Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μηνυτήρια αναφορά εναντίον Λ. Μπόμπολα!

MPOMPOLA
Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν (για μια ακόμη φορά) οι δήμαρχοι Πύδνας και Μεθώνης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου», αλλά και κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα και του Όλιβερ Βάγκερ νομίμων εκπροσώπων της ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε.. Οι κύριοι Δ. Βασιλειάδης και Κ. Αβραμίδης ζητούν ενημέρωση για το τι άλλαξε όσον αφορά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε., ώστε η τελευταία να αποφασίσει (παρά την αντίθετη γνώμη της επιβλέπουσας αρχής ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.) τη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεθώνης Κ. Αβραμίδης, αφορμή για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ήταν η αιφνιδιαστική απόφαση της ΑΙΓΑΙΟ να ξεκινήσει τη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο, παρά την απόφαση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ για αναστολή της λειτουργίας τους για τουλάχιστον έξι μήνες.
Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, «καμιά ανακοίνωση δεν εξεδόθη από την επιβλέπουσα αρχή για το εάν ήρθησαν οι προϋποθέσεις της αναστολής λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, σύμφωνα με την απόφασή της», ενώ αφήνονται αιχμές και για την ΕΓΝΑΤΙΑ η οποία όπως υποστηρίζουν οι δύο δήμαρχοι όφειλε να ενημερώσει το κοινό εάν η παραχωρησιούχος εταιρία «εξεπλήρωσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και εάν νομίμως προβαίνει στην έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο».
Οι κύριοι Αβραμίδης και Βασιλειάδης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος σταθμός δεν πρέπει να λειτουργήσει, διότι «καθηλώνει τα 69 χιλιόμετρα μήκους του νομού μας, κάτω από ένα αδιαπέραστο τείχος διοδίων» και θίγει «υπέρμετρα» την τουριστική ανάπτυξη της Πιερίας, πλήττει τις συγκοινωνίες και τις κάθε είδους μεταφορές και μεταφορικές επιχειρήσεις.
Στην μηνυτήρια αναφορά τους, επισημαίνουν επίσης, ότι έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την εταιρία και από κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να τους πληροφορήσει για το εάν η ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. έχει στην κατοχή της τις απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων, τονίζοντας πως «από την έναρξη της κατασκευής του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων και μέχρι σήμερα, οι καταγγελλόμενοι εκπρόσωποι της πιο πάνω εταιρίας, μας πληροφορούσαν αναληθώς ότι είχαν στην κατοχή τους τις απαραίτητες άδειες, χωρίς ουδέποτε όμως να μας παραδώσουν αντίγραφά τους».
Όπως αναφέρουν η πεποίθησή τους για την απουσία των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών ενισχύεται από πρόσφατη ανακοίνωση της επιβλέπουσας αρχής (ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.) σύμφωνα με την οποία η ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. «εκτελούσε τις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία είχε τεθεί ως προαπαιτούμενη προϋπόθεση για την εκτέλεσή τους».
Οι δήμαρχοι Πύδνας και Μεθώνης εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «πιθανολογούμενη λειτουργία» των διοδίων στο Αιγίνιο, χωρίς την προαπαιτούμενη έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και ειδικότερα για τους οδηγούς και τα οχήματα που διέρχονται καθημερινώς από το σταθμό και για τους εργαζόμενους στο σταθμό αυτόν».
Οι κύριοι Δημήτρης Βασιλειάδης και Κώστας Αβραμίδης, ζητούν την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, ώστε να κληθούν ενώπιων του οι νόμιμοι εκπρόσωποι της ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. «και να καταθέσουν όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και τις απαιτούμενες εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων», που αφορούν την κατασκευή του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο.
Η μηνυτήρια αναφορά, στρέφεται κατά των υπευθύνων της ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. Λεωνίδα Γ. Μπόμπολα και Όλιβερ Βάγκνερ. Παράλληλα ζητούν από τον Εισαγγελέα αν οι νόμιμοι εκπρόσωποι δεν προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις προαπαιτούμενες μελέτες, να επιχειρήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες «για να παύσει άμεσα η λειτουργία» του σταθμού διοδίων του Αιγινίου «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και προς προστασία των χρηστών του αυτοκινητόδρομου από κάθε δυσμενή συνέπεια»
(Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: