Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμένη η κυβέρνηση από την υστέρηση στα έσοδα - Αγώνας δρόμου για τα έσοδα

 

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Η σημαντική υστέρηση που εξακολουθεί να παρατηρείται στα έσοδα προβληματίζει την κυβέρνηση που σε συνεχείς συσκέψεις προσπαθεί να βρει τρόπους για την κάλυψη των 12 δισ. μέχρι τέλους του ..χρόνου, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς και τις συντάξεις.
Έντονη νευρικότητα επικρατεί στην αγορά ομολόγων με τα spreads των δεκαετών να κινούνται ανοδικά, την ώρα που η Citιgroup συστήνει την αγορά διετών ελληνικών ομολόγων. Αγώνα δρόμου για την κάλυψη της σημαντικής υστέρησης των εσόδων κάνει το οικονομικό επιτελείο, την ώρα που οι τεχνοκράτες της τρόικας συνεχίζουν τους ελέγχους για την εφαρμογή του μνημονίου, προκειμένου να παραδώσουν την έκθεση προόδου πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την επόμενη Πέμπτη.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, εμφανίζουν τρύπα 2,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα μειώθηκε κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπολείπεται κατά 7% του στόχου που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο.
<="" δημιουργεί="" να="" που="" τέτοια="" υστέρηση="" υπάρχει="" θα="" δεν="" και="" μας="" στόχους="" στους="" συνεπείς="" είμαστε="" τέλος="" ?στο="" ότι="" εκτιμώντας="" πεταλωτής="" γιώργος="" εκπρόσωπος="" κυβερνητικός="" ο="" τόνισε="" κρίση?,="" την="" από="" βγούμε="" βάλει,="" έχουμε="" τους="" απαρέγκλιτα="" τηρώντας="" πέρα,="" εδώ="" εγγυάται="" τώρα="" μέχρι="" έγινε="" προσαρμογή="" δημοσιονομική=""> Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να προσδοκά στα έσοδα:
* 700 εκατ. από την περαίωση
* 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και
* 1 δισ. ευρώ από το φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διέψευσε τα σενάρια για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση της εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, η ΝΔ δηλώνει ότι χρειάζεται αλλαγή του αναποτελεσματικού -όπως λέει- μίγματος οικονομικής πολιτικής.
Υπέρ της επανδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου", τόνισε ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις του Λουκά Παπαδήμου, συμφώνησε με την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μια πρόταση, που όπως είπε, κατέθεσε πρώτα το κόμμα του, πριν από δύο χρόνια.
Την αντίθεσή της σε κάθε νέο αντεργατικό μέτρο εκφράζει η ΓΣΕΕ και προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου καλώντας τα συνδικάτα να δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση στις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: