Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Δηλώνει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ΑκινήτωνΣυμπαρασύρει 20 φόρους και τέλη
Τι προτείνει για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα
«Αναγκαίο κακό η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας, ανεπαρκές όμως ως μέτρο. Θα έπρεπε να αφορά την αγορά κάθε είδους ακινήτου αξίας έως 500.000 ευρώ, αλλά και την ιδιωτική ανέγερση, η οποία έχει ακόμη ...
μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στην οικονομία», λέει ο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.
«Η αναστολή θα διευκολύνει ενοικιαστές να γίνουν ιδιοκτήτες και θα δώσει κίνηση και ελπίδα σε μια απόλυτα βαλτωμένη αγορά, ενώ η εφαρμογή του τεκμηρίου ουδέν θα απέδιδε δημοσιονομικά», προσθέτει, σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΣΗ
Mε αφορμή τις ανακοινώσεις για αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, από τα μέσα του 2011, ο κ. Παραδιάς, αναφέρει ότι η αύξησή τους συμπαρασύρει 20 φόρους και τέλη.

«Στη σημερινή απελπιστική κατάσταση για την οικοδομή και την αγορά ακινήτων και μισθώσεων, μόνον για μείωση θα μπορούσε κάθε λογικός άνθρωπος να μιλήσει, και ιδιαίτερα στα ξενοίκιαστα στην πλειοψηφία τους επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, βιοτεχνίες, καταστήματα κ.λπ.), αλλά και στα παλαιά που χρειάζονται μεγάλα ποσά για τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό τους. Η αύξησή τους αποτελεί την πιο σίγουρη συνταγή αυτοκτονίας», εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ
Σχετικά με τους ημιυπαίθριους, τονίζει ότι «το μέτρο απειλείται με πραγματικό δημοσιονομικό "Βατερλό", αφού προσέρχονται μόνον κατασκευαστές και ιδιοκτήτες μικρών ημιυπαίθριων χώρων, αλλά απέχουν λόγω απρόσιτου ύψους προστίμων, όσοι έχουν αλλάξει τη χρήση χώρων μεγάλων εμβαδών».
«Στον υπολογισμό των προστίμων πρέπει επειγόντως να προστεθούν τουλάχιστον οι εξής δύο αλλαγές: Μειωτικός συντελεστής 0,60 για τα υπόγεια και μειωτικός συντελεστής (παλαιότητας) 0,80 για χώρους που η άδειά τους εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2003, οπότε τα πρόστιμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα. Μόνον έτσι θα εξασφαλιστεί μαζική προσέλευση των ενδιαφερομένων πολιτών και το μέτρο θα επιτύχει τους εισπρακτικούς στόχους του».

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Αναφορικά με τα αυθαίρετα, ο κ. Παραδιάς δηλώνει ότι το Μνημόνιο προβλέπει είσπραξη σημαντικού ποσού από το μέτρο αυτό. «Όντες εξ ορισμού εναντίον της αυθαίρετης δόμησης, και γνωρίζοντας τις δυσκολίες του θέματος, προτείνουμε τα εξής ως εφικτή λύση, στην οποία θα υπάρξει προσέλευση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών:»

» - Επαναφορά του προστίμου ανέγερσης αυθαιρέτου στο ύψος που ίσχυσε μέχρι 31.12.2003, για όλα τα αυθαίρετα που θα υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 31.12.2011.»

» - Το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου παραμένει στο 50% του ποσού αυτού. Επιτρέπεται όμως η εφάπαξ εξόφλησή του με καταβολή μόνον του τριπλασίου του προστίμου ανέγερσης εντός του 2011, ή του τετραπλασίου εντός του 2012.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: