Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Σκληρούς όρους για το Ευρώ - ταμείο βάζει η Γερμανία - Δύο Γραμμές στη Γαλλία

http://www.olympio-bima.gr/images/mainimage/Big 

ΠΕΜΠΤΗ 11-3-2010
Τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Ο κ. Μπρούντερλε φέρεται να τάσσεται υπέρ της -πολιτικής- ανεξαρτησίας του ΕΝΤ, σημειώνοντας πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν ένα αρχικό κεφάλαιο μέσω ενός συστήματος ξεχωριστών ποσοστώσεων, αντίστοιχων με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου......

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΝΤ
Το ΕΝΤ θα πρέπει να βοηθά τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και μόνο όταν υπάρχει θέμα αφερεγγυότητας (κίνδυνος χρεοκοπίας), τονίζει.
Σημειώνει, επίσης, πως στόχος του ΕΝΤ θα είναι να αποσοβεί τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτό, θα έχει και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη.
Ένας τέτοιος φορέας θα επιτρέπει την επίλυση των προβλημάτων χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφεύγοντας την ανάμειξη του ΔΝΤ, υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, Αξελ Βέμπερ.
Όπως είπε, η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης είναι «αντιπαραγωγική» και αντιβαίνει στους κανόνες της ΕΕ.
«Η ρήτρα μη διάσωσης είναι βασικό κομμάτι του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν βοηθά να μιλάμε για τρόπους θεσμοθέτησης της βοήθειας, όταν το ερώτημα είναι πως θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.
 Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Τη διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, αν κριθεί αναγκαίο και εφόσον ζητηθεί, επανέλαβε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι για οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ, καθώς δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.
Ερωτηθείς αν η Κομισιόν είναι έτοιμη να «επέμβει αύριο», αν συνέβαινε κάτι σήμερα που να επιδείνωνε τη θέση της Ελλάδας, είπε:
«Ναι. Υπάρχουν συνεχιζόμενες συνομιλίες. Η ιδέα είναι να σχεδιαστεί ένα εργαλείο που να (μπορεί να) χρησιμοποιήσει η Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης. Δεν μπορώ να επεκταθώ στο θέμα του μηχανισμού (...) Αν ζητηθεί, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να δράσει».
Στη συνέχεια, είπε ότι τον τελευταίο μήνα οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από ελληνικής πλευράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε πως με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνεται «μια ελληνική λύση στα ελληνικά προβλήματα».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό που έχει τονίσει και στο οποίο εξακολουθεί να επιμένει η Επιτροπή είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα δυνατό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό Πρόγραμμα Σσταθερότητας που να διασφαλίζει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση του ελλείμματος, κάτι που, όπως πρόσθεσε, εξασφαλίζεται με τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που ελήφθησαν.(ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: