Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πεθαμένα πράματα

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
Ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων και από τις πρώτες μέρες φαίνεται ότι αυτές δεν έφεραν θεαματική αλλαγή στο... τζίρο των καταστημάτων της Κατερίνης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ρέχας.
BASIKO_2Ο τζίρος των καταστημάτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρέχα, έχει υποστεί μεγάλη πτώση από το Πάσχα και μετά (με την ανακοίνωση των σκληρών οικονομικών μέτρων) και πλέον φαίνεται να σταθεροποιείται στο μισό του μέσου όρου των προηγούμενων ετών.
BASIKO
Όσον αφορά την περίοδο των εκπτώσεων, αυτή ακολούθησε ενός μεγάλου διαστήματος προσφορών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν υπήρξε θεαματική αύξηση των πωλήσεων.
Παρόλα αυτά η μαγική λέξη «εκπτώσεις», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, «έβγαλε λίγο περισσότερο κόσμο στην αγορά και αυξήθηκε κάπως ο τζίρος των καταστημάτων». Σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα αγοράς οι εκπτώσεις διαφοροποίησαν τις τιμές προς το κάτω σε ένα επιπλέον ποσοστό 10% με 20%, φτάνοντας η έκπτωση σε κάποια είδη ακόμα και το 50%. «Υπήρξε καλύτερη εικόνα της αγοράς, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αυτή που περιμέναμε», σημείωσε ο κ. Ρέχας, συμπληρώνοντας πως σε γενικές γραμμές «δεν βοήθησαν την αγορά».
«Υπάρχει μια άρνηση του καταναλωτή και μια αδιαφορία, η οποία δεν είναι άσχετη με την εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία και με την κατάσταση ψυχολογικής πίεσης του καταναλωτή ο οποίος συνθλίβεται από τις άσχημες ειδήσεις και από το αβέβαιο μέλλον. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι περικοπές στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Όλα αυτά μαζί ‘στέγνωσαν’ την αγορά από δουλειά και από ρευστό», υποστηρίζει ο κ. Ρέχας.

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος για να ανατρέψει στο μέτρο των δυνατοτήτων του κλίμα; ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Συλλόγου
«Για να μη γελιόμαστε, λίγα πράγματα πλέον είναι στο χέρι μας για να κάνουμε», απάντησε ο κ. Ρέχας, ο οποίος πάντως επεσήμανε ως μια τέτοια πρωτοβουλία την Έκθεση που συνδιοργανώνουν οι παραγωγικοί φορείς του νομού μας, τον Σεπτέμβρη.  Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε, από το Φθινόπωρο ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με τα μέλη του, θα ξεκινήσει νέα καμπάνια στήριξης της τοπικής αγοράς με την καθιέρωση κουπονιών για τους καταναλωτές της τα οποία θα κληρώνουν διάφορα δώρα μεγάλης αξίας. «Αυτή η ιδέα ωρίμασε και είμαστε έτοιμοι να την υλοποιήσουμε», είπε.
BASIKO_1Για τις εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως του κέντρου, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το υψηλό κόστος ενοικίου. «Προσπαθήσαμε και για τις μειώσεις των ενοικίων και ότι περνάει από το χέρι μας, ως Εμπορικός Σύλλογος το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Ρέχας, υποστηρίζοντας ότι πίεσαν όσο μπορούσαν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να μειώσουν τις τιμές, αλλά χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα. «Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει, ότι αν φύγουμε από την αγορά εμείς, θα χάσουν κι αυτοί σε εισόδημα» είπε, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ο κ. Ρέχας εξέφρασε την άποψη ότι οι ιδιοκτήτες έχουν ακόμη την εντύπωση ότι η κρίση είναι παροδική και το χειμώνα θα έχει περάσει, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τα παχυλά ενοίκια στα οποία συνήθισαν τα προηγούμενα χρόνια. «Η οικονομία αναπροσαρμόζεται και από ότι δείχνει το βιοτικό επίπεδο θα γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω. Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε λογικά επίπεδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων. Όταν πιέζεται ο εργαζόμενος, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν φταίει για την κατάσταση, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου των 3 και 4 χιλιάδων ενοικίου το μήνα, δεν πρέπει να κάνει μια υποχώρηση τη στιγμή μάλιστα που η εμπορική επιχείρηση από την οποία περιμένει να εισπράξει αυτό το ποσό έχει χάσει το μισό του τζίρου της;» αναρωτήθηκε ο κ. Ρέχας.
Συνεχίζοντας δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός, ότι παρά την κρίση, υπάρχουν κάποιοι καταστηματάρχες οι οποίοι δέχονται ή συζητούν να δώσουν μεγάλα ενοίκια, τονίζοντας «αν κάποιοι συνάδελφοι δώσουν αυτά τα εξωφρενικά ποσά, στα οποία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει η οποιαδήποτε επιχείρηση σήμερα, να μην έρχονται και φωνάζουν στον Εμπορικό Σύλλογο για τα ενοίκια, την ημέρα που θα έχουν φτάσει στο όριο»

Αναφερόμενος στο μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων, ο κ. Ρέχας εκτίμησε πως ο τζίρος πλέον ισορροπεί, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο μισό πλέον του μέσου όρου των προηγούμενων ετών. «Η φούσκα πάνω στην οποία στηριζόταν η Ελληνική οικονομία, δηλαδή στην κατανάλωση, έσπασε και σήμερα αναγκαστικά είμαστε σε φάση προσγείωσης. Πολλές επιχειρήσεις έφυγαν και πολλές θα φύγουν ακόμη και το λυπηρό είναι το τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε, ενώ παραδέχθηκε ότι η Κατερίνη είναι πολύ μικρή πόλη για να «συντηρήσει» τόσες πολλές εμπορικές επιχειρήσεις.
«Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, αυτοί που θα μείνουν να αμείβονται, διότι σήμερα τρέχουν, αγωνίζονται και πάλι μέσα μπαίνουν. Σήμερα πλέον οι επιχειρήσεις, δεν σχοινοβατούν, αλλά μπαίνουν μέσα. Καλύτερες από όλες είναι εκείνες που μπαίνουν λιγότερο μέσα. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις πλέον οι οποίες βγάζουν κέρδη», κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: