Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

«Εκτελούσε εντολές Καραμανλή» - Τι δείχνει το κατηγορητήριο Αγγέλου

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σε ρόλο καθοδηγητή του διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγγέλου, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κακουργηματική απιστία που φέρεται να έχει  διαπραχθεί από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα στην υπόθεση  των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου
Βαριές σκιές στον Κώστα Καραμανλή... ρίχνει το κατηγορητήριο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εις βάρος του Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος- κατά την ανακρίτρια- είχε.. αναλάβει να διαβιβάζει πρωθυπουργικές εντολές και οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς.
Το «κατηγορώ» για τον κ. Αγγέλου αγγίζει την «καρδιά» του Μεγάρου Μαξίμου και «καίει» τον τότε Πρωθυπουργό, παρά τις προσπάθειες του εξ απορρήτων συμβούλου του, ο οποίος απολογούμενος προσέφερε απόλυτη κάλυψη στον πολιτικό του προϊστάμενο. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σε ρόλο καθοδηγητή του διευθυντή του γραφείου του Γ. Αγγέλου, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κακουργηματική απιστία που φέρεται να έχει διαπραχθεί από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα στην υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. Η εφέτης- ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, γνωρίζοντας τα όρια της δικής της αρμοδιότητας, δεν αποδίδει την παραμικρή μορφή ποινικής ευθύνης σε πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται εκτός του πεδίου δράσης της τακτικής Δικαιοσύνης και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Βουλής.

Ωστόσο, το κατηγορητήριο που φέρει τη σφραγίδα της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού αποτελεί «ευκρινή ακτινογραφία» όχι μόνο για την ποινική ευθύνη που αποδίδεται στον κ. Αγγέλου, αλλά και για τον ρόλο προσώπων που ενεπλάκησαν έστω ως άτυποι ηθικοί ή φυσικοί αυτουργοί «στα πλαίσια της εκτέλεσης κυβερνητικού έργου».

Η κ. Καλού, χωρίς να παραγνωρίζει τη δικηγορική ιδιότητα του κατηγορουμένου, προσδιορίζει και το κίνητρο των πράξεών του που - κατά τη δικανική της κρίση- ήταν «ο προσπορισμός παράνομου περιουσιακού οφέλους στη Μονή Βατοπεδίου, με αντίστοιχη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου».

«Διαβίβαζες οδηγίες του»
Ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού σκιαγραφείται από τις πρώτες κιόλας γραμμές του 40σέλιδου κατηγορητηρίου με αποδέκτη τον κ. Αγγέλου, για τον οποίο- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «ήσουν πολιτικός μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, του οποίου ήσουν κορυφαίος συνεργάτης και ασκούσες άτυπα τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, κατά παραχώρηση αρμοδιοτήτων από τον ίδιο, στα πλαίσια των οποίων μεταξύ άλλων διαβίβαζες εντολές και οδηγίες του πρωθυπουργού στους εκάστοτε υπουργούς και υφυπουργούς που αφορούσαν τους τομείς της αρμοδιότητάς τους». Για τη διεκπεραίωση των εντολών αυτών μάλιστα, συνεχίζει το κατηγορητήριο, «διατηρούσες τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, παρακολουθούσες την εφαρμογή των αποφάσεων και των οδηγιών του από αυτούς και είχες τη γενική εποπτεία των υπηρεσιών και του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου».

«Να δώσει εξηγήσεις»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της κ. Μαντέλη και πρόεδρος της οργάνωσης Συσπείρωση Νομικών Ενάντια στην Αυθαιρεσία Γιάννης Μαντζουράνης με δήλωσή του έδειξε ευθέως προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οταν η ανάκριση φτάνει στην αυλή του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να κρύβεται από παραλία σε παραλία. Ως ευσεβής χριστιανός μπορεί να εξομολογείται κατ΄ ιδίαν στον Εφραίμ και τον Αρσένιο, πλην όμως ως πολιτικός οφείλει να δώσει δημοσίως εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

Περιγράφοντας η ανακρίτρια την αξιόποινη πράξη που αποδίδει στον κ. Αγγέλου, εμφανίζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό απιστίας, στρέφει τον προβολέα και στον φυσικό αυτουργό της κακουργηματικής πράξης, που αν και δεν τον κατονομάζει, εν τούτοις αναπόφευκτα τον φωτογραφίζει καθαρά.

«Το χρονικό διάστημα από 1-6-2004 έως 7-6-2004 ήρθες με πρωτοβουλία σου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, κατά την οποία εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη επιρροή που ασκούσε στα τότε μέλη της κυβέρνησης, λόγω της θέσης ισχύος που κατείχες ως κορυφαίος συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού και των αρμοδιοτήτων που σου είχαν παραχωρηθεί από τον τελευταίο, παρενέβης σε αυτόν υπέρ της Μονής προτρέποντάς τον και υποδεικνύοντάς του ουσιαστικά να ενεργήσει προς το συμφέρον της Μονής Βατοπεδίου αναφέρει χαρακτηριστικά παραπέμποντας στον κ. Π. Δούκα.

Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου επισημαίνεται ότι «η χωρίς καθυστέρηση διαδικασία διεκπεραίωσης της υπόθεσης υπέρ της Μονής, την πορεία της οποίας γνώριζε και παρακολουθούσε το γραφείο του πρωθυπουργού, εντασσόταν στα πλαίσια εκτέλεσης κυβερνητικού έργου, αποσκοπώντας με τη συμπεριφορά σου αυτή να επιτύχεις τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους στη Μονή, με την αντίστοιχη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου δεδομένου ότι όπως γνώριζες, λόγω και της νομικής καταρτίσεώς σου ως δικηγόρου, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου δεν είχε δικαίωμα κυριότητας στη λιμνοθάλασσα Βιστονίδα- Νταλιάνη και στις παραλίμνιες εκτάσεις αυτής».
ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΕΙ
τον ρόλο προσώπων που ενεπλάκησαν έστω ως άτυποι ηθικοί ή φυσικοί αυτουργοί «στα πλαίσια της εκτέλεσης κυβερνητικού έργου»

Εγινε στόχος η ανακρίτρια από την αντιπολίτευση

ΤΑ ΒΕΛΗ
της επιθετικής και απαξιωτικής κριτικής που δέχθηκαν ανακρίτρια και εισαγγελέας από εκπροσώπους πολιτικού κόμματος για την απόφασή τους να επιβάλουν περιοριστικούς όρους στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου μετά την απολογία του για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, επιστρέφουν οι συνάδελφοί τους που αποτελούν τη μειοψηφία στο Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δίνοντας το δικό τους στίγμα, επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους κριτική «συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθεια επηρεασμού της ανεξαρτησίας της, αφού αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, οι οποίες μάλιστα κατά γενική εκτίμηση είναι εκ των καλυτέρων, τόσο από νομικής κατάρτισης όσο και από πλευράς ακεραιότητας και είναι βέβαιο ότι ενήργησαν εκτός οποιασδήποτε επιρροής».

Ζητούν μάλιστα να συγκληθεί εκτάκτως το Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν όταν άλλοι συνάδελφοί τους είχαν γίνει στόχος ανάλογης κριτικής.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Ρούσσος Παπαδάκης τονίζοντας ότι «τα ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά δικαστήρια δεν προάγουν το δίκαιο και τη Δικαιοσύνη». Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά «να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, να σταματήσει η όποια πολιτική ή άλλου επαγγελματικού είδους σπέκουλα, ιδίως όταν δεν υπάρχει υπέρβαση με δόλο των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας των δικαστών».


Καλεί ως μάρτυρες Σαμαρά και Λιάπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας


ΤΟΥΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ και Μιχάλη Λιάπη ζητά να κληθούν ως μάρτυρες στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο Γιώργος Βουλγαράκης.

Κι αυτό γιατί- όπως σημειώνει σε επιστολή του την οποία κατέθεσε χθες στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μ. Οθωνα- ως τέως υπουργοί Πολιτισμού «δεν ακύρωσαν» τις επίμαχες πράξεις μεταβίβασης στη Μονή Βατοπεδίου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη για την οποία ο ίδιος κατηγορείται για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Στην τρισέλιδη επιστολή του ο τέως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος παραπέμφθηκε στην Προκαταρκτική με ψήφους 167 «ναι», 91 «όχι», 17 «παρών», 1 λευκό και 6 άκυρα, επαναλαμβάνει την άποψη πως «από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει περίτρανα ότι δεν είχα καμία ανάμειξη ή εμπλοκή στην υπόθεση Βατοπεδίου».

Ωστόσο το πόρισμα της τελευταίας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής «καίει» τον πρώην υπουργό θεωρώντας ως «αρχαιολογικό μνημείο εκτός συναλλαγής» την, επί θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού, παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου περιοχής τους δάσους της Ουρανούπολης.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά που να στοιχειοθετούν οποιαδήποτε δική μου παραβατική συμπεριφορά και πολύ περισσότερο δεν μνημονεύεται καμία διάταξη νόμου την οποία έχω παραβεί ως υπουργός» υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή ο κ. Γ. Βουλγαράκης.

Καλεί και Βενιζέλο
Ο ίδιος ζητά επίσης να κληθεί ως μάρτυρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως συντάκτης του Αρχαιολογικού Νόμου του 2002 αλλά και για τις υποχρεώσεις του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού σχετικά με τη διαδικασία κήρυξης μιας περιοχής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή μνημείου καθώς και εάν μπορεί να ακυρώνει συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων όταν το ΥΠΠΟ δεν είναι ανάμεσα στους αντισυμβαλλόμενους.

Στο αίτημά του αναφέρει και την επιθυμία του να κληθεί ακόμη ο Παύλος Γερουλάνος υποστηρίζοντας πως ο νυν υπουργός Πολιτισμού είχε αποδεχθεί απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πως η συγκεκριμένη περιοχή του δάσους της Ουρανούπολης δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, ούτε αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον ζητά για μάρτυρες τον καθηγητή του Αστικού Δικαίου Ι. Καρακώστα και τους δικαστικούς λειτουργούς Π. Μεϊδάνη και Γ. Κολιοκώστα για να δώσουν διευκρινίσεις αναφορικά με την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία.

Αντίθετα ο Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος επίσης έχει παραπεμφθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, με επιστολή του στον πρόεδρό της σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να προτείνει κάποιους συγκεκριμένους μάρτυρες και τονίζει πως ό,τι είχε να πει το είπε στην πρόσφατη Εξεταστική Επιτροπή.

Οι πρώτοι μάρτυρες
Πάντως στην επόμενη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη αποφασίσθηκε να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες: ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αν. Γαβριηλίδης και του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) Γ. Μουρμούρας και ο επικεφαλής της Επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Στ. Γκρόζος. Αμέσως μετά θα καθορισθεί η νέα σειρά των μαρτύρων ανάμεσα στους οποίους αναμένεται να είναι και ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ελίζα Βόζεμπεργκ επέκριναν προσωπικά τον πρόεδρο της τελευταίας Εξεταστικής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη λέγοντας πως αντί να ζητήσει την εκτίμηση του ΣΟΕ και της ΚΕΔ ως αρμόδια όργανα για την αξία των ακινήτων του Δημοσίου που ανταλλάχθηκαν με τη Μονή Βατοπεδίου, αυτός με έγγραφό του στο υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να ενημερωθεί η Επιτροπή για το ύψος της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο προκαταλαμβάνοντας - κατά την άποψή τους- την Εξεταστική και κάνοντας λόγο για «ντοκουμέντο σκευωρίας» και «πόρισμα προκάτ».(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: