Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: Δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα - ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

papakonstantinou_papoulias
Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την αύξηση των εσόδων και τη δραστική περικοπή των δαπανών στο δημόσιο, με αιχμή τις ΔΕΚΟ, και ειδικότερα, τα ζητήματα των κλαδικών συμβάσεων... και των μετατάξεων. Η τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ θεωρείται δεδομένη, οι εκπρόσωποι όμως, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιέζουν για αυστηρό χρονοδιάγραμμα, στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Το μεσημέρι, ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας και τις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Νέα συνάντηση με την τρόικα

Δύσκολες και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται το 2011 στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα έχει το οικονομικό επιτελείο

Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σήμερα, και η τρόικα θα παρουσιάσει την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της οικονομίας. Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

Παπακωνσταντίνου: Η διαπραγμάτευση δεν σκάλωσε

Το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πορεία της οικονομίας αλλά και των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το 2010 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη χρονιά για την οικονομία, κατά την οποία η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία αλλά και να μειώσει το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου, «γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση;», με την τρόικα τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν σκάλωσε αλλά συνεχίζεται και είναι δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατό καλύτερα και έχοντας στο μυαλό της ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευση διακυβεύεται κ η επόμενη δόση του δανείου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα κλείνει και έχει εστιάσει στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Δημόσιο Τομέα, στις ΔΕΚΟ, στην αγορά εργασίας, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε.
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει το 2011 να επαναλάβει τα «εξαιρετικά δυσάρεστα» μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει το 2010, όπως η περικοπή των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 μίλησε για προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που αποτελεί μονόδρομο, αν η Ελλάδα θέλει να ξαναβρεί την αξιοπιστία της στις ξένες αγορές και να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρας.

Ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Οικονομικών στο Bloomberg
 ''Η αναδιάρθρωση του χρέους θα βλάψει την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα και θα στείλει λάθος μήνυμα στην Ευρωζώνη'' δήλωσε στο Bloomberg ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πεταλωτής: Σκληρές αλλά όχι δραματικές οι διαπραγματεύσεις

Σκληρές αλλά όχι δραματικές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και το θέμα των μετατάξεων στις ΔΕΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει στις γνωστές της θέσεις για τα; ζητήματα αυτά.

Αν και δεν θέλησε να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων καθώς αυτές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης μισθών ή απολύσεων στο δημόσιο.


Ο κ. Πεταλωτής, πάντως, αναφέρθηκε
στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετατάξεις οι οποίες δεν αποτελούν απολύσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με την τρίτη ούτε με την τέταρτη δόση των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Παράλληλα άσκησε
δριμεία κριτική απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με αφορμή δηλώσεις του  στις 11 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, με τις οποίες παρότρυνε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο της ιρλανδικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι δεν δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Ο κ. Σαμαράς μας λοιδορούσε δήλωσε ο κ. Πεταλωτής ,ευτυχώς, όμως για όλους μας δρομολογήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και για την Ιρλανδία και για όποιες χώρες στο μέλλον αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Την ίδια ώρα, κατά 20 δις ευρώ αυξήθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 336,8 δις από 316,9 δις που ήταν στις 30 Ιουνίου του 2010. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου 11,1 δις ενώ οι εγγυήσεις του δημοσίου φθάνουν 25,4 δις ευρώ.
Αντιδράσεις για το άρθρο Κατσέλη
Την ίδια ώρα,  ποικίλες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει άρθρο της Υπουργού Απασχόλησης , Λούκας Κατσέλη στο «Βήμα της Κυριακής», για τις συλλογικές και  κλαδικές συμβάσεις.
Η κυβέρνηση δρα ενιαία και συλλογικά και ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται όλους τους Υπουργούς τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι αφενός ο τίτλος του άρθρου δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του και αφετέρου ότι οι θέσεις που εκφράζει η κ.Κατσέλη δεν αφίστανται των θέσεων της κυβέρνησης.

«Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και έχει συμφωνηθεί προ πολλού, περιλαμβάνεται μέσα στο μνημόνιο. Τώρα αυτό που γίνεται είναι να διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής. Δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν. Οι επιχειρησιακές, όμως, συμβάσεις εργασίας γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Και έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, αλλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο θα ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας»,
τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε μια προτεραιότητα αδήριτη και σαφή: να καταβληθούν οι δόσεις και να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να τηρήσουμε τους όρους μιας δανειακής σύμβασης, που, όπως συμβαίνει πάντα στις δανειακές συμβάσεις, έχουν καθοριστεί πρωτίστως από την οπτική γωνία των δανειστών και όχι από την οπτική γωνία του δανειζόμενου. Εμείς όμως θεωρούμε ότι οι αλλαγές που έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, οι αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα να αποκτήσει ένα φυσιολογικό φορολογικό σύστημα, οι αλλαγές που επιτρέπουν στη χώρα να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι αλλαγές που ούτως ή άλλως θα τις χρειαζόμασταν και τις χρειαζόμαστε, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δυνάμεων που αποτυπώνεται στη δανειακή σύμβαση»,
τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως: «Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα προσδιοριστούν μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς».

«Τα “κροκοδείλια δάκρυα”, δεν πείθουν κανέναν. Η κα Κατσέλη, είναι ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης του Μνημονίου, που όπως και ο προκάτοχός της, διακρίνεται για τις ακροβατικές της ικανότητες, τη δήθεν κοινωνική ευαισθησία και τις συνεχείς αναδιπλώσεις. Όχι, όμως, για την ουσία της πολιτικής και το αποτέλεσμα. Η Ν.Δ. υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον κατώτατο μισθό. Με αμοιβές κάτω από τον κατώτατο μισθό, με την Ανεργία να καλπάζει, με πρωτόγνωρη Ύφεση και υψηλό Πληθωρισμό, οι Έλληνες εργαζόμενοι, βιώνουν ένα αδιέξοδο και αναζητούν ελπίδα», σχολίασε η ΝΔ.

«Η κα Κατσέλη έχει αυταπάτες ότι εάν βάλει ένα χαρτονένιο εμπόδιο στις συλλογικές συμβάσεις μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που από τη φύση τους οδηγούν τα μνημόνια της τρόικας. Κατά τη γνώμη μας θα τα βρει η κυβέρνηση και η τρόικα», τόνισε η γγ του ΚΚΕ.
«Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σημαίνει για τους εργαζόμενους επιστροφή στο μεσαίωνα. Σημαίνει όμως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξόντωση λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Με δυο λόγια, σημαίνει περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία. Όμως, είναι σε όλους γνωστό, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εμπίπτουν στο εθνικό δίκαιο και δεν έχει καμιά δικαιοδοσία η τρόικα και το μνημόνιο. Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει τι μέλλον θέλει, τι μέλλον προετοιμάζει για τους εργαζόμενους της χώρας.», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πολιτική ιδεολογία της τρόϊκας είναι ο νεοφιλελευθερισμός.  Εμείς σαφώς αποκρούουμε αυτές τις ακρότητες οι οποίες, αφενός μεν, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τον κοινωνικό παράγοντα και αφετέρου τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από το τέλμα», τόνισε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωσε επίσης για τις συλλογικές συμβάσεις: «Η μουρμούρα, η διχογνωμία και οι προσωπικές στρατηγικές επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση: «Όπου φτώχεια και γκρίνια».  Και που ‘σαι ακόμα».
Με αφορμή την αντιπαράθεση για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ο υπεύθυνος για την Οικονομική Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε: «Όχι άλλα χτυπήματα στην αμοιβή της εργασίας. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην ξεπεράσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τη κόκκινη γραμμή της προστασίας των γενικών συλλογικών συμβάσεων και των μισθών σε κάθε επιχείρηση».
«Οι ρήτρες που περιέχονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο εκθεμελιώνουν πλήρως το σύστημα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ιδιαίτερα η πρόταση που αφορά στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι καταστροφική και για τους εργαζόμενους και για τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Την θεωρούμε απαράδεκτη, θέτουμε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων μας να μην περάσουν τέτοια αντικοινωνικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της Τρόικας

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση τη Δευτέρα, στο υπουργείο Οικονομικών, των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την επικαιροποίηση του μνημονίου στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.
Με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό σκέλος είχε «κλείσει» με τον νέο προϋπολογισμό, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, είχαν εστιάσει στις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως με τις μετατάξεις υπαλλήλων), στην αγορά εργασίας (επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας) και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. «Χρυσή τομή» βρέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης των κλαδικών. Η τρόικα ζητεί επίσης να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».
Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β΄ εξάμηνο του επομένου έτους.
Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο, ενώ αύριο το πρωί, η τρόικα παρουσιάζει, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας. Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.
Το νέο «τεστ» για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, προσδιορίζεται χρονικά για τον προσεχή Μάρτιο.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: