Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Χάρης Καστανίδης «Πολιτικοί θα τιμωρηθούν παραδειγματικά»

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=14863561&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=310&h=


Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΗΜΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει ότι οι λόγοι της παραίτησής του από την κυβέρνηση Σημίτη αφορούσαν την εμμονή του για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής στην ανάθεση έργων του Δημοσίου

Επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδης ότι οι... λόγοι που τον ώθησαν σε παραίτηση το 1997 από το υπουργείο Μεταφορών οφείλονταν σε θέματα διαφάνειας που αφορούσαν τις προμήθειες στο Δημόσιο. Τον κ. Καστανίδη διαδέχθηκε στο υπουργείο Μεταφορών ο κ. Τ.Μαντέλης , ο οποίος υπέγραψε και όλες τις συμβάσεις της Siemens, όπως αναφέρθηκε κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Καστανίδης λέει για πρώτη φορά ότι παραιτήθηκε επειδή «ο πυρήνας της πολιτικής διαφωνίας ήταν η εμμονή μου να διαμορφωθεί ένα σύστημα κανόνων διαφάνειας στις προμήθειες και στα έργα του Δημοσίου υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής,κάτι που άλλωστε αποτελούσε προγραμματική μας δέσμευση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται βέβαιος ότι τελικά θα τιμωρηθούν και μάλιστα παραδειγματικά τα πολιτικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει αδικήματα εναντίον του ελληνικού λαού και πλούτισαν παρανόμως, χωρίς να υπάρξει το εμπόδιο της παραγραφής: «Θεσμική δεοντολογία μού επιβάλλει να μη διατυπώσω συγκεκριμένη νομική γνώμη, την ώρα που Εξεταστικές Επιτροπές και Δικαιοσύνη ασχολούνται με συγκεκριμένες υποθέσεις που ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια τον λαό και τη χώρα» αναφέρει και σημειώνει: «Μπορώ γενικά να πω ότι ο απίστευτος πλούτος του νομικού μας οπλοστασίουμπορεί να εξασφαλίσει την παραδειγματική τιμωρία αυτών για τους οποίους θα αποκαλυφθεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες».
Οσον αφορά την τιμωρία των πολιτικών προσώπων ο υπουργός αποκαλύπτει: «Σε λίγες ημέρες θα εισηγηθώ τον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών,που θα περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις υπό το ισχύον Σύνταγμα.Θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα και τον εκλογικό νόμο. Γίνεταιπιστεύωσαφές ότι αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα,εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και αποκαθιστούμε την αρχή ότι η πολιτική αποφασίζει και η οικονομία ακολουθεί».
Καταθέσεις στα κόμματα
Η σημαντικότερη αλλαγή που προαγγέλλει και αφορά το πολιτικό χρήμα είναι ότι δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Την πλειονότητα στον μηχανισμό αυτό δεν θα την έχουν πλέον οι πολιτικοί, αλλά οι δικαστικοί, με τη συνδρομή και ορκωτών λογιστών. Οι καταθέσεις οι οποίες εφ΄ εξής θα γίνονται από ιδιώτες υπέρ των κομμάτων θα είναι δυνατές πλέον μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αναφέρεται στην εμπλοκή στελεχών του ΠαΣοΚ στα σκάνδαλα και στην ερώτηση πώς τα κατάφερε το κυβερνών κόμμα εκεί που βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση στην υπόθεση Siemens να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Καστανίδης δεν δέχεται ότι το ΠαΣοΚ βρέθηκε σε δυσμενή θέση: «Βρίσκεται σε διαρκή πλεονεκτική θέσηγιατί δική του επιμονή και πρωτοβουλία ήταν να συσταθούν Εξεταστικές Επιτροπές για τα μεγάλα σκάνδαλα. Οπως εμμονή του προέδρου του ΠαΣοΚ είναι να καταλογιστούν ευθύνες σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποδειχθεί ότι τις έχει, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος».

Κατά τον κ. Καστανίδη «όσα αποκαλύπτονται μέχρι τώρα στις Εξεταστικές Επιτροπές, στο ΠαΣοΚ και στην πρωτοβουλία του οφείλονται. Ο,τι αλλάζει στο νομοθετικό καθεστώς και κινείται προς τη διασφάλιση της διαφάνειας,στο ΠαΣοΚ οφείλεται. Και αυτό είναι χρήσιμο να το θυμούνται όλοι.Η απόφασή μας είναι μία:Να επινοήσουμε ένα μέλλον για το οποίο θα αισθάνονται υπερήφανες οι επόμενες γενιές».

Ο κ. Καστανίδης εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Σε ερώτηση γιατί στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη σε περιπτώσεις ανάλογες με αυτή του σπιτιού του κ. Τσοχατζόπουλου που αφορούσαν στελέχη της σημείωσε:

«Η ΝΔ ποδηγέτησε τη Δικαιοσύνη»
«Στην κυβερνητική πενταετία της ΝΔη Δικαιοσύνη πέρασε διάφορες περιπέτειες. Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι τηςώστε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη μέσω της επιλογής εκλεκτών της σε ηγετικές θέσεις. Οι τραυματικές εμπειρίες αυτής της περιόδου θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να τις ξεπεράσουμε.Στις Εξεταστικές Επιτροπές υπήρξαν αποκαλυπτικές καταθέσεις δικαστικών λειτουργών για την αγριότητα της συμπεριφοράς των εκλεκτών της ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση δίνει μάχη για να αλλάξει τα πράγματα,να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης, να κάνει ξανά τους δικαστικούς λειτουργούς να αισθανθούν ότι πειθαρχούν μόνο στο νόμο και στη συνείδησή τους».

Στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αναφέρεται στη συνέχεια ο υπουργός και σημειώνει: «Δείτε παραδείγματος χάριντην τομή που κάναμε στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την εμπλοκή της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, διαδικασία που προσδίδει μεγάλο βάθος δημοκρατικής νομιμοποίησης στην επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτουν πλήρη την εσωτερική ανεξαρτησία. Τέτοιοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σε θέση να εκφράζουν την κρίση τους με αχρωματοψία και απροσωπόληπτο τρόπο.Στην προσπάθειά μας να ανορθώσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με καθεστωτικούς δικαστικούς μηχανισμούςπου έστησαν μερικοί εκλεκτοί της ΝΔ».

Στο θέμα όμως της κάθαρσης παραμένει: Αρκεί η απομάκρυνση από τα κόμματα των στελεχών εκείνων που φέρονται να εμπλέκονται στα σκάνδαλα προκειμένου να υπάρξει «κάθαρση»; Ο κ. Καστανίδης απαντά: «Οφείλουμε όλοι μαζί να αποκαλύψουμε την αλήθεια για όσες υποθέσεις έριξαν βαριά σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου, να καταλογίσουμε ευθύνες σε πρόσωπα».

Νόμοι-ανάχωμα στη διαπλοκή
Οκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ και το ερώτημα είναι τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση φαινομένων διαπλοκής μεταξύ πολιτικών προσώπων και οικονομικών παραγόντων: «Η διαπλοκή», αναφέρει ο υπουργός, «είναι ένα συστημικό φαινόμενο της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Δεν είναι κάτι που προέκυψε αιφνιδίως σε μια στιγμή και έτσι σε μια στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια,βάθος χρόνου και αφοσίωση στον στόχο της εξυγίανσης των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής. Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έχει αναλάβει την ευθύνη να διεκπεραιώσει το έργο αυτό. Κινείται με σταθερά, αποφασιστικά βήματα.Θυμίζω τους πρόσφατους νόμους για τη διαφάνεια στις προσλήψεις, για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που δεν δηλώνονται στο “πόθεν έσχες”, την έκπτωση από το πολιτικό αξίωμά τους όσων αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεως διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων».
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: