Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Θα κάνουμε μεγάλη ζημιά!

vasiko_1
Ευρεία σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Πιερίας για τα διόδια
Αποφασισμένοι κι έτοιμοι για διεξαγωγή κανονικού «αντάρτικου» κατά των διοδίων δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας-στην... ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Πιερίας-αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πρόεδροι επαγγελματικών φορέων, μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων και της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας.
Το σύνθημα εκκίνησης δόθηκε από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Πιερίας: ανοίγουμε σε δυο κινητοποιήσεις τις μπάρες διοδίων στα Μάλγαρα κι αν δεν εισακουστούμε προχωράμε, μετά τις γιορτές, σε επ’ αόριστον κατάληψη των διοδίων.

vasiko_2Στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ευθύς εξαρχής από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου-και στη συνέχεια και από άλλους-πως κόβεται πλέον κάθε επαφή με υπουργούς και υφυπουργούς, που αποδείχτηκε ότι δεν οδηγούν πουθενά, σταματά κάθε απόπειρα διαμαρτυρίας μέσω υπομνημάτων και άλλων αναποτελεσματικών ενεργειών και επιλέγεται οριστικά η οδός των δραστικών μέτρων.

Ηλ. Χατζηχριστοδούλου: Θα κατασκηνώσουμε στα διόδια

«Όχι άλλες συναντήσεις με υπουργούς, όχι άλλα υπομνήματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεπούλησε τη χώρα η σημερινή κλείνει τα αυτιά της, ώρα να στείλουμε ηχηρό μήνυμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και πρότεινε «άνοιγμα» των διοδίων στα Μάλγαρα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, τετράωρο επίσης «άνοιγμα» του σταθμού-σε περίπτωση που η πρώτη κινητοποίηση αποβεί άκαρπη-τις ίδιες ώρες, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και αν και πάλι δεν δοθεί λύση, επ’ αόριστον κατάληψη των διοδίων μετά τις γιορτές.
vasiko_3Αίτημα: να επανέλθει το κόστος των διοδίων στο δημόσιο σταθμό των Μαλγάρων στα 2 ευρώ, να αποσυρθεί δηλαδή η τρομακτική αύξηση των 80 λεπτών που επιβλήθηκε πρόσφατα, η οποία αποδίδεται στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ως αντιστάθμισμα των απωλειών της από τον ανενεργό σταθμό του Αιγινίου.
«Δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται εν μέσω κρίσης 40% τα διόδια σε δημόσιο σταθμό, την ώρα που η κυβέρνηση ζητά από τους ιδιώτες συγκράτηση τιμών», ήταν η οργίλη διαπίστωση του προέδρου.
«Θα κατασκηνώσουμε στα διόδια» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους συμμετέχοντες εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων ότι αυτή είναι η μοναδική και τελευταία τους ευκαιρία. «Οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές», τόνισε. «Αν κάθε πρόεδρος σωματείου δε μπορεί να φέρει από 30 ανθρώπους, έ, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας»!

Β. Πολύζος: Αυτοδικία, η μόνη λύση

vasiko_4«Δε συμφωνώ με ο,τιδήποτε δεν έχει μέσα του στοιχείο της αυτοδικίας», ξεκαθάρισε ο πρώην βουλευτής και νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος.
«Η ΑΙΓΑΙΟ, πρέπει να νοιώσει την πίεση στο πετσί της», είπε. «Με το να λέμε λόγια και να κουβεντιάζουμε κανείς δεν θα μας πάρει υπόψη του. Η λύση είναι να είμαστε εκεί όσο πιο συχνά γίνεται και να σηκώνουμε τις μπάρες να περνάει ο κόσμος ελεύθερα. Να κλείσουμε για μήνες, αν χρειαστεί, τα διόδια. Να τους κάνουμε ζημιά. Να μη χαρούν τις αυξήσεις που κάνουν κάθε τόσο».

Ηλίας Τσολακίδης: Αχίλλειος πτέρνα της ΑΙΓΑΙΟ είναι τα λεφτά μας. Ας μην της τα δώσουμε

Συνοπτικά και παραστατικά (με προβολή power point) διατύπωσε τη θέση της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας ο Ηλίας Τσολακίδης.
Αφού παρουσίασε την τύχη μεγάλων έργων στην Ευρώπη που ατύχησαν, όπου επιλέχθηκε να γίνουν με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών (και συμβάσεις που ούτε τα Κοινοβούλια δεν γνώριζα, όπως καλή ώρα και με τη σύμβαση παραχώρησης του άξονα ΠΑΘΕ που περνά από την Πιερία), κατέληξε:
«Η αχίλλειος πτέρνα της ΑΙΓΑΙΟ είναι τα λεφτά μας. Έχει ανάγκη τα λεφτά μας γι’ αυτό ο μόνος τρόπος να πληγεί είναι να μην της τα δώσουμε, συμμετέχοντας στο κίνημα ‘Δεν Πληρώνουμε’. Αυτό είναι το μοναδικό μας όπλο. Ομαδική, καθολική άρνηση καταβολής αντιτίμου, έως ότου βρεθεί λογική και δίκαιη λύση».
Κι αυτό, πρόσθεσε,  μπορεί να γίνει με τοπικό δημοψήφισμα, που έχει την έννοια της ενεργοποίησης όλων των πολιτών.

Γρηγόρης Παπαχρήστος: Δημοψήφισμα με αιχμή τα παράπλευρα οδικά έργα

Υπέρ της διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος τάχθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Δίου, νεοεκλεγείς σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Γρηγόρης Παπαχρήστος.
«Τέρμα οι κουβέντες με τους υπουργούς», συμφώνησε, «αναμασάμε τα ίδια και στο τέλος δε γίνεται τίποτε, γι’ αυτό ναι στο δημοψήφισμα-οι τρεις δήμοι θα μπορέσουν να αναλάβουν τη διεξαγωγή του, τους δίνει το δικαίωμα ο Κώδικας-αλλά να δούμε πρώτα τα δικά μας. Η Πιερία είναι που πλήττεται γι’ αυτό το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: αν δεν γίνουν τα παράπλευρα οδικά έργα, δεν πληρώνουμε».

Ηλία Τσιτλακίδης: Αγώνα και για τα παράπλευρα έργα, αλλά και για λογικές τιμές στην εθνική οδό

Ολίγον διαφοροποιημένη άποψη εξέφρασε ο συναγωνιστής του δημάρχου Δίου στην Επιτροπή Αγώνα και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Τσιτλακίδης.
«Δε συμφωνούμε», είπε, «ότι το πρόβλημά μας είναι μόνο τα παράπλευρα οδικά έργα στην Πιερία κι αν αυτά γίνουν τότε είμαστε εντάξει. Το θέμα είναι και τα παράπλευρα έργα στο νομό να γίνουν και λογικές τιμές για οποιονδήποτε θελήσει να χρησιμοποιήσει το εθνικό δίκτυο να υπάρχουν. Μια οριστική λύση στο πρόβλημα θα ήταν ή να καταργηθεί η σύμβαση παραχώρησης, ή να βελτιωθούν οι όροι της».

Παναγιώτης Αγγελίδης: Είμαστε εδώ έτοιμοι να αγωνιστούμε ενωμένοι

«Είμαστε κοντά σε μια κοινωνική πανελλαδική έκρηξη», ήταν η διαπίστωση του Συντονιστή της Επιτροπής Αγώνα κατά των Διοδίων Παναγιώτη Αγγελίδη. Ο οποίος, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το ΠΑΜΕ, που τραβά το δικό του ξεχωριστό δρόμο του αγώνα κατά (όλων)των διοδίων, εκτίμησε ότι δεν πήγαν χαμένοι οι αγώνες της Επιτροπής, αφού πέτυχε να μη λειτουργήσει ο σταθμός των διοδίων του Αιγινίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθεί η δέσμευση να πληρώνουν μόνο τα φορτηγά κι όχι τα Ι.Χ στα πλευρικά διόδια της Λεπτοκαρυάς και δήλωσε έτοιμος για τη συνέχιση του ενωτικού αγώνα.
«Δεν θα περάσει το ψευτοδίλλημά τους ότι αν δεν έχει τις εισπράξεις που χρειάζεται η εταιρεία, δεν θα ολοκληρωθούν τα έργα. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκ νέου σύμβαση και με μικρότερο κόστος. Περιμένουμε το κοινοβούλιο μας να δείξει την ισχύ του και να αλλάξει την κατάσταση υπέρ των πολιτών», είπε.

Σοφία Μαυρίδου: Να διεμβολίσουμε νομικά τη σύμβαση παραχώρησης

«Θετική» απέναντι στην ενεργοποίηση των πολιτών και των παραγωγικών φορέων, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.
«Για να έχει όμως θετικό αποτέλεσμα η προσπάθεια», τόνισε, «πρέπει να υπάρχει οργανόγραμμα».
Και πρότεινε: «μεγαλύτερο νομικό διεμβολισμό της σύμβασης παραχώρησης των διοδίων γιατί υπάρχουν ασάφειες και κενά, στοχευμένες προτάσεις και πραγματοποιήσιμους στόχους».

Και βολές εναντίον των βουλευτών


Ουδείς εκ των βουλευτών, που προσεκλήθησαν πρώτοι-πρώτοι, δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη. Η απουσία τους, όπως είναι λογικό, δεν πέρασε απαρατήρητη.
«Προτίμησαν, φαίνεται, να πάνε σε επισκέψεις», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τις ονομαστικές εορτές των Νικολάδων.
«Δε μ’ ανησυχεί καθόλου που λείπουν οι βουλευτές, γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση με τα διόδια και ίσως δεν θα ένοιωθαν και βολικά σ’ αυτό το τραπέζι», έριξε τη μπηχτή του ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος.
«Οι πολιτικοί που επιλέγονται και εκλέγονται είναι για να λύνουν προβλήματα στο Κοινοβούλιο κι όχι να δημιουργούν», είπε με νόημα και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου του βουλευτή Πιερίας της Ν.Δ Κώστα Κουκοδήμου, που ήταν παρών. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ όμως δε δέχθηκε ότι μπορεί ο βουλευτής να παρίσταται δι’ εκπροσώπου, παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο κ. Κουκοδήμος ήταν και επί διακυβέρνησης της Ν.Δ και παραμένει και σήμερα σταθερά στο πλευρό των πολιτών που μάχονται τα διόδια και τη ζημιογόνα για τη οικονομία της Πιερίας (και όχι μόνο) σύμβαση παραχώρησης.

Προετοιμασία των κινητοποιήσεων

Στο δια ταύτα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν ομόφωνα τις δυο κινητοποιήσεις (στις 12 και 18 Δεκεμβρίου) στο σταθμό των Μαλγάρων, και αν δεν αποσυρθεί η αύξηση του 40%, επ’ αόριστον κατάληψη των σταθμών Μαλγάρων και Λεπτοκαρυάς, με τη βοήθεια και του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του οποίου ήταν παρών στη σύσκεψη. Τις επόμενες μέρες θα διανεμηθεί και σχετικό έντυπο στους πολίτες της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης.
Επίσης έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης να ζητηθεί η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με ευθύνη των δήμων, αν και δεν αποφασίστηκε ποιό ακριβώς θα είναι το ερώτημα.

Για την ιστορία, στη σύσκεψη, που κράτησε περίπου 2,5 ώρες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, (η λίστα και οι ιδιότητες, όπως δόθηκαν από το ΕΒΕ): η νεοεκλεγείσα Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πύνδας-Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, ο Δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Δίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ν.Δ Κ. Κουκοδήμου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ Χρήστος Εξίζογλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αιγινίου Πέτρος Τερζής, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου Φανή Κουτσιμανή, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας Νίκος Ζτάνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρονικών Πιερίας Παναγιώτης Ραπτόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Πτυχιούχων Επισκευαστών Αυτοκινήτων Πιερίας Δημήτρης Κελπετζίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ν. Πιερίας Θεοχάρης Υφαντίδης, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πιερίας Αθανάσιος Κάργας, ο Συντονιστικής της Επιτροπής Αγώνα Κατά των Διοδίων Ν. Πιερίας Παναγιώτης Αγγελίδης, ο Ηλίας Τσολακίδης και πλήθος μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, οι πολιτευτές Γιώργος Κυτίδης και Ηλίας Τσιτλακίδης,  μέλη και εκπρόσωποι σωματείων του νομού, ο Γ.Γ. του ΕΒΕ Πιερίας Ν. Ασαρίδης, ο Οικονομικός Επόπτης  Μ. Κουλούμογλου και τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕ Πιερίας Θ. Καβακίδης, Παύλος Μπατάλας, Γ. Πείδης και Γ. Τσιαλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: