Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το Δημόσιο σε τροχιά ανάπτυξης

ellhnoamerikaniko_1
 
«Οι Δημόσιες Υποδομές και Υπηρεσίες σε Τροχιά Ανάπτυξης», ήταν το αντικείμενο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο... των εργασιών του Συνεδρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε ότι: «Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα ο Βορειοελλαδικός χώρος σε αντίθεση με το Λεκανοπέδιο, είναι κυρίως περιοχές της ιδιωτικής οικονομίας. Οι δημόσιες υποδομές ανάπτυξης (οδικοί άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμιο, λιμάνι) είναι ζωτικής σημασίας για μια περιοχή που πάντοτε το συγκριτικό της πλεονέκτημα ήταν η εξωστρέφεια. Συνεπώς η συνδυασμένη ανάπτυξή τους είναι η απόλυτη προτεραιότητα».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε) Νίκος Πέντζος υποστήριξε ότι: «Πρέπει να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, η βελτίωση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, ενώ είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα και πολιτικές ανάπτυξης. Πολιτικές ανάπτυξης που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Αλλά παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιβολή κάθε είδους άμεσων και έμμεσων φόρων».
ellhnoamerikaniko_2Ο Αντιπρόεδρος του  Δ.Σ. και Πρόεδρος τής  Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλος, αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα για την αποτελεσματική λειτουργία και αξιοποίηση των Δημοσίων  Υποδομών και Υπηρεσιών που αποτελεί βασικό συστατικό οποιασδήποτε προσπάθειας για ανάπτυξη, αλλά και σοβαρό μέτρο σύγκρισης της ελκυστικότητας μιας χώρας ή μιας περιοχής. Είναι δε, απαραίτητη για τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας ώστε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη περιοχή και ταυτόχρονα να ωφελήσει τις τοπικές επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα».

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να αποτελέσει το βήμα μιας γόνιμης ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος.
Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας ήρθαν  σε επαφή  με τις ηγεσίες των Δημοσίων Οργανισμών, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδρασή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, στο πλαίσιο του περιβάλλοντος οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, με στόχο την προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδος.
Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους οργανισμούς στην Ευρώπη. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται Διεθνή Συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο, ετήσιες εκθέσεις, σεμινάρια σε συνεργασία με τα Ivy League Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., γεύματα και δείπνα προς τιμήν Ελλήνων αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και επιχειρηματικές αποστολές προς και από Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν παρευρεθεί στην Ελλάδα ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. George Bush, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Bill Clinton, η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. Hillary Rodham Clinton καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Michail Gorbachev.

Δεν υπάρχουν σχόλια: