Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
Με το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακάΜικρότερες αποζημιώσεις σε απολύσεις
Δέκα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα
Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης επιφέρει μειώσεις μισθών και μικρότερες αποζημιώσεις σε απολύσεις.
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣΣε ισχύ θα είναι οι κλαδικές συμβάσεις μόνο όπου δεν εφαρμόζεται επιχειρησιακή ...
σύμβαση, ενώ θεσμοθετείται η Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών, με κατώτατο όριο τα 740 ευρώ.

Οι δέκα ανατροπές στα εργασιακά είναι οι εξής:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
1) Με την ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (που καθιερώνεται από 1-1-2011) δεν θα ρυθμίζονται μόνο τα μισθολογικά, αλλά και θέματα εργασιακών σχέσεων, όπως οι όροι και προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, η προβλεπόμενη διάρκειά τους καθώς και ο αριθμός των θέσεων εργασίας.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συνεπώς, εναπόκειται στη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων προκειμένου να αποφασιστεί ακόμη και το επιτρεπόμενο όριο των απολύσεων.

Η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μπορεί να καταρτιστεί και από εργοδότη που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους με το αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο και, αν δεν υπάρχει, με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή με την αντίστοιχη ομοσπονδία.

Για την εφαρμογή της διαδικασίας τα δύο μέρη θα υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ).

Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
2) Η αποζημίωση σε απόλυση θα υπολογίζεται με βάση τον μειωμένο μισθό και θα υπολογίζεται με τον μισθό της κλαδικής σύμβασης μόνο αν η απόλυση γίνεται πέρα από το συμφωνημένο όριο.

3) Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών (δεν θα μπορούν να επεκτείνονται με απόφαση υπουργού). Οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές θα ισχύουν ωστόσο με απόφαση του εκάστοτε υπουργού όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση και στον εργοδότη που δεν είναι μέλος οργάνωσης. Δημιουργείται δηλαδή ένα «ανάχωμα» στις ατομικές συμβάσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ “ΥΠΟ ΔΟΚΙΜΗ”
4) Οι «υπό δοκιμή» εργαζόμενοι (για διάστημα 1 έτους αντί των 2 μηνών που είναι σήμερα) δεν θα αποζημιώνονται όταν απολύονται.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
5) Μειώνεται σε 1 μήνα ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, θα καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός (αντί των 2 σήμερα).

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ
6) Καταργείται η προσαύξηση 10% για την υπερωριακή απασχόληση των μερικώς απασχολουμένων.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
7) Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.

8) Αυξάνεται από 18 σε 36 μήνες η επιτρεπόμενη διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις).

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
9) Περιορίζεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή και βασικού μισθού.

ΛΗΞΗ
10) Ορίζεται ημερομηνία λήξης για τη διατήρηση ή κατάργηση της διαιτησίας ύστερα από απόφαση των κοινωνικών εταίρων και περιορίζεται το ΔΣ του ΟΜΕΔ σε 7 μέλη από 11. Οι αποφάσεις του ΔΣ θα πρέπει να λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: