Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010
«Αν θέλεις να κάνεις πλούσιο τον Πυθοκλή» συμβούλευε κάποτε ο Επίκουρος «μη του δίνεις περισσότερα λεφτά, μείωσε τις επιθυμίες του».
***
Εδώ είμαστε. Θα μπορούσε να είναι η σωστή συνταγή και η απάντηση στην κρίση κάνοντας παράλληλα χρήση της επικούρειας φιλοσοφίας. Αταραξία.
***
Άλλο όμως Πυθοκλής κι άλλο Μητσάρας. Γιατί ο μεν .....Πυθοκλής μπορούσε να τη βγάλει μ’ένα κρασάκι ή με μια βόλτα στο στάδιο ο δε Μητσάρας έχει και ρόδα και κινητό και άλλα γούστα.
***
Και ας όψονται αυτοί που τα’δωσαν. Κι όσα ο καπιταλισμός τεχνηέντως μας έδωσε πρέπει να τα συντηρήσουμε.
***
Έλα όμως που το σύστημα φράκαρε κι αυτά τα άπληστα κολεγιόπαιδα, φούσκα τη φούσκα με τις χρηματοοικονομικές τους αλχημείες, μας ξεφούσκωσαν για τα καλά και σε λίγο μας βλέπω πλατεία Κλαυθμώνος μεριά για τα δέοντα.
***
Ίσως υπάρχει λύση. Όχι ο τρίτος δρόμος που λέγαμε παλιά αλλά ο δρόμος του Γιώργου. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν καπνίζει, που δεν πίνει, που είναι λιτοδίαιτος, τι πιο καλύτερο παράδειγμα;
***
Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο σύμβολο αυτοσυγκράτησης όσον αφορά τον καταναλωτισμό για να μη μιλήσω γενικά κι αόριστα για επιθυμίες.
***
Η εικόνα και μόνο του Γιώργου σε προδιαθέτει στην εγκράτεια, στην οργάνωση και την πειθαρχία, σε αντίθεση με τον Καραμανλή που σε παρέπεμπε στη σπατάλη και το χαβαλέ.
***
Άλλωστε η πράσινη ανάπτυξη τι νομίζετε ότι είναι; Σε ελεύθερη μετάφραση, ένα είδος σοσιαλφιλελευθερισμού όπου θα πληθαίνουν οι χορτοφάγοι και οι σαρκοβόροι τραπεζίτες θα τρέφονται πιο «υγιεινά».
***
Είμαι σε  εξαιρετικά δύσκολη θέση για το τι θα πρέπει να επιλέξω μεταξύ αταραξίας και αφασίας. Άλλωστε λίγες λύσεις έχεις εκτός κι αν θες να περάσεις στην ανυπακοή της Αλέκας.
***
Πρέπει όμως να το κάνω, γιατί είθισται στην αρχή του χρόνου να παίρνεις το σφουγγάρι του Σαμαρά και να σβήνεις «πάσας τας μαλακίας» είτε προέρχονται από τους άπληστους νεοφιλελεύθερους είτε από τους άφαντους σοσιαλδημοκράτες.
***
Καταλήγω λοιπόν να επιλέξω την αταραξία με ανυπακοή στην αφασία των πολιτικών αρνούμενος να μειώσω τις επιθυμίες μου.
***
Είναι πολύ αστεία η περίπτωση των πολιτικών που με τις ίδιες συνταγές προσπαθούν χρόνια τώρα να μας σώσουν. Και να ξέρετε ότι είναι οι ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Colpo grosso.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: