Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Κύριος εισηγητής σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής

Σε ένα από τα πρώτα και τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή κύριος εισηγητής στην συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής είναι ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».
thanasis-papageorgiouΟ κ. Παπαγεωργίου ως κύριος εισηγητής θα είναι ο πρώτος ομιλητής στην έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Τετάρτη και ώρα 10.00 το πρωί.
Αυτό το νομοσχέδιο, εντάσσεται στη δέσμη πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Είναι ένα από τα βασικά νομοσχέδια το οποίο εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και προσωπικά ο πρόεδρος και  πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ στις 12/9/09, ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία που ακόμα πλήττει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα την αγορά στο σύνολό της.
Για τη σύνταξη του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, ελήφθησαν υπόψη προτάσεις που κατέθεσαν πάνω από 70 παραγωγικοί φορείς, όπως και τα επιμελητήρια και άλλοι που ......ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου, καθώς και σχόλια 300 πολιτών και πλέον που συμμετείχαν στην διαβούλευση για το σχέδιο νόμου. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε δημόσια διαβούλευση από τις 20/11/2009 μέχρι τις 27/11/2009.
Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική με τέσσερις δέσμες μέτρων που θα υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες.
Η πρώτη αφορά στην προώθηση επενδύσεων και ουσιαστικά ενισχύσεων για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως με την ανάπτυξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 με διαθέσιμους πόρους 16,5 δισ..
Η δεύτερη μεγάλη δέσμη αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Σε αυτή την δέσμη εντάσσεται το παρόν νομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση χρεών των φυσικών προσώπων που έχει παρουσιασθεί στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Στη δεύτερη δέσμη μέτρων εντάσσονται ακόμα, η αναθεώρηση των όρων και των διαδικασιών του ΤΕΜΠΜΕ καθώς και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.
Η τρίτη δέσμη αφορά στην στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ήδη, έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης και έχει καταβληθεί η πρώτη δόση. Βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο για την φορολογική πολιτική. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας προωθούνται σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προώθηση του ανταγωνισμού, την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών και την προστασία καταναλωτή.
Η τέταρτη δέσμη αφορά τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την αναθέρμανση της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η δέσμη περιλαμβάνει την αναμόρφωση του νόμου για το ΕΣΠΑ και του επενδυτικού νόμου και καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών, ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.
Το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να καλύψει όλα τα προβλήματα μιας οικονομίας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα προβλήματα. Δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ύφεση στην αγορά και ταυτόχρονα κρίση ανταγωνιστικότητας. Αποτελεί όμως μια πολύ μεγάλη παρέμβαση που προσπαθεί να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και την ίδια στιγμή πραγματικά να δώσει ανάσα σε επιχειρηματίες, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε αγρότες, σε επαγγελματίες, οι οποίοι νιώθουν «πιστωτική ασφυξία».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: