Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα “Αγκάθι” οι μετατάξεις

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης χθες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, για τη σύνταξη του επικαιροποιημένου μνημονίου, που θα δώσει το "πρασινο φως" για την τρίτη δόση του δανείου.
"Αγκάθι" στις... συνομιλίες, οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί το μεσημέρι της Κυριακής και ακολούθως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Λουκάς Παπαδήμος επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό στο σπίτι του προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, ο οποίος ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και για τον προϋπολογισμό του 2011, αν και επιβεβαίωσε εμμέσως τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε πως η διαδικασία δεν έχει "σκαλώσει" και πως συνεχίζεται με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, η τρόικα προτείνει δύο λύσεις:
Είτε οι υπάλληλοι των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών να θεωρηθούν ως νέες προσλήψεις και να εμπίπτουν στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις", κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται πάγωμα προσλήψεων και για τον επόμενο χρόνο
Είτε το κόστος μισθοδοσίας των μετατασσόμενων να "ψαλιδίσει" το κονδύλι των 800 εκατ. ευρώ που υπολογίζει να εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών από τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι ελεγκτές της τρόικας εμφανίζονται ενοχλημένοι για καθυστέρηση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά κυρίως για "αποκλίσεις" από τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών και της Γενικής Συλλογικής. Πρόθεση, όμως, του υπουργείου Εργασίας είναι να μην ισχύσει γενικευμένη υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, αλλά να τεθούν κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, να μπορούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς όπου υπάρχει κίνδυνος λουκετου.
Υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης έχει ταχθεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ωστόσο οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι. Εκφράζουν, δε, ανοιχτά τη δυσφορία τους και για το άρθρο της Λούκας Κατσέλη στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", στο οποίο η υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι η συνταγή της τρόικας "σκοτώνει τον ασθενή". Το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το άρθρο της κ. Κατσέλη, χθες όμως από το press room ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως την υπουργό Εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: