Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Φωτοβολταϊκά: Προτεραιότητα στους αγρότες για εξασφάλιση συμπληρωματικού εισοδήματος

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Η κυβέρνηση με το νέο Νόμο 3851/2010, δημιούργησε το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη και στην Ελλάδα των Ανανεώσιμων Πηγών... Ενέργειας.
  Ο στόχος είναι η παραγωγή από ΑΠΕ να καλύψει το 2020 το 20% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια. Η δραστηριότητα αυτή είναι άμεσης προτεραιότητας για λόγους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς.
  Σύμφωνα με το Νόμο προβλέπεται η κατά προτεραιότητα υποβολή και εξέταση         αιτημάτων από επαγγελματίες αγρότες που αφορούν φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 100 κιλοβάτ, που πρόκειται να εγκατασταθούν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.
  Η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή δημιούργησε τις προϋποθέσεις το όφελος από την παραγωγή ενέργειας, να μην περιορισθεί μόνο στις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, αλλά να διαχυθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός πληθυσμός. Δίνει έτσι τη δυνατότητα σε αγρότες να εγκαταστήσουν μονάδα μέχρι 100 κιλοβάτ σε ιδιόκτητες εκτάσεις.
  Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή κρίσης για τα αγροτικά εισοδήματα, αφού στόχος είναι η δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος από μια νέα δραστηριότητα. Μάλιστα η κυβέρνηση μερίμνησε έτσι ώστε το εισόδημα από την παραγωγή ενέργειας να μη θεωρείται εξωγεωργικό. Έτσι οι αγρότες δεν κινδυνεύουν να χάσουν την αγροτική ιδιότητά τους και ακόμα να μην κινδυνεύει η ροή των κοινοτικών επιδοτήσεων.
  Η εγκατάσταση μιας μονάδας 100 κιλοβάτ εκτιμάται ότι κοστίζει 270-280.000. Ήδη πολλές τράπεζες έχουν  εξαγγείλει  προγράμματα χρηματοδότησης που φθάνει και μέχρι το 100% του κόστους εξοπλισμού.
  Τα συνολικά ετήσια έσοδα από μία τέτοια μονάδα φτάνουν σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς σε 55.000 ευρώ και τα καθαρά σε 20-25.000 αφού στο μεταξύ έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα και κυρίως το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.
  Για τη χορήγηση των δανείων εκτιμάται ότι οι τράπεζες δε θα ζητήσουν πρόσθετες διασφαλίσεις αφού το συμβόλαιο πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ αποτελεί ισχυρή διασφάλιση.
  Για την εφαρμογή των παραπάνω η Υπουργός Περιβάλλοντος έχει εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση που περιγράφει αναλυτικά τα βήματα που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας. Τα βήματα αυτά είναι συνολικά επτά και συνοπτικά είναι τα εξής :

1. Βεβαίωση από το ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.
2. Βεβαίωση από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας περί απαλλαγής ή όχι από έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ)
3. Υποβολή φακέλου στη ΔΕΗ για επίδοση προσφοράς σύνδεσης.
4. Υποβολή στη Νομαρχία αιτήματος για το χαρακτηρισμό ή μη του οικοπέδου ως γη υψηλής παραγωγικότητας.
5. Υποβολή αιτήματος στην πολεοδομία για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
6. Αίτημα για σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ.
7. Αίτημα για σύμβαση αγοραπωλησίας ρεύματος στη ΔΕΣΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: