Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
51o_Festival_Kinimatografou_Thessalonikis
Με ανανεωμένο βλέμμα και πιο εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Εϊπίδη,3 έως τις ...12 Δεκεμβρίου 2010 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε. πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις Ταινίες από όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, masterclasses,
ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα στήσουν για δέκα ημέρες μια κινηματογραφική γιορτή, που θα μεταμορφώσει την πόλη της Θεσσαλονίκης σε έναν τόπο ανακάλυψης, σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.
Σας παρουσιάζουμε τα highlights του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
«Ανοιχτοί Ορίζοντες» είναι ο τίτλος της νέας ενότητας που κάνει πρεμιέρα στην 51η διοργάνωση και η οποία αναβιώνει το πολύ επιτυχημένο παράλληλο τμήμα του ΦΚΘ «Νέοι Ορίζοντες». Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης επαναφέρει και ανανεώνει το τμήμα που διηύθυνε από το 1992 ως το 2005, με νέο στίγμα και προσανατολισμό που συμπορεύεται με την τρέχουσα κινηματογραφική πραγματικότητα.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΟΥΣΑΝΕ ΜΠΙΕΡ
Το έργο της Σουσάνε Μπίερ έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, κατακτώντας μια διακριτή θέση στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν, παρουσία της ίδιας της δημιουργού, οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της, μεταξύ των οποίων και ταινίες – ορόσημα του ανεξάρτητου σινεμά της τελευταίας δεκαετίας: Το αισθαντικό δράμα Brothers, αλλά και το αποκαλυπτικό πορτρέτο χαρακτήρων Μετά το γάμο, έργα τα οποία αποτυπώνουν μοναδικά την ξεχωριστή οπτική της Μπίερ επάνω στην ηθική και την ανθρώπινη φύση.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΙΤΣΑΤΠΟΝΓΚ ΒΙΡΑΣΕΤΑΚΟΥΝ
Την τιμητική του θα έχει στο 51ο Φεστιβάλ και ο Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν, με αφορμή την πλήρη ρετροσπεκτίβα στις ταινίες του, που πραγματοποιεί το τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίας. Στη διοργάνωση θα προβληθεί το σύνολο του βραβευμένου έργου του και φυσικά η τελευταία του ταινία, Uncle Boonmee who can recall his past lives, που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών. Παράλληλα, οι Ημέρες Ανεξαρτησίας θα παρουσιάσουν ότι πιο ανατρεπτικό έχει να επιδείξει η σύγχρονη ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή.
SPOTLIGHT ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛ ΝΤΑΡΑΤΖΙ
Το έργο του ιρακινού δημιουργού Μοχάμεντ Αλ–Νταράτζι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα της 51ης διοργάνωσης. Ο 32χρονος κινηματογραφιστής, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαγδάτη και βρήκε καταφύγιο στην Ευρώπη προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις του καθεστώτος Σαντάμ, απέσπασε στο πρόσφατο φεστιβάλ του Άμπου Ντάμπι το βραβείο του Σκηνοθέτη της Χρονιάς από τη Μέση Ανατολή, που απένειμε το περιοδικό Variety. Στο 51ο ΦΚΘ θα προβληθούν οι πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του δημιουργού, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το Son of Babylon (βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας και βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010, Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2010).
ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Φέτος, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια αναδεικνύει τη φημισμένη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ. Το μεγάλο αφιέρωμα προσκαλεί φίλους των κινουμένων σχεδίων και μη, μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το έργο των σπουδαίων κροατών δημιουργών που χάραξαν νέους δρόμους στο animation. Κι όπως κάθε χρόνο, το τμήμα πραγματοποιεί την καθιερωμένη του περιπλάνηση στο πολύμορφο, συναρπαστικό τοπίο των Βαλκανίων, μέσα από μια επιλογή των σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών της φετινής παραγωγής.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΤΟΡΟΤΑ ΚΕΤΖΙΕΡΖΑΦΣΚΑ
Η ευαίσθητη γυναικεία ματιά της Ντορότα Κετζιερζάφσκα, από τις πιο εμβληματικές εκπροσώπους του νέου πολωνικού σινεμά, θα διεκδικήσει την προσοχή μας στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από ένα πλήρες αφιέρωμα στο βαθιά ουμανιστικό και κοινωνικά προσανατολισμένο έργο της.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΕΡΝΕΡ ΣΡΕΤΕΡ
Το έργο του ανατρεπτικού Βέρνερ Σρέτερ εμπλουτίζει το πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ. Ο γερμανός δημιουργός, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του νέου γερμανικού κινηματογράφου -σύγχρονος των Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Βέρνερ Χέρτζογκ και Βιμ Βέντερς-, έζησε και δημιούργησε στα όρια, διαμορφώνοντας με πειραματική διάθεση ένα προκλητικό, underground, απόλυτα προσωπικό κινηματογραφικό όραμα.(ΝΕΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: