Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς Αξονικό Τομογράφο!


1_AKSONIKO
 


Μια βλάβη σε λυχνία του, τον έθεσε εκτός λειτουργίας, στις αρχές Δεκέμβρη και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί το κονδύλι για την αντικατάστασή της
Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, προς την οποία απευθύνθηκε το Δ.Σ του Νοσοκομείου, τελεί υπό ιδιότυπη αναστολή και δεν έχει προχωρήσει σε έγκριση της προμήθειας ανταλλακτικού, λέει ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή των βουλευτών, προκειμένου να λυθεί επειγόντως το πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα, λόγω της βλάβης του Αξονικού Τομογράφου, το Νοσοκομείο αναγκάζεται να στέλνει του ασθενείς σε ιδιωτικά εργαστήρια της Κατερίνης. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Δημήτρη Παπαδημόπουλο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά τραγική, καθώς το Νοσοκομείο διενεργούσε καθημερινά 15-22 αξονικές τομογραφίες, αριθμός που είναι δύσκολο να καλυφθεί από τα ιδιωτικά εργαστήρια της πόλης, τα οποία δεν είναι και διαθέσιμα όλο το 24ωρο (λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες), ούτε διαθέτουν την απαραίτητη υποστήριξη (αναισθησιολογικά μηχανήματα και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό) για τη φροντίδα εκτάκτων περιστατικών.
Επιπλέον, από προχθές, οι ιδιώτες γνωστοποίησαν στη Διοίκηση.... του Νοσοκομείου ότι δεν μπορούν να διενεργήσουν παρά μόνο μια ή το πολύ δυο αξονικές, το καθένα, ημερησίως.
AKSONIKO_1Η Διοίκηση επιχείρησε να διαπραγματευτεί με την κατασκευάστρια εταιρεία την αποστολή του ανταλλακτικού, έως ότου συνεδριάσει η Επιτροπή Προμηθειών, οι προσπάθειές της ωστόσο δεν τελεσφόρησαν, καθώς η εταιρεία προτίμησε να εξασφαλιστεί απέναντι σε μια ενδεχόμενη απόρριψη του αιτήματος για την προμήθειά του από την Επιτροπή, ή σε μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έγκριση του κονδυλίου.
Το αίτημα του Δ.Σ του Νοσοκομείου προς την Επιτροπή Προμηθειών εκκρεμεί από τις 31 Δεκεμβρίου. Η απόφαση του Δ.Σ για την αποστολή του αιτήματος φέρει ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου, αλλά, σύμφωνα με τον Διοικητή, καθαρογράφτηκε και στάλθηκε στο τέλος του μήνα, αφού είχαν προηγηθεί οι ανεπιτυχείς επαφές με την κατασκευάστρια εταιρεία. Έτσι κι αλλιώς, λέει ο κ. Παπαδημόπουλος, η Επιτροπή Προμηθειών δεν επρόκειτο να συνεδριάσει, αφού η λειτουργία της τελεί υπό ιδιότυπη αναστολή, έως ότου η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή της σύνθεσής της.
Προκειμένου να βρεθεί τρόπος επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος (η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου συνιστά θέμα ζωής και θανάτου για θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ασθενείς με εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια και άλλα επείγοντα περιστατικά) ο Διοικητής του Νοσοκομείου έστειλε τη Δευτέρα επιστολές στους τέσσερις βουλευτές του νομού, ζητώντας να παρέμβουν για την, με όποιο τρόπο, έγκριση της προμήθειας της λυχνίας, συνολικού κόστους δαπάνης, με ΦΠΑ, του ποσού των 84.490 ευρώ.
Χθες, ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος απηύθυνε επιστολή, με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» προς τη υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην οποία περιγράφει την κρισιμότητα του προβλήματος.
«Επειδή διακυβεύεται σφόδρα η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, παρακαλούμε άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο να ενεργήσετε προκειμένου έγκαιρα να προωθηθεί η έγκριση και η προμήθεια του εν λόγω μηχανήματος. Με τη βεβαιότητα ότι θα το εξετάσετε με τη δέουσα ευαισθησία, λόγω του επείγοντος, περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας», αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής.
Το ΕΚΑΒ ως «παράπλευρη απώλεια»
AKSONIKO_2Η βλάβη του Αξονικού Τομογράφου έχει αναδείξει κι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα του Νοσοκομείου Κατερίνης, καθώς επιβαρύνει τα ασθενοφόρα του (που καλύπτουν δυο μόλις βάρδιες, πρωινή και απογευματινή) με πρόσθετες διακομιδές ασθενών, πάνω από 10 καθημερινά, είτε προς τα ιδιωτικά εργαστήρια της πόλης, είτε προς τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Έτσι, το Νοσοκομείο φορτώνει στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Πιερίας δευτερογενείς διακομιδές, με κίνδυνο να μένει ακάλυπτος ο νομός σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών, όπως υποστηρίζει και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που βρίσκεται τις μέρες αυτές σε «διένεξη» με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αντιδρώντας στην απόφασή της να καλύπτει το Κέντρο αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του Νοσοκομείου.
Το πλέον παράδοξο όμως είναι ότι ο Οργανισμός του Νοσοκομείου (και ο παλιός, αλλά και ο νέος) δεν προβλέπει εξειδικευμένο προσωπικό για πληρώματα ασθενοφόρων. Σήμερα τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου κινούνται με έξι τραυματιοφορείς (η μια είναι σε αναρρωτική άδεια), έναν οδηγό Τεχνικών Υπηρεσιών κι έναν φύλακα!
«Κι αν πουν ότι γυρίζουν στις θέσεις τους», λέει ο Διοικητής, «θα μείνουμε χωρίς ασθενοφόρο!».(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: