Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Να γίνει η οργή κίνημα ανατροπής

Κάλεσμα για αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέχρις εσχάτων, μέχρι την ανατροπή της «επικίνδυνης»-όπως τη χαρακτήρισαν-«για τα συμφέροντα των εργαζομένων κυβέρνησης», απηύθυναν ... χθες, με αφορμή την αυριανή Γενική Απεργία, τα μέλη της Γραμματείας Κατερίνης της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση».
«Αυτόνομη Παρέμβαση» Κατερίνης
vasiko 
Η ολομέτωπη επίθεση των στελεχών της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΝ ξεκίνησε από τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η κυβέρνηση, τον οποίο το μέλος της Γραμματείας Στάθης Συμεωνίδης χαρακτήρισε ως τον πιο «κανιβαλικό» προϋπολογισμό που υπήρξε μεταπολεμικά στη χώρα.
Ένας προϋπολογισμός που, όπως είπε, μειώνει πάνω από 4 δισ ευρώ τις δαπάνες για υγεία και παιδεία, χρεώνει υπέρογκα φορολογικά βάρη της τάξης των 8 δισ ευρώ στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας-μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, του πετρελαίου θέρμανσης κ.ά-ενώ δίνει απίστευτες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Ένας μνημονιακός προϋπολογισμός που αυξάνει δραματικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, φορτώνοντας στους εργαζόμενους την υποχρέωση να πληρώσουν φέτος πάνω από  60 δισ ευρώ μόνο για τοκοχρεολύσια, δηλαδή πάνω από 1δισ τη βδομάδα.
«Αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Συμεωνίδης, «είναι να κάνουμε την οργή μας μαζικό κίνημα ανατροπής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής».
Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο Στέργιος Καστόρης ανέφερε ότι αποτελεί τρανταχτή απόδειξη του ψεύδους της κυβέρνησης ότι το Μνημόνιο αφορά την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, αφού στο στόχαστρό του μπαίνει πλέον, εκτός από το δημόσιο τομέα και ο ιδιωτικός.
Πρόσθεσε δε πως, τα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο κάθε άλλο παρά στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, καθώς την περίοδο 2000-2009 αυτή κατρακύλησε κατά 27%, ενώ η αύξηση-κατά μονάδα προϊόντος-του κόστους εργασίας ήταν μόλις 1%. «Αυτό σημαίνει ότι η όποια μείωση των μισθών δεν επηρεάζει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων», είπε, «κι ότι αυτό που επιδιώκουν ΔΝΤ, Ε.Ε και κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσουν κέρδη, ακόμα και την περίοδο της κρίσης, στο μεγάλο κεφάλαιο».
Στόχος της οξύτατης κριτικής των στελεχών της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ήταν και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, την οποία κατήγγειλαν για «ξεπούλημα» των αγώνων της εργατικής τάξης- «κατάπτυστη» χαρακτήρισαν τη συμφωνία που έκανε ο πρόεδρός της, Γ. Παναγόπουλος, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων-, αλλά και η ηγεσία του ΠΑΜΕ, που, όπως είπαν, «επιμένει να διασπά το εργατικό κίνημα και να μη του επιτρέπει ενωτικά να αντιπαλέψει τη λαίλαπα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή».
Τέλος, αναντίστοιχη των επιθέσεων που δέχονται χαρακτήρισε η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου την αντίδραση των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καταλογίζοντας μεγάλες ευθύνες  γι’ αυτό στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και στο φόβο που φαίνεται να κυριεύει τους ανθρώπους της εργασίας. «Αυτή τη στιγμή όμως», είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αντιδράσουμε. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί. Τώρα βγαίνουμε στο δρόμο».
Και το πιο κοντινό «τώρα» είναι αύριο, μέρα Γενικής Απεργίας, στην οποία τα στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ζήτησαν να πάρουν μαζικά μέρος οι εργαζόμενοι του νομού, όπως και να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.00 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: