Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Το «πάρτι» με το δημόσιο χρήμα! Αναλυτικά οι πίνακες και όλα τα στοιχεία που παρουσίασε για τις υπερωρίες «μαιμού» στο ΨΝΠΟ ο νέος διοικητής Μανώλης Κοσμαδάκης

kosmadakisΠέμπτη 27 Μαΐου 2010
Ένα πραγματικό «πάρτι» είχε στηθεί στο ΨΝΠΟ με το δημόσιο χρήμα να κατασπαταλείται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου Μανώλης Κοσμαδάκης και που ....συνοπτικά σας παρουσίασε η «Η» με χθεσινό της ρεπορτάζ.
Σήμερα, προχωράμε στην παράθεση όλων των αποκαλυπτικών πραγματικά στοιχείων, πινάκων και αναλύσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη διοίκηση.

Ο κ. Κοσμαδάκης
Είμαι στην θέση σήμερα, να μπορώ να δώσω πλέον μια συγκεκριμένη απάντηση για το τι παραλάβαμε και τι κάναμε έως τώρα στον ένα μήνα διοίκησης του ΨΝΠΟ, και μπορώ να δώσω πλέον προοπτική γύρω από όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία και από τους συνδικαλιστές, αλλά έχουν τεθεί και απ’ όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους (ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς και άλλους υπαλλήλους) και ήδη ερευνήθηκαν.
Η Υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι σε μία ευρωπαϊκή χώρα, με παράδοση του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η Ελλάδα, και όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Υγεία είναι δικαίωμα για τον πολίτη, είναι υποχρέωση για μία ευνομούμενη Πολιτεία. Και, φυσικά, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, ότι η πολιτική για την Υγεία οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Σημαίνει ότι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη λειτουργία του. Αναφέρομαι στα οικονομικά της Υγείας, στον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και στη χρηστή διαχείριση των δαπανών υπέρ τελικά της δημόσιας Υγείας και  του πολίτη.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη κατάκτηση, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα σύστημα το οποίο έχει διαχρονικά προβλήματα, προβλήματα που με το χρόνο συνεχώς διογκώνονται. Έχουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, έχουμε νέες απαιτήσεις των πολιτών, έχουμε νέες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες που οφείλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει. Άρα το ΕΣΥ είναι  κατάκτηση, αλλά ταυτόχρονα περνάει  κρίση που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο.
Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση της περιόδου που διοικώ το ΨΝΠΟ, σήμερα που όχι μόνο το σύστημα Υγείας έχει προβλήματα, αλλά που και η χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, δημοσιονομικά προβλήματα και στενότητα, υπάρχει και μια άλλη επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία κάνει ακόμα πιο επιτακτική τη δική μου στήριξη σ’ αυτό.
Λόγω της κρίσης τους τελευταίους μήνες, επειδή υπάρχει οικονομική στενότητα στην ελληνική οικογένεια, έχει αυξηθεί από 30% μέχρι 40% η προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί καλούμαστε σήμερα αφενός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα είτε τα διαχρονικά, είτε αυτά που από πολιτικές επιλογές οξύνθηκαν και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι το ΕΣΥ θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του κόσμου.
Επιτρέψτε μου να κάνω ένα γενικό σχόλιο πριν μπω στα ειδικά θέματα: Είναι αλήθεια ότι τα θέματα της Υγείας είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, της προτεραιότητας και φυσικά είναι στην πρώτη γραμμή της αγωνίας του ίδιου του κόσμου. Ξέρουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Μια μεγάλη κατάκτηση για τον ελληνικό λαό, για την οποία η κυβέρνηση ως ΠΑΣΟΚ είμαστε περήφανοι καθώς η δική μας κυβέρνηση, ήταν εκείνη η οποία θεμελίωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας.
Ξέρουμε ταυτόχρονα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ταλανίζεται από χρόνια προβλήματα. Επίσης, διανύουμε μια περίοδο με οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και έχουμε έναν διπλό στόχο: Να μπορέσουμε αφ’ ενός να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν  αυτή την περίοδο και ταυτόχρονα βέβαια, διασφαλίζοντας την Υγεία ως δημόσιο αγαθό, να διασφαλίσουμε και το δημόσιο συμφέρον.
Και αναφέρομαι βέβαια στην τεράστια σπατάλη, στην τεράστια ανάγκη εξοικονόμησης εξορθολογισμού, συνολικά του συστήματος διοίκησης, διαχείρισης προμηθειών, πολιτικής φαρμάκου, που μπορεί να δώσει και αυτή - είναι η δική μου επιδίωξη- επιπλέον πόρους για τη στήριξη αυτού καθαυτού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Πιερία.
Εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή, πρόσφατα, επιβεβαίωσε τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική και οικονομική συγκυρία. Και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα προσλήψεων όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάτι που, φυσικά αφορά άμεσα και τις δομές υγείας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της Πιερίας άρα και του ΨΝΠΟ, όπως επίσης και τη στήριξη των πρωταγωνιστών της Υγείας, του ιατρικού, του νοσηλευτικού, του λοιπού προσωπικού. Καθώς, όπως είδατε από τις πρώτες μου κινήσεις (περικοπές και φραγμός στη σπατάλη του ΨΝΠΟ), σταθερά προασπίζω τις αποδοχές τους για να μπορούν να λειτουργούν το νοσοκομείο.
Την ίδια προτεραιότητα δίνω όσον αφορά στις υποδομές της Υγείας. Εδώ θέλω να σας επισημάνω ότι το ΥΥΚΑ παρέλαβε ένα πρόγραμμα όσον αφορά το ΕΣΠΑ όπου Δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τομεακό πρόγραμμα Υγείας. Τι θα γίνει με το ΨΝΠΟ και την προοπτική του.
Το επισημαίνω αυτό γιατί όταν υπάρχει ένα τομεακό πρόγραμμα για μια πολιτική, υπάρχει μια διασφάλιση όσον αφορά τα έργα και τους πόρους.
Είμαι σήμερα στην θέση να σας πω ότι παρ’ ότι είμαστε σε μια τόσο δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία, και θα καταλάβετε γιατί θα συνδέσω αυτό το γενικό στόχο με τα ειδικά θέματα που θα πούμε στη συνέχεια όσον αφορά το «ΨΝΠΟ», μπορούμε και με τη συμφωνία του ΥΥΚΑ, της 3ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας (κα. Λιονή) του Υπουργείου Οικονομίας, (της κας Κατσέλη και του κου Αρναουτάκη), αλλά και του ΟΚΑΝΑ, η οποία φυσικά και θα αποτυπωθεί και στην αντίστοιχη προγραμματική συμφωνία που επιδιώξαμε να γίνει και με τη δική μας εδώ Περιφέρεια να διασφαλίσουμε τους πόρους για την αναγέννηση του ΨΝΠΟ. Στις 19-5-2010 υπογράφηκε η «Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης» του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας. Εδώ εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 49.800.000,00 € για υποδομές υγείας και άλλα 25.730.000,00 € για κοινωνικές υποδομές.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, στη μάχη αυτή που δίνουμε για να διασφαλίσουμε αυτούς τους πόρους, πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε τη συνολική προοπτική του νοσοκομείου του «ΨΝΠΟ».

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΜΑΙΜΟΥ
«Για πολλά χρόνια, όπως μου έχουν καταγγείλει αρμόδιοι υπάλληλοι, μια ομάδα ατόμων λάμβανε υπερωρίες χωρίς να εργάζεται.
Από έλεγχο των στοιχείων προκύπτει ότι τουλάχιστον 73 άτομα λάμβαναν πλασματικές υπερωρίες αργομισθίας με τεράστιο κόστος για το νοσοκομείο. Δεν είχαν χρώμα. Μπλε, πράσινοι και ροζ εργαζόμενοι εξαπατούσαν το κράτος αποκομίζοντας πρόσθετα εισοδήματα που δεν τα δικαιούνταν.
Οι προηγούμενοι διοικητές υπέγραφαν συστηματικά καταστάσεις μισθοδοσίας υπερωριών και καταβάλλονταν μεγάλα χρηματικά ποσά στους αρεστούς χωρίς να τεκμηριώνεται η πραγματοποίηση ωρών», ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης.
Τι γίνεται όμως αφού διαπιστώθηκαν αυτές οι παράνομες καταβολές χρημάτων; Όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του ΨΝΠΟ, «ήδη σταμάτησε αυτό το πάρτι και δεν πληρώνω τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.
Όλα θα εξεταστούν από μηδενική βάση και με μηδενική ανοχή. Μόνο όσοι δουλεύουν θα πληρώνονται. Κανείς άλλος. Και θα εξεταστεί το πώς θα επιστραφούν τα κλεμμένα», δήλωσε κατηγορηματικά.
Ενέργειες που έγιναν άμεσα:
Ο Μάρτιος δεν πληρώνεται. Μπήκε στο συρτάρι.
Ο Απρίλιος δεν πληρώνεται. Δεν υπέγραψα.
Ο Μάιος θα εξεταστεί από το μηδέν.
Ο Ιούνιος μόνο για πραγματικές υπερωρίες.
Πραγματικό όφελος για το ΨΝΠΟ κατά μέσο όρο έως 31/12/2010: 14.000,00 Χ 10 μήνες = 140.000,00 €.
Είναι ώρες υπερωρίας που ενώ δεν εργαζόταν οι υπάλληλοι πληρωνόταν συστηματικά 60ωρα πέραν του μισθού τους.
Ορισμένες υπερέβαιναν το όριο των 60 ωρών που είχε θέσει ο Νόμος και από 10/3/2010 των 40 ωρών που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.
π.χ. 72 ώρες, 63 ώρες, 61 ώρες, 65 ώρες, 69 ώρες, 68 ώρες (ακόμα και το Μάρτιο που ισχύει το max 40 ώρες).
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι εφαρμόζοντας ένα σφιχτό σύστημα μέχρι τώρα μου δηλώθηκε από υπαλλήλους και Προϊσταμένους η αναγκαιότητα μόνο για 80 πραγματικές ώρες όταν πρώτα ήταν 2.500 ψεύτικες ώρες ανά μήνα.
Έτσι δίνω και μια ουσιαστική απάντηση στη καταγγελία της ΠΑΣΚΕ ΔΥ (της 11-5-2010) ότι και εγώ συνεχίζω αυτή τη σπατάλη.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
Προσλήψεις ιατρών: 7 (επτά) ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ΕΣΥ.
Έχουμε δώσει ένα ιδιαίτερο βάρος με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ακριβώς γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μεγάλη ανάγκη και έτσι συνολικά για τις τομές υγείας του ΨΝΠΟ προβλέπεται η πρόσληψη 7 γιατρών. Και στο βαθμό που σας ενδιαφέρει μπορώ να αναλύσω ποια είναι η κατανομή αυτή. Δηλαδή, αυτές οι προκηρύξεις είναι ήδη υπογεγραμμένες από την πλευρά της Υπουργού και είναι στο στάδιο πλέον της αξιολόγησης των υποψηφίων ιατρών ΕΣΥ καθώς έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους ιατρούς.
Έχουν οριστεί οι κριτές από την 3η ΥΠΕ με δημόσια κλήρωση και έχει ζητηθεί η κλήρωση κριτών για τους οδοντιάτρους.
Εκλέχθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα το Επιστημονικό Συμβούλιο (11-5-2010).
Πρόεδρος ο κ. Ιωάννου, αντιπρόεδρος ο κ. Μπερεδήμας.
Η επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης των 7 ειδικευμένων ιατρών που καθυστερούσε \για 4 χρόνια ξεμπλόκαρε άμεσα.
Έχουν κλείσει όλες οι διαδικασίες και οι προκηρύξεις θέσεων ολοκληρώθηκαν  (ορισμένες Καθυστερούσαν από το 2006).
4 Δ/ντές Ψυχιατρικής, 1 Νευρολογίας Β’, 1 Παθολογίας Β’, 1 Οδοντιατρικής Β’ θα έχουν διοριστεί και θα δουλεύουν έως το Δεκέμβριο του 2010.

Προσλήψεις νοσηλευτών:
Ακόμα να σας ενημερώσω ότι, με τη νέα μεγάλη προκήρυξη που θα βγει υπάρχει η πρόβλεψη για 8 νοσηλευτές για το ΨΝΠΟ.
Έγινε κατανομή 8 (οκτώ) θέσεων για τις εξωτερικές δομές του ΨΝΠΟ (49398) 23-4-2010 ΔΨΥ). ΤΕ Νοσηλευτών 1 θέση, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας 2 θέσεις, ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων 4 θέσεις, ΥΕ Υγειονομικό προσωπικό 1 θέση.
Στάλθηκε έγγραφο για δέσμευση των θέσεων από ΨΝΠΟ.
Ήρθαν 2 άτομα με μετάταξη.  Θα γίνει 1 πρόσληψη 18μηνου (ορισμένου χρόνου) ΔΕ Νοσηλευτών με ΑΣΕΠ.
Και υπάρχει μια αντίστοιχη πρόβλεψη στο νέο διαγωνισμό που θα βγει πριν από το καλοκαίρι. Οι προσλήψεις νοσηλευτών ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της προηγούμενης κυβέρνησης. Σχεδόν κάθε δυο μήνες ακούγαμε ότι προσλαμβάνουν 4.000 νοσηλευτές.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΨΝΠΟ
Το κομμάτι της υγείας που αφορά το δημόσιο συμφέρον και τα οικονομικά της υγείας  το έχω σε πρώτη προτεραιότητα. Εκεί πραγματικά για μένα είναι δέσμευση, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο και εκεί έχω υποχρέωση απέναντι στον Πιερικό -και όχι μόνο- λαό να είμαστε αποφασισμένοι, να κάνουμε πραγματικά ρίξεις και τομές.
Εκεί που αναφερόμαστε σε γκρίζες ζώνες, σε αδιαφάνεια, σε σπατάλη δημόσιου χρήματος του έλληνα φορολογούμενου, αναφέρομαι στις προμήθειες, στην πολιτική του φαρμάκου, στην κακοδιαχείριση και φυσικά σ’ ένα παρασιτικό μακροοικονομικό κύκλωμα, γύρω από την υγεία.
Εδώ να τονίσω ότι η εξοικονόμηση πόρων θα γίνει από την καλή οργάνωση λειτουργίας του νοσοκομείου, τις προμήθειες και τα φάρμακα με σύγχρονη ηλεκτρονική οργάνωση.
Αυτήν λοιπόν την πτυχή της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος στην υγεία, υπέρ της υγείας, υπέρ του εθνικού συστήματος υγείας, υπέρ της παροχής υγείας στους ασφαλισμένους και στους πολίτες, εξυπηρετούν οι ενέργειες μου μέχρι τώρα.

Απαιτήσεις από Ασφαλιστικά ταμεία
Τα νοσοκομεία ποτέ δεν διεκδίκησαν τις απαιτήσεις τους και πολλά λογιστήρια δεν είχαν καν βγάλει εντάλματα μετά το 2008. Εδώ, λοιπόν, λέμε κάθε νοσοκομείο, κάθε οικονομικό τμήμα, κάθε διοίκηση νοσοκομείου έχει ευθύνη να δίνει κάθε μήνα το λογαριασμό και επίσης, να πηγαίνει να βγάζει τα εντάλματα και να διεκδικεί. Δεν μπορεί να πυροβολούμε το ΕΣΥ συνεχώς, για τις υποχρεώσεις και τα χρέη και να μην έχει καν τη θεσμική δυνατότητα να μπορεί να έχει ορθή διαχείριση των οικονομικών
Δηλαδή η αλήθεια των υποχρεώσεων και του χρέους στα Νοσοκομεία έχει δυο διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν πλήρωναν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά, υπάρχει και η διάσταση δυστυχώς που βρίσκουμε κάθε μέρα, ότι και τα Νοσοκομεία δεν είχαν καν διεκδικήσει πολλές φορές τις απαιτήσεις που είχαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ήδη απαιτούμε να μας ξοφλήσουν τα ταμεία τα χρέη τους προς το ΨΝΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: