Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χιλή [video]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, προκαλώντας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το θάνατο σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους. 
Παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία και επεσήμανε ότι οι αρχές προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση αναφορικά με τις απώλειες, τους τραυματισμούς και τις καταστροφές σπιτιών και υποδομών.
Στο μεταξύ, σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού επέκτειναν οι αμερικανικές αρχές την προειδοποίηση για τσουνάμι.
Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι...


εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την "πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες" κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.

Πολλά κτήρια στην κεντρική χώρα έχουν καταρρεύσει, ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.








Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο.

Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.

Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.

Ό σεισμός έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο σε κατάσταση πανικού. Λίγη ώρα μετά το σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων. 

Τηλεφωνικό κέντρο για τους Έλληνες της Χιλής
Το υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.


Όπως δήλωσε η ελληνίδα πρέσβης στη Χιλή Χρυσούλα Καρυκοπούλου, στη χώρα ζουν περίπου 5.000 Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ωστόσο κατοικούν κυρίως στη βόρεια χώρα, μακριά απο το επίκεντρο του σεισμού στην πόλη Κονσεπσιόν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε ότι είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία με τη Χιλή και ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής.

Τόνισε παράλληλα, ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι μακριά από τις περιοχές όπου ζουν οι Έλληνες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: