Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Υποψήφιοι με ή χωρίς …άγνοια κινδύνου

BASIKO
Όποιος δηλώνει ελαφρά τη καρδία, ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος, μάλλον έχει άγνοια κινδύνου, δηλώνει στην «Π» απερχόμενος δήμαρχος. Από ότι φαίνεται όμως, υποστηρικτές της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, δεν είναι οι περισσότεροι εν ενεργεία δήμαρχοι του νομού οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, έχουν καταλήξει για το πού θα τους βρει η επομένη των εκλογών ή καλύτερα η προεκλογική περίοδος. Μέχρι σήμερα, έξι από τους δεκατρείς εν ενεργεία δημάρχους, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υποψηφιότητας (είτε ως δήμαρχοι, είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι), δύο δηλώνουν ότι... αποχωρούν και τέσσερις… παραμένουν αναποφάσιστοι!
Έξι από τους δεκατρείς δημάρχους έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα οι πέντε από αυτούς, προέρχονται από τους δήμους που συνενώνονται με την Κατερίνη.
Ξεκινώντας από το μεγαλύτερο δήμο της Πιερίας, αυτόν της Κατερίνης, έχει σίγουρα δυο νυν δημάρχους οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την επιθυμία τους να διεκδικήσουν με χρίσμα ή όχι, το δημαρχιακό θώκο του «Καλλικρατικού» δήμου Κατερίνης. Ο Σάββας Χιονίδης, λογικά θα έχει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας (για τρίτη εκλογική αναμέτρηση) είναι ο ένας εκ των διεκδικητών, ενώ ο δεύτερος είναι ο Νίκος Αβραμίδης ο οποίος με δήλωσή του προ λίγων εβδομάδων δήλωσε υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης. Ο ίδιος δεν έχει διευκρινίσει αν θα ζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν αυτή έρθει σίγουρα δεν θα πει όχι.
Παρόντες στην εκλογική αναμέτρηση του Νοέμβρη στο Δήμο Κατερίνης, δηλώνουν και οι δήμαρχοι Πέτρας, Πιερίων και Παραλίας. Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, μετά από δύο συνεχείς θητείες στο Δήμο Παραλίας, φέρεται να επιθυμεί να συνεχίσει να υπηρετεί την περιοχή του, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι επιθυμεί επίσης να συμπεριληφθεί στον συνδυασμό του νυν δημάρχου Κατερίνης. Ο Δημήτρης Βαϊνάς, ύστερα από μια θητεία στο Δήμο Πιερίων επίσης δείχνει διατεθειμένος να στελεχώσει έναν συνδυασμό για το δήμο Κατερίνης, περιμένοντας την απόφαση του κόμματός του για τον πιο υποψήφιο θα στηρίξει. Η περίπτωση του Θωμά Παπαδημητρίου, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ο δήμαρχος Πέτρας (με δύο θητείες στη δημαρχία) έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τον ενδιαφέρει ο Δήμος Κατερίνης και όχι απαραίτητα η θέση του επικεφαλής. Είναι σχεδόν απίθανο (σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου) να είναι ένας εκ των συνεργατών του κ. Χιονίδη, ειδικά μετά την κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ τους για τη δημιουργία ή όχι ορεινού δήμου. Σε κανέναν δεν θα κάνει εντύπωση, αν ο κ. Παπαδημητρίου είναι ένα από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.
Αποφασισμένος να διεκδικήσει τον νέο Δήμο Πύδνας, που δημιουργείται από τη συνένωση Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας, δηλώνει ο Βασίλης Κοντός, ο οποίος φρόντισε εδώ και αρκετό καιρό να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του.
Στους αποφασισμένους, αλλά στο να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον ενεργά όσο μέχρι σήμερα, συγκαταλέγονται οι δήμαρχοι Ελαφίνας και Κολινδρού. Ο Πασχάλης Κατσάρας, μετά από δυο συνεχείς θητείες στο δημαρχιακό θώκο, έχει ανακοινώσει εδώ και πολλούς μήνες ότι δεν ενδιαφέρεται να υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση από κάποια θέση. Με δύο θητείες και μάλιστα επιτυχημένες και ο Θωμάς Σολοποτιάς, φαίνεται να έχει αποφασίσει να μην διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών και εν δυνάμει συνδημοτών του, κυρίως λόγο της έντονης διαφωνίας του με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να ορίσει ως έδρα του νέου δήμου αντί του Κολινδρού, το Αιγίνιο.

Δήμαρχοι και… αναποφάσιστοι

Στους αναποφάσιστους ή σ’ αυτούς που κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, συμπεριλαμβάνονται τέσσερις δήμαρχοι. Ο δήμαρχος Λιτοχώρου Θανάσης Τσιφοδήμος, έχοντας διανύσει μια θητεία στο συγκεκριμένο δήμο, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του. Αν κάποιος θα ήθελε να κάνει μια πρόβλεψη περισσότερες πιθανότητες θα είχε εκείνη του να είναι υποψήφιος, εφόσον εξασφαλίσει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που είναι πολύ πιθανόν αφού είναι και ο μοναδικός εκλεγμένος δήμαρχος της περιοχής με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πάρει την απόφασή του, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να την ανακοινώσει.
Αν ρωτούσε κανείς το Γρηγόρη Παπαχρήστο πριν από μια εβδομάδα, για το τι προτίθεται να κάνει στις επικείμενες εκλογές, θα καταλάβαινε ότι η πρόθεσή του είναι να ασχοληθεί με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι ίδια απάντηση θα πάρει και σήμερα από το δήμαρχο Δίου, τον οποίο πληροφορίες φέρουν να δέχεται «πιέσεις» από συνεργάτες του να συνεχίσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικώντας το νέο Δήμο. Η συζήτηση «άνοιξε» για τα καλά τις τελευταίες ημέρες, ενώ είναι περισσότερο από πιθανό ο δήμαρχος Δίου, να δεχθεί να μπει στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου Δίου-Ολύμπου.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι, ότι για το νέο δήμο Δίου-Ολύμπου έχουν εκδηλώσει πάρα πολλοί ενδιαφέρον να διεκδικήσουν την δημαρχία, πλην των… εν ενεργεία δημάρχων Δίου και Λιτοχώρου!
Στους αναποφάσιστους, συγκαταλέγονται και οι δήμαρχοι Πύδνας και Μεθώνης. Ο Δημήτρης Βασιλειάδης, δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες επιθυμεί πρώτα να συζητήσει με τους συνεργάτες του στο Δήμο. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Κώστας Αβραμίδης.
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: