Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πάμε καλά, θα πληρώσουμε αργότερα Στη συνάντηση Μπαρόζο- Παπανδρέου στις Βρυξέλλες «κλείδωσε» η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο (δεξιά) με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες... (ΑΡ/GΕΕRΤ VΑΝDΕΝ WΙJΝGΑΕRΤ)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ «Κλείδωσε» χθες στις Βρυξέλλες η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ προς τη χώρα μας στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Λ. Παπαδήμο .

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στην Αθήνα και από τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν , ο οποίος θα μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «θα πρέπει να αποδοθεί φόρος τιμής στο έργο που έχει επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται στη φάση της «ρύθμισης των τεχνικών λεπτομερειών». Από ελληνικής πλευράς ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη φάση» και ζήτησε από τον κ. Μπαρόζο να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα φιλικός. Αφού υπογράμμισε τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τη νέα πνοή που έχει εμφυσήσει στη χώρα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αποκλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας αυξάνεται σταδιακά. Ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε περίπου βέβαιος ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ στις 19 Ιανουαρίου θα εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως είπε, νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα έχει προηγηθεί η έγκριση για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην Ελλάδα είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του, μέσω μιας περιορισμένης μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Λισαβόνας. Τόνισε επίσης ότι σε σχέση με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη το ζήτημα της έκδοσης των ευρωομολόγων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει τη στήριξή της σε αυτή την ιδέα. Επί του θέματος αυτού ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι κατά το παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά όμως την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως για να τη στηρίξει ως πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να είναι βέβαιος για την «πολιτική βιωσιμότητα» αυτής της πρότασης και άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι πολλές χώρες-μέλη έχουν αντιρρήσεις έναντι αυτής της ιδέας.

Το αληθές του λόγου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώθηκε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, που συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παρά το γεγονός ότι περισσότερες παρά ποτέ χώρες εμφανίστηκαν να συναινούν στην ιδέα έκδοσης των ευρωομολόγων, η Γερμανία, προβάλλοντας το επιχείρημα του οικονομικού για αυτήν κόστους, αρνήθηκε να συναινέσει στην πραγμάτωσή της
.http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: