Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Όλα της Υγείας δύσκολα

vasiko_1
Εκτός από την κατανόηση προς τους εργαζομένους του νοσοκομείου για τα εξοντωτικά ωράρια που κάνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ...καλυφθεί μέρος των κενών θέσεων του νέου νοσοκομείου
Το νέο νοσοκομείο Κατερίνης, επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπου είχε «υπηρεσιακή στενού τύπου συνάντηση», όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, με τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων του νομού, συνδικαλιστές του κλάδου, τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος.

vasiko_2Ο Ανδρέας Λοβέρδος, έφτασε στο Νοσοκομείο λίγο μετά τις 12, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής Στέργιος Φαρμάκης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας και αμέσως κατευθύνθηκε στο γραφείο του διοικητή, όπου για περισσότερο από μια ώρα ενημερωνόταν αναλυτικά για τις δυνατότητες του νέου νοσοκομείου, τις ελλείψεις και το πλάνο της διοίκησης για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.
Αμέσως μετά, ο υπουργός μίλησε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο τον περίμενε στο αμφιθέατρο του κτιρίου.
Ο Υπουργός Υγείας, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι δεν ήρθε προετοιμασμένος για να βγάλει λόγο, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας, χαρακτηρίζοντας το Υπουργείο Υγείας ως το δυσκολότερο από πλευράς διοίκησης. Ο κ. Λοβέρδος, έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (υπάρχουν εργαζόμενοι που τους εξοντώνουμε είπε) και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις οι οποίες έχουν εγκριθεί και για το νοσοκομείο Κατερίνης.
vasiko_3Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα δαπανά ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο για την Υγεία, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό δυσανάλογο για τις υπηρεσίες που τελικά προσφέρονται. Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι για να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη των ασθενειών και στην αντιμετώπιση των αιτιών που τις προκαλούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από Υπουργείο Ασθενείας, πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικά Υπουργείο Υγείας».
Κάνοντας έμμεση αναφορά στην δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία σαφώς και επηρεάζει και τον κλάδο της Υγείας, τόνισε ότι ο ίδιος είναι «υποχρεωμένος» έως και το Μάρτιο να είναι λογιστής και όχι υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι από τον Απρίλιο το Υπουργείο θα δώσει βάρος στην πρόληψη. «Είναι κρίμα με τέτοιο δυναμικό, να μην ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον άνθρωπο και τον πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο νέο νοσοκομείο Κατερίνης, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλονται να ακολουθήσει τα δεδομένα της εποχής, αποκαλύπτοντας ότι λόγω της καλής οργάνωσης που συνάντησε θα είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία που θα προτείνει στα μέλη της Τρόικας να επισκεφθούν, την προσεχή Τρίτη.
vasiko_4Ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει με το νοσηλευτικό προσωπικό και πως αισθάνεται «υποχρεωμένος» προς αυτούς τους ανθρώπους, σημειώνοντας πάντως ότι η αναλογία προσωπικού/ασθενή, είναι πολύ καλύτερη από ότι σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, επαναλαμβάνοντας πως όσοι είναι να διοριστούν, θα έχουν διοριστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτενή αναφορά έκανε στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας την πρόθεση για «δυναμική κίνηση προς την κατεύθυνση της διατροφής και της άθλησης». Πρόθεση, η οποία αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις του υπουργείου το προσεχές διάστημα.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου, όπως είπε, είναι η καθιέρωση ως υποχρεωτικού του τεστ του τραχήλου και μήτρας για γυναίκες πάνω από 45 ετών, εξέταση την οποία θα καλύπτουν οι ασφαλιστικοί φορείς εξολοκλήρου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ψυχικής υγείας, χαρακτηρίζοντας την Πιερία πρωτοπόρα σ’ αυτόν τον τομέα και υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να εξαλείψει τα «τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά» που παρατηρούνται στον συγκεκριμένο τομέα «όπου αυτά υπάρχουν».
«Στην Κατερίνη, το σύστημα δουλεύει κατά τον καλύτερο τρόπο, αλλά το κτίριο μόνο δεν αρκεί», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν και ακόμη περισσότερα που πρέπει να αλλάξουν.

Ο Υπουργός Υγείας, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Γρηγόρη Παπαχρήστου στον πεζόδρομο και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, όπου έκανε δηλώσεις.
Αναφερόμενος στον β’ γύρο των εκλογών, υπογράμμισε την ανάγκη της συμμετοχής «άσχετα με το τι συμφέρει σε κάποια κόμματα», όπως είπε, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά «έλα και πες ότι θες με την ψήφο σου, αλλά έλα!»
Σχολιάζοντας την σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο της μετεμφυλιακής ζωής της, αφού σε καμία φάση από το 50 και μετά δεν έχει δεχθεί τόσο ισχυρά τραύματα, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: