Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

«Όχι» στις διανομές εάν δεν επιστραφεί ο περσινός ΕΦΚ

petrelaio_8ermansis
 

«Στον αέρα» βρίσκεται η διανομή πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα λεγόμενα των πρατηριούχων, οι οποίοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα ξεκινήσουν τις διανομές από τις 15 Οκτωβρίου, εάν δεν επιστραφεί το ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που.. τους οφείλεται.

Σημειώνεται ότι μέσω του συστήματος ελέγχου «Ήφαιστος», οι πρατηριούχοι που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ και θεωρητικά σε λίγες ημέρες τους επιστρέφονται τα χρήματα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχουν πάρει από τον περασμένη περίοδο ένα μεγάλο ποσό των οφειλομένων.
«Αν δεν υπάρξει δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ, δεν θα προχωρήσουμε στη διανομή γιατί δεν έχουμε ρευστό για την επόμενη αγορά (προμηθειών πετρελαίου)», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.
Για τους καταναλωτές πάντως υπάρχουν και άλλα δυσάρεστα. Όταν και αν αρχίσει η διανομή πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του (από 52 με 53 λεπτά που ξεκίνησε πέρυσι) θα κυμαίνεται στα 73 με 75 λεπτά το λίτρο.

Τι να προσέχουμε όταν παίρνουμε πετρέλαιο θέρμανσης

Κι επειδή η οικονομία στο πετρέλαιο θα είναι το μείζον ζήτημα του οικογενειακού προϋπολογισμού το φετινό χειμώνα, διαβάστε τις οδηγίες-συμβουλές που δίνει στους διαχειριστές πολυκατοικιών (και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο) το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή:
• Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.
• Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.
• Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση-διαρροή πετρελαίου).
• Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής - πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κλπ). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
• Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές.
• Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει.
• Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
• Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.
• Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C.

Δεν υπάρχουν σχόλια: