Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Πέμπτη 27 Μαΐου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
AMOIRIDHS
Αλλαγές στα θεσμικά του Καλλικράτη πρότεινε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Θα πρότεινα», είπε, «μετά από την εμπειρία μου τόσα χρόνια, αφού όλοι μιλάνε για την αυτοδιοίκηση η οποία γίνεται κακοδιοίκηση και υπάρχει αδιαφάνεια, η διοίκηση του Δήμου, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία να προτείνει, να εφαρμόσει την πολιτική της, τα έργα της και να ψηφίσει τα έσοδα, τα έξοδα όμως και τα εντάλματα να τα υπογράφει από την Αντιπολίτευση ένα πρόσωπο που θα ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να τα ελέγχει και να τα υπογράφει. Πολιτική θα κάνει η διοίκηση, όμως, έλεγχο θα κάνει η Αντιπολίτευση. Δεν χρειάζεται να κάνετε κανένα άλλο όργανο. Μόνο αν βάλετε ένα δημοτικό σύμβουλο από την Αντιπολίτευση, που ομόφωνα θα ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να υπογράφει τα εντάλματα εξόδων, θα υπάρχει έλεγχος παντού».
Δεν ξέρω αν γίνει δεκτή η πρόταση του Πιεριέα βουλευτή, υποψιάζομαι όμως ότι τους … κούφανε πάλι.
Γιατί δεν τόλμησε η Ν.Δ να προχωρήσει, όταν ήταν κυβέρνηση, τη διοικητική μεταρρύθμιση;
«Γιατί δεν είναι στο DNA της να κάνει αλλαγές, να προχωράει μπροστά», αποφάνθηκε ο Γιάννης Αμοιρίδης, εκθειάζοντας (από την άλλη) χθες στη Βουλή τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία κάνει (με τον Καλλικράτη) «μεγάλη προσφορά στον τόπο».
Πάντως κι ο ίδιος δεν εκτίμησε ως συνολικά τέλειο το νομοσχέδιο. «Δεν αξιοποιείτε τον ορεινό όγκο», είπε στον υπουργό, «και η πρόταση που κάνατε να γίνει η μετονομασία του Δήμου Πύδνας σε Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί τίποτα, διότι οι κάτοικοι του Κολινδρού θεωρούν ότι τους κοροϊδεύουμε, οι κάτοικοι της Πύδνας είναι εξαγριωμένοι και οι κάτοικοι του Δήμου Μεθώνης δεν εμφανίζονται πουθενά».

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη διοικητική μεταρρύθμιση «Δημοκρατική μεταρρύθμιση»,  Αλέξης Τσίπρας «Συντηρητική απορρύθμιση» και η Ντόρα Μπακογιάννη απλά «Κουτή, άνευρη και ατελή».

Δεν θα συζητηθούν Επίκαιρες Ερωτήσεις αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός της Φίλιππος Πετσάλνικος, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος συζήτησης πριν τη ψήφιση του «Καλλικράτη».
Ως εκ τούτου, αναβλήθηκε και η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Γιάννης Αμοιρίδης και αφορούσε την αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την πρόσφατη ανεμοθύελλα.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τη συνδρομή του Επιμελητήριου Πιερίας ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για το Ταμείο Στήριξης της χώρας από τη χρεοκοπία.
«Καταρχάς, δε ξέρω αν πρέπει να κάνουν ένα ταμείο οι κύριοι της Βουλής, για να ενισχύσουν τους επαγγελματίες, γιατί σε λίγο θα χρειάζονται ενίσχυση οι επαγγελματίες», ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΕΒΕ.

1
 
«Ψιλό γαζί» δούλευε τους βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά το Σκάνδαλο της Siemens (και μαζί μ’ αυτούς και τους υπόλοιπους Έλληνες), ο πρώην υπουργός των Κυβερνήσεων Σημίτη, Τάσος Μαντέλης.
Ο κ. Μαντέλης, παραδέχθηκε ότι ενεθυλάκωσε ποσό 200 χιλιάδων μάρκων ως χορηγία από τη Γερμανική Εταιρία και πως τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του. Από αυτά ούτε μάρκο δεν πήγε στα ταμεία του κόμματος, αλλά τα κράτησε ο ίδιος καθότι έπρεπε να πληρώσει και τα δίδακτρα του τέκνου του, το οποίο σπούδαζε στο Columbia των ΗΠΑ.
Παρά τα συνταρακτικά που παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός του Πα.Σο.Κ. δεν πρόκειται να διωχθεί ποινικά, καθότι το αδίκημα παραγράφηκε.
Το ότι δεν θα πάει φυλακή ποσώς ενδιαφέρει, (διότι ουδεμία όρεξη έχει ο Έλληνας φορολογούμενος να τον ταΐζει). Εκείνο που ενδιαφέρει όμως είναι να επιστρέψει στα ταμεία του κράτους το «δωράκι» που πήρε. Έτσι για να γίνει σεφτές! Να επιστρέψει κάποιος τα «κλεμμένα». Άντε να κάνει την αρχή αυτό το παλικάρι, μπας και ακολουθήσει και το πρωτοπαλίκαρο ο Τσουκάτος. Αλλά ξέχασα… αυτός στο κόμμα είχε ρόλο «Γκρούεζα» και ότι πήρε πήγαινε στα ταμεία του Πα.Σο.Κ.

2
 
Αναγκαίο έκτακτο μέτρο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και για την προσέλκυση επενδύσεων, χαρακτήρισε τη φτηνή εργασία και τη μείωση των συντάξεων, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Πρόεδρε αν θες και κανένα νεφρό, μπας και την σκαπουλάρει ο «μεγάλος ασθενής» μην ντραπείς, μπορείς να το ζητήσεις! Έτσι κι αλλιώς, δεν το βλέπω να τη βγάζουμε καθαρή.  


3
 
Ξεκίνησε η προσπάθεια «αλίευσης» ψήφων εν δυνάμει και εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων Κατερίνης, σε Πέτρα και Πιέρια. Όλο και συχνότερες οι εμφανίσεις των «αλιέων» σε εκδηλώσεις εκείνων των περιοχών.
Να δω ποιοι στο τέλος, θα κλαίνε τις βενζίνες με μαύρο δάκρυ…

Εκλογές για πρόεδρο ΝΟΔΕ την Κυριακή και στην Πιερία. Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Νεοδημοκρατών, όσων τέλος πάντων αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες (και οι οποίοι εκτός από μερικά ευρώ θα πρέπει χαλαλίσουν και το χρόνο τους).
Το πώς θα γίνει ακριβώς η διαδικασία, παραμένει υπό διερεύνηση, καθότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν έχει αποστείλει τη σχετική εγκύκλιο ή την έχει στείλει και κάποιοι την κρατάνε λες και είναι επτασφράγιστο μυστικό.
Τζάμπα το ενοίκιο που πληρώνει αυτή η ΝΟΔΕ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: