Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ενίσχυση ρευστότητας - Δέσμη μέτρων από το υπουργείο Οικονομίας


Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ανακοίνωσε χθες... η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Η υπουργός ανέγνωσε, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, μήνυμα του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, στο οποίο επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσπαθούν να επιβιώσουν και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων.
Το σχέδιο «αποτελεί το συμβόλαιο για συνεργασία Πολιτείας και αγοράς. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί», καταλήγει ο πρωθυπουργός. Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός, περιλαμβάνονται:
- Η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της πρωτοβουλίας Jeremie με κονδύλια ύψους 290 εκατ. ευρώ. Από αυτά προκηρύσσονται άμεσα προγράμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων δανείων και ακολουθούν 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, 30 εκατ. για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και 150 εκατ. για ψηφιακή σύγκλιση.
- Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Τα 200 - 250 εκατ. θα διατεθούν για δάνεια ανεξαρτήτως κλάδου, άλλα 150 εκατ. για ειδικά επιχειρηματικά σχέδια σε πράσινες δράσεις και καινοτομία, 40 εκατ. θα διατεθούν για πρώτη φορά σε μικροπιστώσεις προς επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και 20 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με τελικός στόχο τη συγκράτηση των τιμών.
- Η προκήρυξη δράσεις προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν δανειακά κεφάλαια, η τρίτη επιχορηγήσεις.
«Το υπουργείο Οικονομίας», τόνισε η κυρία Κατσέλη, «παρεμβαίνει αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει την ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αιτήματα των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα εγγυοδοσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιχείρηση από την Άρτα ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εγγύησης δανείων για εξόφληση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφεί στον «Τειρεσία».Όπως είπε η κυρία Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα, αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν που χαρακτήρισε αντικοινοτικό το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα έχει επιπτώσεις, καθώς η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι οι δράσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τον σχετικό κανονισμό και κάλυψε τη δαπάνη από εθνικούς πόρους. 
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: