Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Έμποροι σε απόγνωση

BASIKO_1

Το πάγωμα των ενοικίων για τρία χρόνια ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, προειδοποιώντας πως τα ήδη υψηλά ενοίκια οδηγούν σε λουκέτα δεκάδες επιχειρήσεις και απειλούν με ερήμωση τους εμπορικούς δρόμους
Έξι στις δέκα επιχειρήσεις της ...Πιερίας, αδυνατούν να καταβάλλουν το ενοίκιο για τα εμπορικά καταστήματα που διατηρούν», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τα μέλη του συλλόγου του με τους βουλευτές του νομού μας και παράγοντες της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί και παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές Πιερίας του Πα.Σο.Κ., εκπρόσωπος του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Ζήνωνας Σατραζέμης, ο αντινομάρχης κ. Χριστογιάννης και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης

BASIKO_2Ο Κώστας Ρέχας, «χτύπησε το καμπανάκι» σε όλους τους τοπικούς παράγοντες, προειδοποιώντας πως αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιμείνουν σε αυξήσεις τότε μέχρι το τέλος του Μάη, οι εμπορικοί δρόμοι της Κατερίνης θα έχουν γεμίσει λουκέτα.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει» σε σχέση με τα ενοίκια, υποστήριξε, ζητώντας από τους βουλευτές Πιερίας, να υποστηρίξουν και να προωθήσουν το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης για 3ετές πάγωμα των ενοικίων. «Πρέπει πάση θυσία να σταματήσει η ασυδοσία» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι για τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις το ύψος του ενοικίου, αποτελεί το 40% με 60% του κόστους λειτουργίας τους μηνιαίως. «Πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερο για ενοίκιο παρά για ασφαλιστικές εισφορές και άλλα πάγια έξοδα», ανέφερε ο κ. Ρέχας, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά κυρίως την περιοχή του πεζοδρόμου Κατερίνης, όπου κάποιες επιχειρήσεις πληρώνουν ενοίκιο έως και έξι χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Το πρόβλημα των δυσβάσταχτων ενοικίων, έγινε εντονότερο το 2010, όπως ανέφερε ο κ. Ρέχας, αφού ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατακόρυφα, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να είναι ένα βήμα πριν το «λουκέτο».
Ο Κώστας Ρέχας, ζήτησε από τους εκπροσώπους της Πιερίας στο Κοινοβούλιο να θέσουν το πάγωμα των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων τουλάχιστον για 3 έτη για τα παλιά συμβόλαια ενώ για τα νέα συμβόλαια, εκτός του παγώματος των τριών πρώτων ετών, να οριστεί νομοθετικά το πλαίσιο κατά το οποίο το ενοίκιο να προσαρμόζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος, της εμπορικότητας του δρόμου και του πληθυσμού του Δήμου που ανήκει το ακίνητο. «Αυτό θα μπορούσε να καθοριστεί και με βεβαίωση των οικείων Εμπορικών Συλλόγων», είπε ο κ. Ρέχας.
Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι ο εμπορικός κόσμος επικεντρώνει στην παρούσα φάση στο ύψος του ενοικίου, «σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των ενοικίων δεν συμβαδίζουν πλέον με τη δυναμική της αγοράς λόγων των στρεβλώσεων των προηγουμένων ετών»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να συμμεριστούν την προσπάθεια που καταβάλλει η επιχειρηματική κοινότητα σε ολόκληρη τη για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομία και να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχείρηση αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Αν δεν υπάρξει αλληλοκατανόηση θα δούμε τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους των πόλεων να γεμίζουν από λουκέτα και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να χάνουν το εισόδημα», κατέληξε ο κ. Ρέχας.
Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές, παραδέχθηκαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν αγγίζει μόνο τον εμπορικό κόσμο της Κατερίνης, αλλά όλης της Ελλάδας, αφού λίγο-πολύ, οι ίδιες στρεβλώσεις παρουσιάστηκαν σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της χώρας.
BASIKO_3Ο Γιάννης Αμοιρίδης, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση και σε εκείνα που σχεδιάζει να θεσμοθετήσει για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναστολή των πλειστηριασμών, αλλά και στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι και τον ίδιο απασχολεί το υψηλός κόστος ενοικίου των εμπορικών επιχειρήσεων, έχει καταθέσει πρόταση για το πάγωμά τους, «αλλά δυστυχώς δεν είναι Συνταγματική μια τέτοιου είδους νομοθετική ρύθμιση».
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, εκτίμησε ότι η κρίση για τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη και ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος της, αφού είμαστε στο μέσον αυτής. Ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά τα επόμενα χρόνια λόγω της κρίσης, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα της «επαναπροσέγγισης» των ενοικίων στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. «Οι προτάσεις υπάρχουν, ο διάλογος έχει ανοίξει για τα ενοίκια» είπε, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, αλλά μπορεί να μπει ένα φρένο στην εκτόξευση των ενοικίων, «μέσω της φορολογίας».
«Θα ήταν ουτοπία αν περιμέναμε να βγει αλώβητη η Πιερία από μια τέτοια κρίση», ανέφερε στην τοποθέτησή της η βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία επεσήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πλέον το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου ΤΕΜΠΜΕ το οποίο θα βοηθήσει πραγματικά στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Όσον αφορά το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, εκτίμησε ότι μόνο η αγορά μπορεί να τα ρυθμίσει. «Τα ενοίκια είναι υψηλά στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, αλλά οι τιμές διαμορφώθηκαν μέσα από ιδιωτικές συμφωνίες όπου επικρατεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης», είπε η βουλευτής, η οποία κατέληξε υπογραμμίζοντας τη διάθεση να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς βουλευτών, «αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: