Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

«Ή τώρα, ή ποτέ»

Μ. Παρασκευή 2 Απριλίου 2010  Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr
Ανάγκη να το καταλάβουμε όλοι. Κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενοι και πολίτες. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία, όπου η γνωστή φράση του Λένιν, «ή τώρα, ή ποτέ» πραγματικά απεικονίζει και τις προοπτικές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Οι πολίτες το έχουν καταλάβει. Διό και ...υφίστανται με πρωτοφανή καρτερία τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί στη χώρα. Αλλά η καρτερία αυτή δεν είναι ανεξάντλητη κ. Πρόεδρε. Στηρίζεται στην προσδοκία ότι οι διαβεβαιώσεις σας, ότι οι θυσίες «θα πιάσουν τόπο», θα επιβεβαιωθούν.

Ο λαός, σας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να γράψετε ιστορία. Το γνωρίζετε δα πολύ καλά ότι το ένα δέκατο των μέτρων αυτών αν έπαιρνε μια νεοδημοκρατική κυβέρνηση, ακόμη και αν είχε την δική σας πλειοψηφία, θα είχε καεί ο τόπος. Και το κόμμα σας δεν θα λειτουργούσε ως πυροσβέστης, αλλά μάλλον ως εμπρηστής. Έτσι, για να λέμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Αλίμονο όμως αν επιμείνετε να αντιμετωπίζετε το θέμα του εξωτερικού δανεισμού με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Το είδατε τι έγινε με την απόφαση των Βρυξελλών. Φάνηκε ότι την αποσπάσαμε, με τα χίλια ζόρια, ως «μήνυμα προς τις αγορές». Δηλαδή ως επικοινωνιακό εγχείρημα. Το οποίο όμως δεν «μάσησαν» οι κερδοσκόποι. Και τα σπρεντ το ...χαβά τους.

Κινδυνεύουμε, δυστυχώς, να γίνει χειρότερη η κατάσταση, αν απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών και την πολιτική μικρότητα μιας μετριότατης ευρωπαϊκής ηγεσίας, δεν καταφέρετε στο εσωτερικό να «ανάψετε τις μηχανές» της οικονομίας.

Το βλέπετε ήδη. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε, αλλά τα έσοδα πέφτουν. Διότι η αγορά δεν κινείται. Για την ακρίβεια κινείται μόνο το παρεμπόριο. Οι μαφίες που εκμεταλλεύονται τα κινέζικα καταστήματα και τους Αφρικανούς και Ασιάτες πλανόδιους. Οι δύο αποθήκες στη Σοφοκλέους, στις οποίες επιτέλους έκανε έφοδο η ΥΠΕΕ, με τα χιλιάδες είδη εμπορευμάτων, που κινούνται όλα χωρίς παραστατικά και δεν αποδίδουν ευρώ στο κράτος, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Αφήστε λοιπόν τα «επικοινωνιακά» και τους ατέρμονες πειραματισμούς. Τα έσοδα του κράτους πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίζονται από την Αγορά, και ύστερα από τις «αγορές». Χρήμα πράγματι υπάρχει πολύ στην Ελλάδα. Αλλά είναι μαύρο. Αν αυτό δεν πιάσετε, αλλά εξαφανίσετε πλήρως κάθε αγοραστική δυνατότητα των μισθοσυντήρητων, το παιγνίδι χάθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: