Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Παράλογα σενάρια

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010
 «Εξωπραγματικό» σενάριο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη λέει ο Τρισέ
Παράλογα σενάρια
Βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα δέχθηκε ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και την απόφαση διατήρησης του ύψους του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
«Παράλογη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Ζ.Κ.Τρισέ τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας ή άλλου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη, καθώς και όσα μιλούν για διάλυσή της.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση πόσο πιθανή θεωρεί ενδεχόμενη αναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας ή άλλου κράτους-μέλους από τη ζώνη του ευρώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις, και αυτή θα είναι η απάντησή μου».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι καμία χώρα δεν θα έχει ειδική μεταχείριση, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει προς την ελληνική κυβέρνηση τις συστάσεις για λήψη αποφασιστικών μέτρων.
Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και .....Ανάπτυξης, είπε ότι ακόμη δεν έχει προλάβει να το εξετάσει, αλλά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα το εξετάσει πολύ προσεκτικά.
«Δεν είχα καθόλου χρόνο να κοιτάξω τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Γνωρίζω ότι η πρόθεση είναι να εφαρμοστούν ακριβώς, εάν δεν κάνω λάθος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% έως το 2012. Θα τις κοιτάξουμε. Θα τις εξετάσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά» είπε ο κ. Τρισέ.
Σε σχετική δε, ερώτηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας, απάντησε ότι το υπολογίζει ανάμεσα στο 2%-3%.
Συστάσεις για σκληρά μέτρα
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες πρέπει να «αντιμετωπίσουν την κατάσταση λαμβάνοντας τα κατάλληλα σκληρά και θαρραλέα μέτρα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η σωστή εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής είναι «ζωτικής σημασίας» και «για τη δική τους ευημερία και ανάκαμψη» πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης ο κ. Τρισέ ανέφερε: «το συμβούλιο διαπιστώνει την ανάγκη να υπάρξουν κατάλληλα μέτρα και κατάλληλη εφαρμογή των μέτρων όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική. Αυτό αποτελεί κλειδί για όλες τις χώρες και έχουμε ένα μήνυμα για όλα τα μέλη της ευρωζώνης».
Καμία ειδική μεταχείριση
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι: «καμία κυβέρνηση, καμία χώρα [...] δεν πρέπει να αναμένει από εμάς ειδική μεταχείριση. Έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα τους εφαρμόσουμε χωρίς κανενός είδους ειδική μεταχείριση. Και γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιες κυβερνήσεις, μία ειδικότερα, αλλά όχι μόνο μία, αρκετές κυβερνήσεις έχουν να λάβουν πολύ σκληρές και πολύ δύσκολες αποφάσεις».
Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο ενεχυρίασης για την Ελλάδα. «Δεν θα αλλάξουμε το πλαίσιο ενεχυρίασης για λογαριασμό καμίας χώρας. Το πλαίσιο μας ενεχυρίασης ισχύει για όλους, για όλες τις χώρες. Αυτό έχει ειπωθεί ήδη από τον αντιπρόεδρο, από εμένα και από τους συνεργάτες μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο» τόνισε ο κ. Τρισέ.
Μετά το σχόλιο αυτό του προέδρου για τους κανόνες ενεχυρίασης ομολόγων, προκλήθηκε νέα διεύρυνση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.
Ειδικότερα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του bund διαμορφωνόταν στις 276 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 7 περίπου μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδά του πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του Τρισέ.
Ο κ. Τρισέ απέφυγε να σχολιάσει τις αξιολογήσεις της Ελλάδας. «Δεν θα σχολιάσω τις αξιολογήσεις (για την Ελλάδα)» είπε.
«Πήρατε το μάθημα σας» για την αξιοπιστία
Η Ελλάδα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα από τα μαθήματα του παρελθόντος, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφερόμενος στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος Λουκάς Παπαδήμος τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η νέα ΕΣΥΕ να παρέχει έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία.
«Μου φαίνεται ότι τα μαθήματα από την έλλειψη αξιοπιστίας στο παρελθόν είναι τέτοια που η κυβέρνηση στην οποία αναφερόμαστε (η Ελλάδα) παίρνει το μήνυμα πολύ, πολύ καθαρά. Αλλά θα δούμε τι γίνεται. Είναι απολύτως κρίσιμο», σημείωσε ο κ. Τρισέ.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ.Παπαδήμος, αναφερόμενος στο ΠΣΑ της Ελλάδας σχολίασε όπως αναφέρει το Reuters: «Ένα θετικό στοιχείο του (Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας) [...] είναι να επιβεβαιώσει την προηγούμενη ανακοίνωση (της κυβέρνησης) για την καθιέρωση μίας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα και της αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για τις πληρωμές και τα δημοσιονομικά».
«Τώρα αυτό που θεωρώ, σίγουρα, σημαντικό είναι ότι η σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού θα ... λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και θα διασφαλίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία θα είναι πλήρη, αξιόπιστα και θα παραδίδονται έγκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος.
Μέρκελ: η Ελλάδα ασκει πιέσεις στο ευρώ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε φόβους ότι «τα επόμενα χρόνια το ευρώ θα διανύσει μία πολύ δύσκολη φάση», ενώ αναφερόμενη στο «ελληνικό παράδειγμα» μίλησε για «πηγή ανησυχίας» όσον αφορά την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την συνοχή της ευρωζώνης.
«Πώς θα τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας; Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ισχυρές, πολύ ισχυρές πιέσεις» ανέφερε η κυρία Μέρκελ, σε ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο της γερμανικής καγκελαρίας.
«Ποιος θα πει στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι πρέπει να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση των συντάξεων; Δεν ξέρω αν θα τους ευχαριστούσε εκεί ιδιαίτερα να δίνει η Γερμανία διαταγές. Σίγουρα το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ήταν ευτυχές εάν η Ελλάδα έκανε το ίδιο για εμάς.
» Με αυτή την έννοια, το ευρώ θα διανύσει τα προσεχή χρόνια μία πολύ δύσκολη φάση» σημείωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ. 
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/  


Δεν υπάρχουν σχόλια: