Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης Τρίμηνες εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Πιεριείς δημιουργούς


ΠΕΜΠΤΗ 11.03.2010 Τοπικά
"Αυλαία" την Κυριακή 14 Μαρτίου με ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο

Με τον τίτλο "Δημιουργοί της πόλης" ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και θα είναι αφιερωμένες στους Πιεριείς δημιουργούς.
Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Λάμπης Καρατζόγλου, πλαισιωμένους από δημιουργούς της πόλης μας αναφέρθηκε στους ...
στόχους των εκδηλώσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο "Πολιτιστικός Οργανισμός θεωρεί καθήκον του να δώσει το βήμα στους ανήσυχους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας".

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα παρουσιαστούν έξι τοπικοί δημιουργοί οι οποίοι ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ και την παρουσίαση βιβλίων ενώ η όλη εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μία μουσική συναυλία βασισμένη σε κείμενα ντόπιων ποιητών.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Αντώνης Κάλφας αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων τόνισε πως γίνεται κάτι που χωρίς να είναι φανταχτερό ήταν απαίτηση των συμπολιτών να προβληθούν οι Κατερινιώτες δημιουργοί. "Κοιτάξαμε το πρόγραμμα να είναι πολύπλευρο να πιάνει πολλές πλευρές με τον κινηματογράφο με το ντοκιμαντέρ, με το θέατρο και με τη μουσική. Κρατήσαμε κάποιες παλιές προτάσεις όπως του κ. Ναβροζίδη ο οποίος εδώ και δυο χρόνια ετοιμάζει μια δουλειά Πιεριέων ποιητών και τα μελοποιεί. Θέλουμε να δώσουμε στην ποιοτική παραγωγή των δημιουργών ένα βήμα οργανωμένο".
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 14 Μαρτίου με το ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο   που είναι προϊόν ενός τρίχρονου αγώνα, του καθηγητή κ. Γιάννη Μπεινά.
Στις 18 Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιάννη Τεκίδη στη δημοτική βιβλιοθήκη.
Η επόμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί θα αφορά στην παρουσίαση των έργων επτά γυναικών της πόλης με τίτλο "Φύλο και λογοτεχνία". Οι γυναίκες που θα συμμετέχουν είναι καταξιωμένες συγγραφείς, όπως η κα Φάνη Κουντουριανού, η κα Ελένη Τζήκα, επίσης η Μαίρη Σαρρή, η Σωτηρία Κωτίδου, η Μάγδα Παπαδημητρίου, η Ξανθούλα Καραβίδα.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κάλφας στην ενότητα της πόλης εντάσσονται και δημιουργοί οι οποίοι γεννήθηκαν στην Κατερίνη και μένουν αλλού όπως για παράδειγμα ο κ. Βαγγέλης Γαληνός, ο οποίος ασχολείται με την ψηφιδογραφία.
Επίσης θα γίνει παρουσίαση με τον κ. Χρίστο Τσολάκη.
Η τρίμηνη δράση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου με μια συναυλία με τον μουσικό Μπάμπη Ναβροζίδη, ο οποίος έχει μελοποιήσει ποιήματα Κατερινιωτών ποιητών.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΌΛΥΜΠΟ
Ο κ. Μπεινάς ο οποίος έκανε το ντοκιμαντέρ αναφερόμενος στην παραγωγή υπογράμμισε ότι διήρκεσε τρία χρόνια καθώς όπως είπε το πρόβλημα ήταν η δύσκολη πρόσβαση στον Όλυμπο. "Προσπάθησα να καλύψω από όλες τις πλευρές τον Όλυμπο, τις φυσικές του ομορφιές γιατί δεν είναι μόνο λογικό να καταστροφολογούμε ότι ο Όλυμπος κινδυνεύει και απειλείται. Πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι ο Όλυμπος είναι ένα πολύ όμορφο βουνό που πολλές από τις ομορφιές δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Έτσι θα δημιουργηθεί μια εσωτερική ανάγκη να προστατεύσουμε τον Όλυμπο, όταν ξέρουμε το τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος, ποια είναι η σημασία του και η ομορφιά του. Είναι μια καλή ευκαιρία για όσους θα μπορέσουν να παρευρεθούν την Κυριακή στην πρεμιέρα".
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Σε ότι αφορά την συναυλία που θα γίνει τέλη Μαΐου, ο μουσικός κ. Ναβροζίδης επεσήμανε ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από τον Μιχάλη που διατηρεί το "άλλο καφενείο" ο οποίος μάζεψε από ποιητές της πόλης βιβλία με τα ποιήματα τους. Συγκεντρώθηκαν 11 ποιητές και η επιλογή έγινε με κριτήριο τα ποιήματα που ήταν πρόσφορα για μελοποίηση. Η δουλειά τελείωσε πριν από ενάμιση χρόνο και θα παρουσιαστεί φέτος στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι μουσικοί είναι επίσης από την Κατερίνη, οι περισσότεροι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: