Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η νεοδημοκρατική Βαβέλ στη Βουλή

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=13561898&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=310&h= 



Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενοχλημένος ο πρόεδρος της ΝΔ από τις πολυποίκιλες απόψεις των βουλευτών του

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες, οι απουσίες και τα «γυμνάσια» από τον κ. Καρατζαφέρη/
«Αν δεν σταματήσει η πολυφωνία και δεν υπάρξει κοινή γραμμή μέσω στοιχειώδους κομματικής πειθαρχίας, η ΝΔ δεν θα καταφέρει να ανακάμψει και θα παραμείνει στάσιμη, με πολλαπλές συνέπειες στη δημόσια εικόνα της». Με τη φράση αυτή έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ συνομιλώντας με «Το Βήμα» σχολίαζε την κατάσταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής μετά τις γιορτές. Η πολυφωνία που καταγράφεται στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα έχει ενοχλήσει τον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαμαρά , ο οποίος διαπιστώνει παράλληλα και την αδυναμία του κόμματός του να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη φθορά της κυβέρνησης.
Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει σε μια σειρά κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν και η παρατήρηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία προ ημερών εμφανίστηκε..... προβληματισμένη συνομιλώντας με «γαλάζιους» βουλευτές. Η πρώην υπουργός καυτηρίασε τις απουσίες 17 «γαλάζιων» βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τις γονικές παροχές και τις δωρεές. Παράλληλα επέκρινε και την αλλαγή στάσης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, μιλώντας για «γελοιότητες». Το πρόβλημα της ΝΔ το αντιλαμβάνεται πλήρως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης , ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε δύο φορές να δοκιμάσει τις πολιτικές αντοχές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας δύο φορές αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να αναδείξει τις διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της.
Στα δύο νομοσχέδια- γονικές παροχές και δωρεές και για τα δάση- η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εμφάνισε εικόνα αποσύνθεσης και αναδείχθηκαν αποκλίνουσες απόψεις για τη στάση του κόμματος. Κυρίαρχη ήταν η αντίθεση του τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ κ. Κυρ.Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίστηκε θετικός έναντι των ρυθμίσεων τις οποίες προωθεί η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, παρά τις επί μέρους ενστάσεις που διατύπωνε σε δύο άρθρα η «γραμμή» του κόμματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος ήταν σε πλήρη αντίθεση με το συναινετικό πνεύμα του κ. Μητσοτάκη, ενώ κατά του νομοσχεδίου ήταν και οι βουλευτές κκ. Ι. Ιωαννίδης και Κ.Κιλτίδης, υποστηρικτές και οι δύο της κυρίας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Τελικά ύστερα από έντονο παρασκήνιο και παρέμβαση του κ. Σαμαρά, «πέρασε» η γραμμή του κ. Μητσοτάκη και, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, το κόμμα διαφωνεί με δύο άρθρα η συζήτηση των οποίων θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.
Στην αρνητική του θέση επέμεινε ο κ. Κιλτίδης, ο οποίος καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, μετά το σύνθημα του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος έριξε το καρφί του: «Δεν υπάρχει άλλο κόμμα να συνεννοηθούμε, καθώς (στη ΝΔ) δεν μπορούν να βρουν άκρη:“ναι” ή “όχι”». Η ΝΔ, αντί να αξιοποιήσει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί για τα δάση επί των ημερών της, αγνόησε πλήρως το παρελθόν, αν και σχετική αναφορά είχε κάνει από το βήμα της Βουλής ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννης.
Διαφορετική γραμμή από το κόμμα του τήρησε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τις αγροτικές κινητοποιήσεις, λέγοντας: «Εγώ έχω τη δική μου γραμμή». Ο κ. Χατζηγάκης, που επαίρεται για τα 500 εκατ. ευρώ τα οποία δόθηκαν πέρυσι για να σταματήσουν τα μπλόκα, ανέφερε ότι δεν γίνεται τα κόμματα να υποδεικνύουν στους αγρότες τι θα κάνουν και μίλησε για «κοινωνικούς αγώνες». Μετά την παρέμβαση της Ρηγίλλης άλλαξε στάση και ευθυγραμμίστηκε με το κόμμα, λέγοντας ότι είναι στην πρώτη γραμμή με τη νέα ηγεσία, ενώ προηγουμένως του είχε επιτεθεί ο συνάδελφός του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης.
Ο κ. Σαμαράς είδε στους δύο μήνες που είναι στο τιμόνι της Ρηγίλλης έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Κ. Μαρκόπουλο, να δημιουργεί τρεις φορές μείζον εσωκομματικό θέμα. Ο κ. Μαρκόπουλος είχε επιτεθεί με άκομψο τρόπο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Μητσοτάκη επειδή παρεμβαίνει με δημόσιες δηλώσεις, διαφώνησε με τον υιό του επίτιμου προέδρου της ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα δάση και προχθές επιτέθηκε στον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο για τα χρέη που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ στον ΕΟΤ. Ο «πονοκέφαλος» των πρώην
Στη Ρηγίλλης έχουν αιφνιδιαστεί από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών και στελεχών από την επίσημη κομματική γραμμή. Ενα ακόμη παράδειγμα ήταν η αντίδραση αρκετών απέναντι στην κεντρική γραμμή του κ. Σαμαρά ότι η ανοχή έναντι της κυβέρνησης εκπνέει και η επισήμανσή του στα περί «ακυβερνησίας». Οι πιο ηχηρές διαφοροποιήσεις ήταν του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικ.Κακλαμάνη και της επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, οι οποίοι δεν συντάχθηκαν με την επίσημη γραμμή.
Ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή , που εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία και επιτείνουν την εικόνα σύγχυσης και αμηχανίας για την επίσημη γραμμή του κόμματος, ενώ πολλά στελέχη θεωρούν ότι η υπενθύμιση του παρελθόντος δεν βοηθάει. Η πιο χαρακτηριστική παρέμβαση ήταν του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ο οποίος εμφανίστηκε και εξαπέλυσε ρουκέτες, κατηγορώντας τους κρατιστές και τους λαϊκιστές της ΝΔ, αναγκάζοντας πολλά στελέχη που ανήκουν στην «ομάδα» του κ. Σαμαρά, όπως π.χ. τον γραμματέα Συνδικαλισμού κ. Ι. Μανώλη και τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Θ. Καράογλου, να του επιτεθούν, μιλώντας για αποτυχημένη οικονομική συνταγή που ακολουθήθηκε.
Εντονο εκνευρισμό προκάλεσε στη Ρηγίλλης και η στάση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη όσο και αρκετών βουλευτών της ΝΔ, που ακυρώνουν με δηλώσεις τους τη διακυβέρνηση της χώρας από τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η στάση του βουλευτή κ. Γ. Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ για να «σώσει τη χώρα». Από την άλλη πλευρά, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να ανοίξει η συζήτηση για τα αυτοδιοικητικά και η Ρηγίλλης κρατάει αποστάσεις «πολιτικής ασφαλείας» από τον κ. Κακλαμάνη, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλος δήλωσε εμμέσως ότι στηρίζει και πάλι την υποψηφιότητά του στον Δήμο Αθηναίων.
Το «βαθμολόγιο» και τα «πειθαρχικά μέτρα» Σαμαρά
Ηνέα ηγεσία δεν θα ανεχθεί το επόμενο διάστημα να καταγράφεται πανσπερμία απόψεων που θα εμφανίζουν τη ΝΔ ως ένα κόμμα«Βαβέλ». Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, η ανάκαμψη της ΝΔ περνάει αυτόματα από την οικοδόμηση του νέου αρχηγικού προφίλ και κυρίως από τη μετάθεση της συζήτησης για το «χθες» στο «μέλλον» και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά ζητημάτων. Εξάλλου η επιστροφή στα έργα και στις ημέρες της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή περιορίζουν τα περιθώρια διαφοροποίησης του κ. Σαμαρά και, όπως λέγεται, καθυστερούν το «νέο ξεκίνημα» που θέλει να κάνει για να ξεκολλήσει από τη διάφορα των 10 μονάδων που κέρδισε το ΠαΣοΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Ως εκ τούτου ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να σταματήσει μελλοντικά φαινόμενα δυσλειτουργίας που αποδυναμώνουν τη δημόσια εικόνα του κόμματος, αλλά και τις δυσλειτουργίες στη σκιώδη «κυβέρνησή» του, αφού περισσότεροι τομεάρχες κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ ακόμη και οι επικεφαλής των διαφόρων γραμματειών του κόμματος είναι «ωσεί παρόντες». «Ολοι κρίνονται και πλέον η αξιολόγηση θα είναι περισσότερο αυστηρή» μεταδίδεται από τη Ρηγίλλης και επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα παρακολουθεί πολύ στενά τομεάρχες και γραμματείς, επιδιώκοντας τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα ώστε να εμφανίζεται η ΝΔ στη Βουλή ως ένας συντεταγμένος στρατός και να μη δίνει την ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να τη χαρακτηρίζει «ασκέρι». Ηδη έχει συζητηθεί σε πολύ «στενό κύκλο» το σενάριο εσωκομματικών πιέσεων, αλλά όχι αμφισβήτησης, και μια προοπτική επιβολής πειθαρχικών μέτρων ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές «υπονομευτικές» πράξεις.
Σε αυτό το κλίμα, η Ρηγίλλης παρακολουθεί με προσοχή τις παρεμβάσεις της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία την περασμένη εβδομάδα άρχισε τις περιοδείες στην επαρχία με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της ΝΔ, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική όσο και για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Στη Ρηγίλλης ενοχλήθηκαν αρκετά για τη φράση της «δεν σχολιάζω δηλώσεις άλλων», όταν ρωτήθηκε προχθές αργά το βράδυ για την πρόσφατη επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι τη θέλει στην πρώτη γραμμή δίπλα του και όχι ηττημένη.(BHMA)


Δεν υπάρχουν σχόλια: