Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Πλαταμώνας: Από τουριστικό θέρετρο… άγονη γραμμή!


PLATAMONAS_1
Ξενοδοχεία άδεια, καταστήματα κλειστά, δρόμοι έρημοι. Ο Πλαταμώνας, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Πιερίας, έχει μετατραπεί σε χωριό φάντασμα, καθώς το κλείσιμο του δρόμου Τεμπών το μετέτρεψε σε άγονη γραμμή.

PLATAMONAS_2 
Τις βαρύτερες, από όλους στο νομό, απώλειες φαίνεται να μετρά ο Πλαταμώνας. Οι πολυπληθείς-κυρίως, αν όχι αποκλειστικά-Θεσσαλοί επισκέπτες του, έχουν να φανούν από τον περασμένο Δεκέμβρη, που οι κατολισθήσεις έκλεισαν την κοιλάδα των Τεμπών.
Μπορεί ο παλιός Παντελεήμονας παραδίπλα να μην αισθάνθηκε την πίεση (οι επισκέπτες του έρχονται κυρίως από το βορρά), για τον Πλαταμώνα όμως τα Τέμπη ήταν η κεντρική αιμοδότρια αρτηρία του.
Στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι επιχειρήσεις του άλλοτε πολύβουου θέρετρου δεν έκαναν ούτε σεφτέ. Σήμερα, οι ι.......διοκτήτες τους τρέχουν από τράπεζα σε τράπεζα για διακανονισμούς χρεών.
«Δεν μπορούμε πια ούτε το λογαριασμό της ΔΕΗ να πληρώσουμε. Σαράντα χρόνια επαγγελματίες και δεν έχουμε λεφτά ούτε για το ρεύμα!», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Πλαταμώνα Θανάσης Κουκουνάς.
Επιχειρήσεις που λειτουργούσαν όλο το χρόνο κλείνουν ή υπολειτουργούν, το 80% των εργαζομένων τους έχει απολυθεί και οι ψαροταβέρνες στο λιμάνι ανάβουν τα φώτα τους κάθε βράδυ, περιμένοντας πελάτες που δεν πρόκειται να εμφανιστούν.
Εν αναμονή του … κράτους
PLATAMONAS_3Την απόγνωση των επαγγελματιών της περιοχής επιτείνει η άγνοια για τη διάρκεια αυτής της αναπάντεχα μεγάλης κρίσης. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το Πάσχα ο δρόμος θα είναι ανοιχτός, η εταιρεία υπολογίζει πολύ αργότερα και κάποιοι πολιτικοί μοιράζονται μαζί τους εκτιμήσεις ότι ο αποκλεισμός τους μπορεί να διαρκέσει κι ένα χρόνο.
«Θα χάσουμε τις περιουσίες μας», λέει ο κ. Κουκουνάς «και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από το κράτος. Αν είχε γίνει σεισμός, δεν θα έρχονταν οι αρμόδιοι να δουν τι πάθαμε και πώς θα τα βγάλουμε πέρα;».
Οι επαγγελματίες της περιοχής, έμποροι και εστιάτορες και ξενοδόχοι, είναι διατεθειμένοι να κατέβουν οι ίδιοι στην Αθήνα να ενημερώσουν τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών. Και ζήτησαν βοήθεια γι’ αυτό από τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη. Να τους κλείσει τα ραντεβού.
«Οι πόρτες είναι ανοιχτές», τους είπε ο βουλευτής, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Δ. Ρέππα. «Δεν μας είπε, όμως, ούτε μέρα, ούτε ώρα», λέει ο κ. Κουκουνάς «και, εδώ και δέκα μέρες, δεν έχουμε νεότερα».
Έτσι, προσπαθούν να στηριχτούν και στις δικές τους δυνάμεις. Ετοιμάζουν να στείλουν εξώδικα και στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» και στο δημόσιο και να προχωρήσουν και σε μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη, κατά παντός υπευθύνου. Αν μπορέσουν να σηκώσουν τα δικαστικά οικονομικά βάρη, σκέφτονται να στραφούν και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την ώρα, το μόνο που έχουν είναι η υποστήριξη και η συμπάθεια των τοπικών παραγόντων, η δεδηλωμένη διάθεση του Επιμελητήριου Πιερίας να «χρηματοδοτήσει» τις παραστάσεις τους προς τους αρμόδιους των Αθηνών και η διαβεβαίωση του βουλευτή Γ. Αμοιρίδη ότι «κυβερνητικά στελέχη βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειές τους».
Στον Πλαταμώνα όμως, κάθε μέρα που περνά, μεγιστοποιεί τις απώλειες και οι πρώην περήφανοι για την οικονομία του τόπου τους επιχειρηματίες τρέχουν για διακανονισμούς στα γκισέ των τραπεζών και των δημόσιων υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: