Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Την Κυριακή στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης «Μουσική – Μια τέχνη αλλιώτικη από τις άλλες»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22.01.2010
Με καλεσμένο το συνθέτη Μίμη Πλέσσα

Ο Συνθέτης Μίμης ΠΛΕΣΣΑΣ την προσεχή Κυριακή (και όχι Δευτέρα) 24/1 στην Κατερίνη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Ο Διάσημος συνθέτης θα δώσει διάλεξη στο Πνευματικό κέντρο Κατερίνης στις 19:00 με θέμα «Μουσική – Μια τέχνη αλλιώτικη από τις άλλες».
Η Εκδήλωση θα κλείσει με εκτελέσεις μουσικών κομματιών και συνθέσεων από τον ίδιο τον συνθέτη που σημάδεψαν την μουσική μας αγωγή τα τελευταία 50 χρόνια στον τόπο μας.

Ο Μίμης Πλέσσας
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
Με το κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους τότε διάσημους τραγουδιστές (Δανάη, Μαρούδας, Μόλυ, Παναγόπουλος, Νινή Ζαχά, Τζίμυ Μακούλη κλπ).
Νεαρός πιανίστας ακόμα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου Minnesota το 1951 και την επόμενη χρονιά ανεδείχθη πέμπτος κατά σειρά πιανίστας στις ΗΠΑ.
Από το 1952 ασχολήθηκε με τη σύνθεση κα διακρίθηκε έξι φορές στη χώρας μας, και επτά φορές διεθνών ( Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βέλγιο, Παρίσι, ΗΠΑ, Τόκιο, και Αλτο Μόντε της Ιταλίας).
Ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σήμερα διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς ( Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Φώτη Δήμα, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου κλπ).
Δούλεψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο στον .......ψυχαγωγικό τον κλασσικό αλλά και στον προοδευτικό τομέα κάθε είδους και έλαβε Ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις (Παρίσι, Εδιμβούργο, Αλτο Μόντε, Ουάσινγκτον, Κάρλοβι Βάρι).
Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις.
Διεύθυνε με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.
Τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους ενώ το έργο του " Ο Δρόμος" (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου) κατέχει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία.
Έγραψε το 1993 την μουσική για το έργο του Όργουελ "Η φάρμα των Ζώων" όπου παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Δ. Ποταμίτη.
Το 1998 ολοκλήρωσε την λαϊκή όπερα "Ζεύς" σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση που κυκλοφόρησε σε πρώτη δισκογραφική έκδοση από την Universal.
Το 1999 σε λιμπρέτο Ιάκωβου Αυλητή ολοκλήρωσε το ορατόριο "Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων" που παρουσιάστηκε το 2002 στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών.
τον Ιούνιο του 2000 η πόλης των Αθηνών τον τιμά για την πενηντάχρονη προσφορά του στην Ελληνική μουσική και τον πολιτισμό και ο Δήμαρχος Αθηναίων του απονέμει το "Χρυσό Μετάλλιο της πόλης" σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Για τον ίδιο λόγο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τιμάται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
Τον Ιανουάριο του 2001 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απονέμει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.
Το 2001 ο Θεατρικός οργανισμός Κύπρου εγκαινίασε τα Κύπρια με την οπερέτα του Μίμη Πλέσσα σε λιμπρέτο του Κώστα Βίρβου εμπνευσμένη από τους Διαλόγους του Λουκιανού με τίτλο Τα καμώματα του Κάτω κόσμου.
Στις 30 Μαΐου του 2002 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τιμάται για τα 50 χρόνια του στην Ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία με την συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων της Ελληνικής μουσικής σκηνής.
Επίσης στις 27 Νοεμβρίου στο Μέγαρο μουσικής έδωσε μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα και του Δημήτρη Μπάση και τιμήθηκε από την Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας ως ο διαχρονικότερος Ελλην συνθέτης.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους για τέταρτη φορά βραβεύεται από την Ακαδημία των Κορφιάτικων βραβείων για την προσφορά του στον κινηματογράφο.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πενηντάχρονη προσφορά του το HELLENIC COLLEGE OF LONDON του απονέμει τον τίτλο του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Στις 15 Δεκεμβρίου του 2003 τιμάται στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την καλλιτεχνική του προσφορά.
Το 2004 στην τηλεοπτική σειρά τα παιδία της νιόβης του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομίτη που συμπαράγει η ΕΡΤ με την RAI γράφει την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια.
Στις 26 Ιανουαρίου 2004 το ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ τον τιμά για την προσφορά του στην τέχνη και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2004 ο υπουργός πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων του παραδίδει τον τίτλο "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ" για την πολιτισμική προσφορά του στον Παγκόσμιο πολιτισμό.
Την 1η Αυγούστου του 2004 σε μεγάλη συναυλία συναντά το πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας στη στυλίδα και τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.
Το 2005 το φεστιβάλ Αθηνών τον τιμά αναθέτοντάς του την Εναρκτήρια συναυλία για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Θεσμού.
Ολοκληρώνει το συμφωνικό ποίημα "Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΦΑΙΡΩΝ" παραγγελία του ΕΥΓΕΝΕΙΔΙΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ που παρουσιάστηκε σε διεθνή πρώτη τον Σεπτέμβρη του 2006.
Στα Γιαννιτσά τιμάται από το φεστιβάλ χορωδιών που με την συμπαράσταση των ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ Βεροίας και Ναούσης διευθύνει το ΟΡΑΤΟΡΙΟ του "ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ" και αναλαμβάνει την σύνθεση μουσικού έργου αναφερόμενου στην ζωή και την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου για τα ΠΑΥΛΕΙΑ 2006.
Τα Δημήτρια 2005 φιλοξενούν τον διακεκριμένο συνθέτη και τους συνεργάτες του που παρουσιάζουν μια ξεχωριστή θέση στα πολιτισμικά δρώμενα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, συγχρόνως βραβεύεται από το κεντρικό ωδείο και το Ωδείο Φίλλιπος Νάκας για την διαχρονική του προσφορά.
Την άνοιξη του 2006 βραβεύεται από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ για την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και από τα ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ του 2006 για την προσφορά του στην ΤΕΧΝΗ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμήθηκε από τις εκδόσεις ΔΟΜΗ παρουσιάζοντας μια μεγαλειώδη τρίωρη συναυλία με αναφορές στην μουσική ιστορία των Ελλήνων.
Το 2007 ηχογραφούνται συνθέσεις του στις ΗΠΑ. την Μ. Βρετανία, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία,.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας καλεσμένος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τον κύκλο τραγουδιών του "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" "LAMAR" εμπνευσμένα από τους Ισπανόφωνους και Έλληνες ποιητές
Τον Ιούνιο του 2007 στα "ΠΑΥΛΕΙΑ" υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως της Βέροιας θα παρουσιάζει έργο αφιερωμένο στην γενοκτονία των ποντίων.
Παράλληλα κρατάει όλες τις δραστηριότητες του διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο που χαρακτήρισε όλες του τις δημιουργίες και τις συναυλιακές του εμφανίσεις που τον καθιέρωσαν διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: