορές


Γενναίες μειώσεις στις τιμές κάνουν οι ξενοδόχοι στο Πήλιο
Πολλά είναι τα διαθέσιμα δωμάτια ακόμη στο Πήλιο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης και προσθέτει ότι ο Ελληνας είναι πελάτης της «τελευταίας στιγμής». Ωστόσο επισημαίνει ότι η ζήτηση κυμαίνεται στα επίπεδα του 2009, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις στις τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 15% στις υψηλές κατηγορίες και φθάνουν ως και το 30% στις χαμηλότερες. Εφέτος στο δυναμικό της περιοχής έχουν προστεθεί περίπου 1.000 κρεβάτια, σημειώνει ο κ. Λεβέντης, εξηγώντας ότι είναι ανοιχτά πολλά ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες περιοχές, αφού δεν δούλεψαν τόσο καλά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τα οποία κάνουν πολλές προσφορές. Ετσι δημιουργείται ανταγωνισμός που ρίχνει περισσότερο τις τιμές, καθώς είναι σαφές στους επιχειρηματίες ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα» . Η τιμή σε ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται στα 45-50 ευρώ στις χαμηλές κατηγορίες και στα 180 ευρώ στα υψηλής. «Υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης και προσθέτει ότι οι ξενοδόχοι διαμορφώνουν πακέτα με χαμηλές τιμές για τριήμερη και τετραήμερη διαμονή αντιλαμβανόμενοι ότι αν δεν ρίξουν τις τιμές δεν θα μπορέσει να έρθει κόσμος. Μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν προσφορές για όσους κάνουν κράτηση ως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις των υψηλών κατηγοριών, αντίθετα με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια και προσφέρουν επιπλέον παροχές με διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Πεσμένη η ζήτηση σε σχέση με πέρυσι
«Ζήτηση που αρχίζει» αλλά «πολύ πεσμένη σε σχέση με πέρυσι» επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Γ.Τσενές. O ίδιος αναφέρει ότι «πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε σαφέστατη εικόνα». Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 15% από το 2009 (ένα δίκλινο που πέρυσι ήταν στα 100 ευρώ εφέτος στοιχίζει 85 ευρώ). «Ο κόσμος κάνει έρευνα» δηλώνει ο κ. Τσενές και συμπληρώνει ότι ακόμη δεν προχωρεί σε κρατήσεις στις περίπου 60 μονάδες της περιοχής, ενώ η καλοκαιρία του Νοεμβρίου ανέστειλε τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα Καλάβρυτα.

Ακριβά ταξίδια με άτοκες δόσεις
Ιδιαίτερη ζήτηση για ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό, παρά την κρίση, διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εurostar SΑ- Τravel Ρlan κ. Γ. Δασκαλάκης καθώς η αγορά του «πολυτελούς ταξιδιού» (luxury travel) ως τώρα δεν περνούσε μέσα από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία συνήθως εστίαζαν στον μαζικό τουρισμό, σε επίπεδο μεσαίας και ανώτερης οικονομικής τάξης ταξιδιωτών. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει ζήτηση από μεμονωμένους πελάτες για πολυτελή ταξίδια, όπως στη Λαπωνία και σε θέρετρα σκι της Ευρώπης, ενώ αρκετοί είναι οι πελάτες που επιλέγουν να πληρώσουν με το πρόγραμμα των άτοκων δόσεων (έξι ως 12 άτοκες δόσεις) που εφαρμόζει το πρακτορείο. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αύξηση των κρατήσεων του Τravel Ρlan κατά 40% για την περίοδο των εορτών.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: