Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Και τώρα Καλλικράτης. Όσοι πιστοί προσέλθετε αλλά καλού –κακού κρατάτε μικρό καλάθι.
***
Μην κάνετε τρελά αναπτυξιακά όνειρα, τα πάντα εντάσσονται στο πρόγραμμα σταθερότητας.
***
Κάποια πράγματα αλλάζουν μόνο.... όνομα, η ουσία παραμένει η ίδια. Όπως για παράδειγμα αυτό που λέγαμε κάποτε «μαγείρεμα» τώρα το λέμε «διαβούλευση».
***
Και βέβαια η λέξη διαβούλευση ακούγεται καλύτερα, είναι πιο σοφιστικέ, παρθενική και πιο τίμια. Αργά ή γρήγορα θα την ρεζιλέψουν κι αυτή.
***
Όπου να’ναι θα πάρουμε γεύση του νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης. Λέω γεύση  και όχι εικόνα, γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι είμαστε σε διαδικασία μαγειρέματος.
***
Όλα όσα ακούγονται περί «ανάπτυξης» είναι ένας εύσχημος τρόπος για εξεύρεση «άλλοθι» εν όψει της διαφαινόμενος νέας «πατάτας».
***
Δεν μπορώ να πεισθώ ότι η αξιολόγηση για το νέο χάρτη θα γίνει με κριτήρια αναπτυξιακά, όπως δεν πείσθηκα ποτέ ότι σ’αυτή τη χώρα θα λειτουργήσει η αξιοκρατία.
***
Έχω διαβάσει κάτι βιογραφικά το τελευταίο διάστημα συγκλονιστικά. Μόνο που δεν ανέφεραν πόσα ταξίδια εκπαιδευτικά έκαναν με το Βελώνη και πόσα σεμινάρια του Χατζηχριστοδούλου παρακολούθησαν.
***
Κάπως έτσι κι οι προτάσεις για τον Καλλικράτη. Αυτοδιοικητικοί, οικονομολόγοι, περιβαντολόγοι, αναπτυξιολόγοι, έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά. Τώρα αν διαβουλεύονται ή επιβουλεύονται ή βολεύονται είναι άλλη ιστορία.
***
Αναμφισβήτητα ο Καλλικράτης θα φέρει τριγμούς και στα δυο μεγάλα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ όλοι οι τοπικοί βουλευτές θέλουν χάρτη στα μέτρα τους, ανάλογα με τις ζώνες επιρροής τους.
***
Στη Ν.Δ. πέρα από το «πελατειακό» αυτονόητο,  υπάρχει και ο πόλεμος των φατριών που εντείνεται μάλιστα προ του διαφαινόμενου σχίσματος.
***
Οι Ντορικοί έχουν ακόμη την ανοχή Σαμαρά αλλά είναι αμφίβολο αν έχουν την εμπιστοσύνη του και είναι πιθανόν να δούμε πολλούς αιφνιδιασμούς σ’ολη τη χώρα.
***
Αιφνιδιασμούς θα’χουμε και στο ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη ανακοινώνονται πολλές αυτονομήσεις. Βέβαιο είναι ότι θα πάμε σε πολύ λιγότερους δήμους αλλά με πολύ περισσότερους υποψήφιους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: