Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;

M._ALEKSANDROS
Θα πλέξουν στεφάνια με φύλλα βαλανιδιάς, θα κατασκευάσουν σάρισες, θα ακούσουν παραμύθια, θα ζωγραφίσουν πιθάρια κι έτσι οι μαθητές των Γυμνασίων της Πιερίας θα «ανακαλύψουν» τη Μακεδονική Δυναστεία και το πολιτιστικό έργο του Μεγάλου Μακεδόνα ....Στρατηλάτη Μεγαλέξανδρου.

Αυτός είναι, σύμφωνα με τους οργανωτές, ο στόχος της Α΄ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΔΑΣ, με τίτλο «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Μαΐου, στο «Αλεξάνδρειο» στο Λιτόχωρο.
Την εκδήλωση οργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, το Γραφείο Πολιτισμού της Διεύθυνσης, ο δήμος Λιτοχώρου και το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΔΑ θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με την έλευση ιππέων και με έπαρση σημαιών, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.
Αμέσως μετά ο συγγραφέας-αφηγητής Αθανάσιος Μπίντας θα διαβάσει το «Μακεδονικό παραμύθι» και ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος το διήγημα του Α. Καρκαβίτσα «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;».
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με δραστηριότητες, όπως ζωγραφική σε πιθάρια, κατασκευή στεφανιών με φύλλα βαλανιδιάς, κατασκευή Σαρισών και τοποθέτησής τους στο Μνημείο του Μεγαλέξανδρου, καθώς και δεντροφύτευση σε σχήμα δεκαεξάκτινου αστεριού.
Μετά από ένα ημίωρο διάλειμμα (κατά το οποίο μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας εντός του Αλεξανδρείου, με θέμα «Καλάς») οι μαθητές θα ακούσουν (από συμμαθητές τους, του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς) κείμενα για τον Μεγαλέξανδρο, θα παίξουν  το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού (που σχεδίασε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με βάση την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και θα απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας από τον Χορευτικό Όμιλο Κατερίνης.

Το συντονισμό του προγράμματος της Α’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΔΑΣ, έχουν η Μυράντα Παππά,  Υπεύθυνη Γραφείου Πολιτισμού Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας και ο Χαράλαμπος Ζαπουνίδης Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι: ο δήμος Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ, Δημοτικό Ωδείο, αντιδημαρχία Καθαριότητος και Πρασίνου), ο δήμος Δίου, ο δήμος Λιτόχωρου, η ΕΛΜΕ Πιερίας, το Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, ο Ιππικός Όμιλος Πιερίας, ο ραδιοφωνικός  σταθμός «Ενημέρωση 92.2 fm» και ο Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: