Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Κατά μέτωπο επίθεση στη ΝΔ για την Οικονομία από τον πρωθυπουργό Στο επίκεντρο τα σκληρά μέτρα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.02.2010 ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ
Σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ για την κατάσταση της Οικονομίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, με αντικείμενο τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για το πλιάτσικο" της ΝΔ και πως "το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της διαφθοράς". Τόνισε, δε, ότι "όποιος έχει ευθύνη, θα του αποδοθεί για να μην ξαναπαίξει κανένα κόμμα ή υπουργός με τα οικονομικά στοιχεία".
Αναφερόμενος στις επικείμενες αποφάσεις της ....κυβέρνησης, επισήμανε πως οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιβιώσει η χώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι "οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο".
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της" και πως για έξι χρόνια δεν έκανε αυτά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε και υλοποιεί μέσα σε τέσσερις μήνες.
Επέρριψε στην ΝΔ την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως "η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και όχι μόνο η οικονομική". Υπογράμμισε πως η ζημιά "αφορά την ίδια την υπόσταση του κράτους", καθώς η χώρα κατέστη αναξιόπιστη.
Σημείωσε πως η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να χτίσει εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης. "Πρώτα χρειάζεται μια πειστική απάντηση στους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό και ρωτούν "δεν φταίει κανείς;" και στους υπουργούς άλλων χωρών που ρωτούν 'δικαιοσύνη δεν υπάρχει;"
"Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για το πλίατσικο. Το δημόσιο, το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της διαφθοράς" επισήμανε και πρόσθεσε ότι η χώρα βρέθηκε "απροστάτευτη στις ορέξεις των διεθνών αγορών και της έλλειψης στήριξης της διεθνούς κοινότητας".
Όσον αφορά στα μέτρα, ο πρωθυπουργός μίλησε για "ώρα δράσης" και "ώρα ευθύνης".
"Δεν θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις, αλλά τώρα είναι εκ των πραγμάτων πράξη ευθύνης για την επιβίωση της χώρας να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα, αφήνοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος".
Ακόμη, τόνισε: "Καμία χώρα δεν θα πληρώσει για μας, κανείς άλλος δεν θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά είναι και θέμα τιμής για τη χώρα να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας".
"Εξ αρχής κινηθήκαμε με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και με διπλό στόχο: Να σώσουμε την Ελλάδα από την κρίση, με δίκαιο καταμερισμό βαρών, και να προχωρήσουμε στις βαθιές αλλαγές. Αυτό κάνουμε. Θα ανατρέψουμε τις παθογένειες, με βαθιές τομές, γιατί αν δεν προχωρήσουμε, θα επαναληφθεί παρόμοια κρίση" επισήμανε.
"Αν η οικονομία της χώρας καταρρεύσει οι αδύναμοι είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο. Δεν θα πληρώσουν μόνο αυτοί που δεν φέρουν ευθύνη για την κρίση, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο. Σας θέλουμε μαζί μας για την επίτευξη του στόχου. Κι όταν βγούμε από αυτήν την κρίση, θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά" κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος απάντησε: "Ως Νέα Δημοκρατία εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, εξακολουθεί να εκτρέπεται σε ακρότητες και σε επιθέσεις σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει την πολιτική στάση και υπευθυνότητα του ενός και του άλλου και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα πρόσθεσε.
Στην τοποθέτησή της, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πλήγμα στα λαϊκά στρώματα", ενώ πρότεινε πολιτικά δικαστήρια με αντικείμενο την κλοπή των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 έως το 1974, καθώς και για τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο. "Για άλλους πολιτικά δικαστήρια και για άλλους πολιτικά, όπως θέλετε" είπε.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως "ακολουθεί την πεπατημένη, να ρίχνετε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση" και ρώτησε: "Πώς είναι δυνατόν να έρχεστε εσείς και να υλοποιείτε τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και ακόμη χειρότερα".
Ακόμη, μεταξύ άλλων τόνισε: "Σε λίγο δεν θα έχετε έσοδα, γιατί δεν θα μπορούν να καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες. Θα εξαφανίσετε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια βίαιη αναδιανομή προς όφελος των ισχυρότερων. Ούτε ένα ευρώ δεν παίρνετε από τους έχοντες και κατέχοντες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: