Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Τριετής λιτότητα ( 15/01/2010 )

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-1-2010


Το Πρόγραμμα Σταθερότητας σήμερα στις Βρυξέλλες
Βασικός στόχος: έλλειμα 2,8% το 2012
Θεσμικές κινήσεις - Χρονοδιάγραμμα - Κλειστά επαγγέλματα

Η μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012, είναι ο βασικός στόχος του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο  κατατέθηκε χθες Πέμπτη στη Βουλή και σήμερα Παρασκευή θα αποσταλεί στην Κομισιόν.
Οι βασικοί στόχοι
Τους βασικούς στόχους του Προγράμματος και το περίγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός είπε ότι στόχος για το 2010 είναι να υπάρξει μία σταθεροποίηση στο -0,3%, με προοπτική το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης να ανέλθει στο 1,9% και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,5% το 2013.

Το έλλειμμα
Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται η μείωση κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, 3,1% το 2011 και 2,8% το 2012, ώστε στο τέλος του 2012 να έχει υποχωρήσει στο 2,8% του ....ΑΕΠ, από 12,7% το 2009. Περαιτέρω, το 2013 εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ.
Για το 2010, τα μέτρα είναι «ποσοτικοποιημένα» (αναλυτικά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα), όπως άλλωστε ζήτησε και η Κομισιόν. Η μείωση 4% αντιστοιχεί σε περικοπές δαπανών ή πρόσθετα έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, στην τριετία η προσαρμογή ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο χρέος
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, φέτος αναμένεται να «πιάσει κορυφή» στο 120% του ΑΕΠ, θα μείνει σταθερό στο 120,6% το 2011 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2012, ώστε το 2013 να έχει μειωθεί στο 113,4% του ΑΕΠ.
Επίσης,στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται μείωση των δαπανών του δημοσίου (10% κατά μέσο όρο) και αύξηση των εσόδων, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (από το 2011 για τα εισοδήματα του 2010).
Φόροι
Στα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων, ο υπουργός συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την ενιαία φορολογική κλίμακα, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή.
Μέσα στην επόμενη τριετία αναμένονται έσοδα ύψους 2,3% του ΑΕΠ από τις αποκρατικοποιήσεις (5,75 δισ. ευρώ) και 3,8 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των τραπεζών.
Αναστολή προσλήψεων
Η αΝαστολή των προσλήψεων το 2010 (εκτός από Παιδεία, Υγεία και Σώματα Ασφαλείας), η μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και η μείωση δαπανών για προμήθειες νοσοκομείων είναι ορισμένα ακόμα από τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των εσόδων.
Θεσμικές κινήσεις
Στο πρόγραμμα αναλύονται και οι θεσμικές κινήσεις για την προσαρμογή όπως είναι η ανεξαρτοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι δεσμεύσεις για παρακολούθηση του προϋπολογισμού ανά μήνα και η διάθεση ενός «αποθεματικού» 10% από τις δαπάνες προς τα υπουργεία, με εξαίρεση μισθούς και συντάξεις, για να καλυφθούν οι όποιες υπερβάσεις δαπανών και η στέρηση εσόδων.
Χρονοδιάγραμμα
Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει προφορικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin.
Στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου, το ΠΣΑ θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της ΕΕ και η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου.
Η Λ. Κατσέλη
Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου, στο Υπουργικό μίλησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, λέγοντας ότι οι στόχοι για την «πράσινη» ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα επιτευχθούν  με κατάλληλες πολτιικες.
Τα κλειστά επαγγέλματα
Η κ. Κατσέλη είπε, τέλος, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του σχεδίου για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/   


Δεν υπάρχουν σχόλια: