Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εξ ανατολών το φως

 Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Μερικούς μήνες πριν, επειδή οι τότε επίδοξοι δανειστές μας –με το γνωστό τοκογλυφικό επιτόκιο- δεν ήθελαν να χάσουν τον πελάτη, η ελληνική κυβέρνηση αναγκαζόταν να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι θα καταφύγει στην βοήθεια της Κίνας, που ήταν διατεθειμένη να αγοράσει σημαντική... ποσότητα ελληνικών ομολόγων, που θα μας έδιναν μια ουσιαστική ανάσα.

Τώρα, η Ευρώπη, στριμωγμένη η ίδια, καλοδέχεται την δήλωση που έκανε με την άφιξη του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο ότι  η χώρα του θα αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα και θα συνεχίσει να μαζεύει ευρώ.

Ευτυχώς για την Ελλάδα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, ξέχασε τα προεκλογικά «νταηλίκια» ότι δήθεν θα ακύρωνε την συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την κρατική κινεζική εταιρία COSKO για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τις προχθεσινές συμφωνίες.

Αν από δω και πέρα πολιτευθούμε με υπευθυνότητα και σωστό προγραμματισμό, ανοίγει πράγματι μια δίοδος για να μπορέσει η χώρα να βγει από την ύφεση. Να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ. Επιβεβαιώνοντας την ρήση των Λατίνων ότι ex oriante lux. Να γίνουν μεγάλες επενδύσεις που θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά να ανοίξουμε μια μεγάλη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα. Μόνο το λάδι και το κρασί, για τα οποία έδειξε ενδιαφέρον ο κ. Τζιαμπάο, αφού τα δοκίμασε, αν προωθήσουμε σε μια τόσο μεγάλη αγορά, περιοχές ολόκληρες της Ελλάδας θα μπορέσουν να ξανασάνουν.

Ίσως πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη την τεράστια σημασία αυτών των συμφωνιών και τις προοπτικές που ανοίγονται. Διό και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις επίσημες υπόγραφες, άρχισαν τα γνωστά ελληνικά καμώματα. Από την ηγεσία του ΚΚΕ που αντιδρά στην προοπτική των ...κομουνιστικών επενδύσεων, ως τους εργατοπατέρες του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ που βγήκαν στα τηλεπαράθυρα και απειλούν «να χαλάσουν τον κόσμο» αν οι Κινέζοι βάλουν πόδι στον σιδηρόδρομο ή τις αστικές συγκοινωνίες.

Ο θεός να μας φωτίσει όλους. Για το αύριο των παιδιών μας. Τα οποία έκτος από τα αγγλικά, καλό θα ήταν να μάθουν και κινέζικα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: