Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Στο σφυρί το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου;

BASIKO_1
-Εκδόθηκαν τα εντάλματα πληρωμής της οφειλής, δεν θα φτάσουμε εκεί, διαβεβαιώνει η νομική σύμβουλος του δήμου.
Δυο χρόνια περίμενε να πληρωθεί από τον δήμο Ανατολικού Ολύμπου ιδιώτης-επιχειρηματίας, αγανάκτησε και πήρε..... δραστικά μέτρα. Προχώρησε στην κατάσχεση ενός ακινήτου-φιλέτου του δήμου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον παλιό Παντελεήμονα (μπαλκόνι στον Όλυμπο, με θέα στο Θερμαϊκό), το οποίο, κακώς εχόντων των πραγμάτων,  αναμένεται να βγει στο σφυρί στις 14 Ιουνίου τρέχοντος έτους.

BASIKO_2Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα κάνουν πολλοί δήμοι στο νομό, που καθυστερούν υπερβολικά στην αποπληρωμή των οφειλών τους σε ιδιώτες, ο δήμος Ανατολικού Ολύμπου όμως φαίνεται πως το παράκανε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τώρα να απωλέσει ένα κτίριο-στολίδι και, κυρίως, ένα ζωντανό κέντρο περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο 2.000 έως 3.000 μαθητές από την Πιερία και τους γύρω νομούς.
Ο ιδιώτης, που προσέφερε τεχνική υποστήριξη σε καρναβαλικές και άλλες εκδηλώσεις του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, δήλωσε στην «Π» πως δεν άντεξε άλλο την «κοροϊδία» (πολύ δε περισσότερο που έχει ήδη πληρώσει Φ.Π.Α και μεροκάματα και μεταφορικά για να εξυπηρετήσει το δήμο) και αναγκάστηκε να ζητήσει δικαστική συνδρομή για να πληρωθεί τα «δεδουλευμένα» του.

Η νομική σύμβουλος του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, πάντως, δε δείχνει να ανησυχεί. «Δεν πρόκειται να φτάσουμε στον πλειστηριασμό», μας διαβεβαίωσε, «ήδη  έχουν εκδοθεί τα εντάλματα πληρωμής της οφειλής».
Υποστήριξε πως πράγματι ο δήμος είχε μια οικονομική δυσκαμψία, λόγω των περικοπών των κεντρικών κονδυλίων προς τους ΟΤΑ και γι’ αυτό είχε ζητήσει διορία από τον ιδιώτη (με τον οποίο, όπως είπε, ο δήμος συνεργάζεται χρόνια), αλλά αυτός «βιάστηκε».
BASIKO_3Προφανώς για τους αυτοδιοικητικούς η αναμονή δυο χρόνων δε θεωρείται μεγάλο διάστημα για την εξυπηρέτηση των χρεών τους προς τρίτους, ο επιχειρηματίας όμως μετρά αλλιώς το χρόνο κι αν δεν του καταβληθούν τα χρωστούμενα (που μαζί με τα δικαστικά έξοδα φτάνουν τις 25.000 ευρώ) δεν θα διστάσει να βγάλει στο σφυρί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ο ίδιος μας δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει τίποτε περί έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής, φαντάζει όμως τελείως παράλογο να μην κινήσει ο δήμος γη και ουρανό για να μη φτάσει το ΚΠΕ στην αίθουσα πλειστηριασμών. Όσο κι αν το απαξιώνει. Γιατί, όπως μαθαίνουμε, το Κέντρο, που το λειτουργούν εκπαιδευτικοί, έχει να συντηρηθεί από τον ιδιοκτήτη του (το δήμο), από την εποχή που πρωτολειτούργησε, δηλαδή εδώ και πέντε χρόνια, ενώ δε διαθέτει ούτε καν καθαρίστρια, αφού η τελευταία είναι επίσης «φεσωμένη» από το δήμο.

Σημειωτέον πως η σωτηρία του ΚΠΕ δεν είναι η μοναδική περίπτωση που πρέπει να απασχολεί σοβαρά το δήμο Ανατολικού Ολύμπου. Υπάρχουν κι άλλοι ιδιώτες επιχειρηματίες που ατύχησαν στις συναλλαγές τους μαζί του και δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν κι αυτοί την αποπληρωμή των οφειλών τους σε βάρος των πολλών δελεαστικών ακινήτων που διαθέτει ο κατ’ εξοχήν τουριστικός αυτός δήμος του νομού.
Αυτό είναι που φοβάται κι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Δημήτρης Μυλωνέρος. «Άρχισαν τα όργανα», σχολίασε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι σε λίγο θα αρχίσουν να βγαίνουν και άλλα ακίνητα-φιλέτα στο σφυρί, αποδεικνύοντας («εμείς τα λέγαμε» είπε) ότι οι διοικούντες τόσα χρόνια το δήμο είναι «όχι μόνο ανίκανοι αλλά και επικίνδυνοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: